Autobusy, které měly evakuovat šiitské civilisty, vypálili extremisté spojení se vzbouřenci

18. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Dohoda, v jejímž rámci měli být evakuováni poslední civilisté z východního Aleppa oplátkou za evakuaci nemocných a zraněných osob z dvou proasadovských vesnic se opět v neděli rozložila poté, co šest autobusů, vyslaných k evakuaci loajalistických oblastí, bylo zastaveno a podpáleno.

Autobusy byly zničeny v oblasti, kterou ovládá džihadistická frakce, spojená se syrskou opozicí, která se jmenuje Jund al-Aqsa. Proti dohodě, v jejímž rámci mělo být částečně zrušeno obléhání vesnic Fua a Kefraya, se stavěla frakce Jabhat Fatah al Sham, která se inspiruje al Kajdou. Tato frakce nese většinu odpovědnosti za obléhání většiny šiitských enkláv po dobu tří let.

Pokusy takto sabotovat dohodu o evakuaci asi 40 000 civilistů z Aleppa se proměnily v zdlouhavý proces dalšího vyjednávání. Několik málo uprchlíků smělo z Aleppa odejít a pak byl jejich odchod znovu blokován.

Írán a syrský režim jsou rozhodnuty využít osud východního Aleppa k skoncování s opozicí po celé Sýrii, zatímco džihadisté, kteří ovlivňují určitou část vzbouřeneckého hnutí, zdržují proces vyjednávání ústupků, zatímco jejich kontrola severní Sýrie se systematicky rozkládá. Vesnice Fua a Kefraya jsou součástí vyjednávání po celý konflikt v Sýrii. I ty byly v obklíčení, ale nikoliv se stejnými drastickými dopady jako východní Aleppo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5406

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2016