Chceme mluvit do dějin

28. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

"Česká republika se ztrácí z politické a kulturní mapy světa. Jako první krok jejího návratu je třeba zakládat a podporovat česká studia na zahraničních univerzitách a vytvářet si tak v cizině strategické přátele." Prosíme, šiřte informace o nové facebookové stránce "Chceme mluvit do dějin".

Obecná situace v českých zemích je už od roku 1526 určována ze zahraničí. Česká republika přitom dnes nemá vůbec žádné nástroje ani strategii, jak zahraničněpolitickou situaci se spojenci ovlivňovat ve svůj prospěch. Nemá ani žádné zahraniční spojence, s nimiž by koordinovaně pracovala ku prospěchu svých zájmů. (Pojmem "zahraniční spojenec" není lezení Spojeným státům kamsi - ty se samozřejmě na Českou republiku naprosto vykašlou.)

Evropa i svět se rychle destabilizuje a Česko se dostává do stále nebezpečnější situace.

Dlouhodoběji MUSÍ mít strategii budování informovaných sympatizujících spojenců v domácí populaci jiných zemí. Podle naší zkušenosti tomu silně napomáhají česká a středoevropská studia na západních univerzitách, jenže protože univerzity přešly na tvrdě komerční režim, česká a středoevropská studia se nyní všude po světě rychle likvidují.

Česko musí mít strategii jak tomu zabránit a jak udržovat česká a středoevropská studia aspoň na některých strategických místech v zahraničí.

Bohužel, jak je vidno z posledních dní, čeští politikové NAPROSTO NEUVAŽUJÍ o budoucnosti. V ohnisku jejich zájmu je jen jejich krátkodobý osobní prospěch. Zahraniční kontakty a zahraniční strategii nemají žádnou. Bývalý premiér Petr Nečas se dokonce na Úřadu vlády skrýval před zahraničními televizemi a neodpovídal na jejich žádosti o interview.

Je životně důležité tuhle děsivou situaci změnit. Ale jak?

0
Vytisknout
15206

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2013