Michal Hašek

Hašek: Sobotka převzal přímé řízení volební kampaně, Sobotkou byla tolerována kroužkovací kampaň pánů Patočky a Dienstbiera

28. 10. 2013 / Michal Hašek

čas čtení 5 minut
Otevřený dopis statutárního místopředsedy ČSSD členům strany

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, dovolte mi začít několika čísly - 26.4, 32.3, 30.2, 32.3, 22.08. To jsou volební výsledky ČSSD v letech 1996, 1998, 2002, 2006 a 2010. Volební výsledek 20.45 je tak nejhorším výsledkem ČSSD v historii samostatné České republiky. Oproti minulým neúspěšným volbám jsme přišli o dalších více než 130 tisíc voličů. Odmítám se tvářit, že tento výsledek je úspěchem pro naši stranu. Zvláště pak v situaci, kdy jsme kandidovali z opozice a naši hlavní soupeři byli těžce poznamenáni výsledky svého děsivého vládnutí a rozvratem celé země.

V naší straně se často hovoří o existenci dvou křídel a realisticky to nelze zpochybnit.

Sociální demokracie je strana, která by měla být široce rozkročena a oslovovat voliče od středu po krajní levici. A za normální situace není na pluralitě názorů vůbec nic špatného.

Do voleb však může vést stranu jen lídr a jen lídr může rozhodovat o volební strategii. Proto jsem zcela akceptoval, že si Bohuslav Sobotka převzal přímé řízení volební kampaně, sestavil volební štáb a osobně určoval témata a podobu kampaně. Z kompetence politického grémia strany také vyjmul některé klíčové útvary Lidového domu a grémium mělo velmi omezený přístup k politickým analýzám či průzkumům veřejného mínění.

Nelíbila se mi, a podobně i mým dalším kolegům ve vedení, kampaň postavená na jedné tváři. Nelíbilo se mi, že se stranou nebylo možné spojit další populární tváře z řad hejtmanů, starostů a dalších významných osobností. Předseda strany osobně zamítl billboardy a další nosiče, na kterých bychom byli prezentováni jako společný tým.

Za fatální chybu považuji zákaz individuálních kampaní a vyhrožování dokonce trestními oznámeními kandidátům a aparátu strany. Tento krok zcela zadusil tak potřebnou iniciativu členské základny a v zásadě vedl k tomu, že jsme kampaň oproti minulým letům vedli bez potřebného nadšení a velmi omezenou.

Přitom byla předsedou tolerována kampaň pánů Patočky a Dienstbiera "ČSSD v kroužku", která zákaz individuálních kampaní nerespektovala a současně naznačovala, že někteří kandidáti ČSSD bez ohledu na rozhodnutí místních organizací jsou nevhodní a nevolitelní. I tento krok se podepsal na konečném volebním výsledku.

Přesto všechno jsem veřejně mlčel a právě v zájmu jednoty strany tuto strategii předsedy akceptoval. I proto, že předseda odůvodnil své kroky ambicí překročit 33% získaných hlasů.

Výsledek již všichni známe. Za poslední měsíc jsme ztratili 10% voličů a sledovali famózní kampaň ANO Andreje Babiše. Jsem zklamán, že Bohuslav Sobotka nenašel odvahu přijmout odpovědnost podobně jako Jiří Paroubek.

Máme právo, jako členové vedení sociální demokracie, říci svůj osobní názor v předsednictvu sociální demokracie. Je jasné, že o tomto názoru bude dále diskutovat poslanecký klub, ÚVV a mimořádný sjezd.

Je pro mě neuvěřitelné, jestliže člověk, který způsobil s výsledkem 16% první letošní volební fiasko, Jiří Dienstbier, vede proti 2/3 předsednictva ČSSD zdrcující kampaň.

Je smutné sledovat, že v této pomlouvačné kampani zcela souzní s představiteli TOP09 Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem.

Neumím ani popsat své pocity, když vidím, že k největším kritiků rozhodnutí většiny předsednictva patří vykroužkovaní krajští předsedové z čel našich kandidátek Hana Orgoníková nebo Miroslav Váňa.

Musíme si do budoucna vybrat, jakým směrem vykročíme a zda naší stranu povedou politici schopní získávat důvěru voličů a vyhrávat volby nebo zda chceme skončit jako ODS.

V této chvíli je pro mě absolutní prioritou jednání o sestavení vlády v čele se sociální demokracií, a proto chci jednat s levicovým prezidentem, kterého jsme pomohli zvolit.

Do programu budoucí vlády musíme prosadit maximum závazků z našeho volebního programu a sestavit silnou vládu, ve které ČSSD bude skutečným lídrem. Společně s kolegy z vyjednávacího týmu chceme navrhnout vládu, ve které budou za ČSSD úspěšní politici reprezentující celou sociální demokracii.

Osobně mě mrzí, že Bohuslav Sobotka odmítá vůbec přemýšlet o své odpovědnosti za volební výsledek a kolegy z předsednictva ČSSD označuje za pučisty. Jeho setrvání ve funkci rozkládá sociální demokracii a poškozuje stranu v očích voličů.

Necítím ke Slávkovi ani jeho podporovatelům žádnou nenávist či zlobu. Je mi jen líto kolegů bývalých poslanců nebo nových kandidátů na ně, kteří se díky chybám v kampani do sněmovny nedostanou a budou nám všem v ní hodně chybět.

Kategoricky odmítám slova o metodách srovnatelných s rokem 1948. Nejsou podle mého názoru na místě. K nim bychom naopak směřovali tím, že rozhodnutí demokraticky zvolených orgánů strany budou skandalizována a brutálně a neférově napadána. Jsem přesvědčen, že náš volební výsledek nebyl dobrý a řekl jsem to na stranické půdě předsednictva ČSSD, kam tato diskuse legitimně patří. Nic více, nic méně.

Jednoznačně podporuji svolání mimořádného sjezdu a jsem připraven se odpovídat jeho delegátům. Budu jako demokrat respektovat jakékoliv sjezdové rozhodnutí.

0
Vytisknout
8470

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2013