Bohuslav Sobotka

Sobotka nemá koule. Prohrál volby a odhání skutečné levičáky

28. 10. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Sobotka nemá koule. Bohužel. Dvojvládí v sociální demokracii je nesmysl. Dělená odpovědnost také. Předseda chtěl být předsedou, stal se předsedou a určoval strategii. Výsledkem je utrpěné vítězství, které jen náhodou nebylo prohrou. Sobotkovy postoje formovaly sebevědomí "idealistické frakce" Jiřího Dienstbiera a "masarykovské frakce" Vladimíra Špidly. Tato "kavárenská" levice, nabalující na sebe některé novináře (Mitrofanov, Hekrdla), ideology (Patočka) a politology (Jelínek), posouvala více než dva roky ČSSD do mediální polohy "moderní" středové liberální strany, vhodné i pro koalici s Kalouskovou TOP 09. Volte Karla, nabádali sociální demokraty uhlazeně pražští frikulíni. Volit na levici knížete mělo být free, cool a in.

Slovo moderní dávám schválně do velkých uvozovek, protože tato liberalizační modernizace se nesla pod dávno zestárlým konceptem Blairova New Labour a Schröderova Neue Mitte. To, co ale platilo koncem minulého století, dnes je beznadějně vyčpělé. Jen zdejší kavárenská levice si to ještě neprožila.

Podle tohoto receptu, ordinovaného Sobotkou, vypadala personální politika při prezidentské volbě i při programových úvahách - liberální proamerický Švejnar, vnucovaný marginálními zelenými. Bývalý eurokomisař Špidla v čele Masarykovy akademie, toužící přetvořit ČSSD v "moderní zelenou" ČSSD a financování aktivit jeho think tanku CESTA. Desítky akcí, zpochybňujících levicovou orientaci ČSSD. Neustálé okopávání kotníků zbytku levice, hnutí Ne základnám, SPaS, komunisty a odboráře nevyjímaje.

Takto rozkročená sociální demokracie je nečitelná pro všechny: Radikální levicový volič jí nevěří, že je ještě vůbec levicová, liberálně středovému voliči vadí konzervativně levicové postoje mnohých.

Mocenské centrum v podobě "oranžové" Asociace hejtmanů, vedené Haškem, bylo a je logickým průsečíkem moci, pronikající i do složení ústředních orgánů, složených na územním principu. Sobotka to věděl, Hašek to věděl. Souboj o preference na Moravě nemusel nastat. Sobotka mohl obhajovat pozice v liberální Praze. Nechtěl. Chtěl střet, tak ho má. Rozdíl tří tisíc preferenčních hlasů a jihomoravské heslo "volím 1, kroužkuju 2 a 3" určilo vítěze. Poražený většinou odchází sám a nečeká, až mu někdo ukáže dveře. Jednoho dne ta katarze musela přijít .

Levicové voliče odhání nejasnost, zda ČSSD chce spolupráci na levici či ne. Sobotka podpořil v roce 2002 Špidlu který místo silné levicové menšinové vlády s podporou KSČM se podělal před Havlem a šel do mizerné koalice s pravicovou KDU-ČSL a US. Tímto prodrbal historickou šanci levice - parlamentní většinu 116 hlasů. Ani jeden z minulých dvou viníků teď nemá právo říkat, že to tehdy nešlo. Prvním podrazákem byl před lety Sobotka, když nepodpořil Zemana ve volbě prezidenta a nechal nastoupit Klause, který později amnestoval největší lumpy - to je jen několik málo internetových ohlasů na poslední vývoj v sociální demokracii. Lidé nejsou ani blbí, ani sklerotičtí. Chyby sečetli a podtrhli. Sobotkovi. ČSSD nyní možná přijde o "Idealisty", ale stane se realistickou stranou. Bude levicovou stranou a kavárenští hipsteři si najdou jinou modlu. Určitě genderově hyperkorektní, fair trade a ekologickou.

Správně to řekl bývalý ministr zdravotnictví, psychiatr Ivan David: Cílem Sobotkovy ČSSD je "sociálně tržní", ale přijímala doteď "asociálně netržní" jako nezměnitelné.

"Levice se má starat o práva a životní podmínky a rovné šance slabších, ne o uspokojení znuděných liberálních měšťáků. Sobotka tohle nepochopil včas a ztratil tím právo stranu řídit.", píše IT analytik Petr Koubský na facebooku. "A jestli se ČSSD "rozpadne" (což bude znamenat, že přijde o několik známých tváří a o velmi nepatrné, byť hlučné procento příznivců), pak jí to může jedině prospět. A odblokovat její praktické kroky. ... Skutečný průšvih je v nedostatku cílů, v ochotě přijmout status quo jako plně vyhovující na věčné časy. Líné politické strany k tomu přispívají. Když budou jasněji vymezeny, což se teď v ČSSD děje, budou akceschopnější. Různé skupiny obyvatel s různými zájmy se s nimi budou moci snáze ztotožnit. Budoucích kvalitních politiků je velká zásoba právě ve samosprávách. Zeptejte se v JM kraji, jestli jim (bez ohledu na politickou barvu) přijde Hašek jako špatný hejtman - myslím, že by obstál."

Pokud se Haškovi podaří sestavit vůbec nějakou vládu, dnes už to nebude vláda levice, ale poloúřednická vláda středu. Podpory průmyslu, dostavby Temelína, dobudování dálnic které nebudou rozvlněné. Možná i pozavírání několika nenažraných představitelů ODS či TOP09. Bude to pragmaticky haškovská vláda, ve které vláda nebude vyjebávat s hejtmany a devastovat státní podniky či obecní rozpočty tunely, jako byla Blanka či Opencard. Na tom se Hašek s Babišem nejspíš shodnou. To je management státu, který bude mít apolitické zadání. Na mnoha ostatních prioritách ČSSD se neshodnou, splní se tak ale hlavní volební heslo ČSSD. Funkční stát. Nastartování ekonomického růstu. Solidarita prosti sobectví bude muset ještě chvíli počkat.

Psáno v mírně kratší podobě pro Parlamentní listy

0
Vytisknout
13562

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2013