Írán končí s obohacováním uranu na 20%. Je průlom v jednáních blízko?

25. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Írán oznámil, že končí s obohacováním uranu na úroveň blízkou materiálu používaného k výrobě jaderných zbraní. Zdá se, že to signalizuje pokrok v mezinárodních jednáních. Avšak řada faktorů stále působí proti dosažení dohody.

Jakkoliv diplomaté nejsou příliš hovorní, signály z Íránu a USA a dalších světových mocností naznačují, že v rámci sporu o íránský jaderný program vzniká společná půda. Teherán trvá na tom, že jeho program slouží k výzkumným účelům a výrobě energie, ale USA a další země, zejména Izrael, zůstávají skeptické.

Optimisty ovšem potěšila čtvrteční zpráva, že Írán ukončil obohacování uranu izotopem 235 na kritickou hranici 20%. Považují ji za známku překonání čtyřiadvacetiletých neshod mezi Teheránem a Washingtonem.

Zastavení výroby vysoce obohaceného uranu patří mezi klíčové ústupky požadované Západem a podle agentury AP Írán předložil tuto nabídku na jednáních, jež proběhla minulý týden. Nejmenovaný americký představitel prohlásil, že jednání probíhají dobře.

Nejhlasitějším pesimistou je izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který si přeje přinutit Íránce, aby se štěpného materiálu úplně vzdali. Trvá také na tom, aby Írán zrušil své podzemní jaderné instalace. Podle něj je "žádná dohoda lepší než špatná dohoda".

Řada trendů ovšem naznačuje vývoj příznivým směrem. Ekonomické sankce měly velký vliv na íránské hospodářství, ačkoliv ne tak velký, jak někteří tvrdili. Sýrie se vzdala chemických zbraní.

Ale existují také překážky. Centristický íránský prezident Hasan Rúhání čelí sílící kritice zastánců tvrdé linie, že on a ministr zahraničí Muhammad Džavád Zaríf jsou vůči USA příliš ústupní.

V íránském politickém systému je prezident osobou č. 2, rozhodující slovo má nejvyšší duchovní představitel ajatolláh Alí Chameneí, který jednání komentuje dvojznačně.

V USA někteří zastánci tvrdého přístupu v Kongresu tvrdí, že jsou alespoň zčásti přesvědčeni zprávami z Bílého domu. Avšak jestřábi pod vlivem izraelské lobby pokračují v konfrontačním přístupu a Sheldon Adelson, miliardář a majitel kasín, který podporuje konzervativní politiky, v úterý vyzval USA, aby provedly jaderný úder na Írán.

Sázkové kanceláře mírně favorizují dosažení dohody. Ale zda dohoda vydrží, to je jiná otázka.

Další kolo ženevských jednání o íránském jaderném programu proběhne 7. listopadu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5779

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013