Lze jednat o koalici bez předsedy ČSSD?

29. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Z mého pohledu není pochyb o tom, že ČSSD potřebuje hlubokou vnitřní proměnu, rezignaci celého vedení strany, nový stranický sjezd (který ostatně nyní svolávají Sobotka i Hašek)... jinými slovy řečeno: rok až dva roky v opozici, v klidu na proměnu kvůli příštím volbám. Ukázalo se jasně, že pouhá výměna předsedy a čekání bez vnitřních radikálních řezů a reforem nemůže nemohou nic přinést (po minulých volbách rezignoval předseda Paroubek a to bylo vše, co se stalo, ČSSD se tvářila, jako by ostatní byli čistí jak lilie).

Co nedovedu pochopit, je vyjednávání ČSSD o vládní koalici a zejména to, že na začátku takových vyjednávání vyzve předsednictvo ČSSD předsedu strany k rezignaci. Nejenže za volební neúspěch nesou odpovědnost všichni z vedení (a já třeba jsem v těchto sněmovních volbách volil ČSSD jen proto, že ji vede Sobotka a nikoli Hašek nebo Škromach), nýbrž především proto, že před jednáním o vládní koalici -- když už je ČSSD tak nesoudná a vůbec o vládní koalici jedná s takovou stranou, jako je miliardářovo ANO -- se prostě předseda strany ctí. Copak těm lidem z vedení ČSSD, kteří Sobotku vyzvali k rezignaci, nedošlo, že není možné jednat o vládní koalici bez souhlasu předsedy strany?

Ukažte mi na světě politickou stranu, která -- jak řekl včera Hašek v rozhovoru pro Radiožurnál -- kandiduje svého předsedu na premiéra a zároveň při platnosti jeho předsednictví i kandidatury ho odvolá z jednání o vládě, kterou má vést? Hašek dokonce tvrdí, že sjezd ČSSD, který má vyjasnit vnitřní poměry ve straně, má být až po koaličních jednáních. KDU-ČSL i ANO by musely být padlé na hlavu, kdyby přistoupily na jednání o koalici bez předsedy ČSSD. Včera Bělobrádek řekl v Radiožurnálu, že v takovém případě by asi měl být vyloučen i předseda KDU-ČSL z koaličních jednání.

Kdyby pro nic jiného tak už jen proto by všichni, kdo hlasovali pro vyloučení předsedy strany z vyjednávání o vládě, kterou má tato strana vést, měli být posláni do blázince. Větší míru politické idiocie dosud nikdo v dějinách ČR a možná i světa neprokázal. Zná, prosím, někdo podobný případ někde z dějin cizích zemí?

Cituji:

"Stejně tak jsem v kontaktu s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem. Očekávám schůzku vyjednávacích týmů ČSSD a KDU-ČSL, to vše v nejbližších dnech. Samozřejmě platí, že se sejdeme postupně i se zástupci dalších politických stran, které jsou zastoupeny ve Sněmovně, tedy s ODS, TOP 09 a také Úsvitem. Jasně říkám, že platí předvolební závazek ČSSD, s ODS a TOP 09 nebudeme jednat o vládě."

Zdroj ZDE

"Šéf lidovců Pavel Bělobrádek bude o možné koaliční spolupráci s ČSSD jednat s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Stejná slova zazněla i z hnutí ANO. Podle jeho místopředsedkyně Věry Jourové je legitimním partnerem pro jednání předseda ČSSD."

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
9170

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2013