O skutečném "ledví" sociální demokracie

28. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Obávám se, že otevřeně rozjetý puč proti Bohuslavu Sobotkovi (latentně přítomný již dávno neustálým haškovským mydlením schodů uvnitř strany a dosti šmízovým předstíráním jednoty navenek) lépe koresponduje s "ledvím" (nemám to slovo rád) reálné sociální demokracie i s "vyladěním" jádra jejích voličů (neplést s rozhořčenými antizemanovskými facebookáři, prosím!), napsal na Facebooku Martin Hekrdla.

Levice má holt v Česku svého jediného patriarchu (Miloše Zemana), za nímž se táhnou Urbanové, ostatně jako pravice toho svého (Karla Schwarzenberga), v jehož stínu vegetují Kalouskové a Hávové. Mase "nespokojených občanů" (doopravdy a právem nespokojených) v téže roli "neúplatného" patriarchy nejnověji slouží Andrej Babiš, agromiliardář a mediální magnát.

Krajní antisystémové postoje jsou v Česku zahazovány do sterilního prostředí zvenku i zevnitř opouzdřené KSČM, jejíž nejprogresivnější složky se spíše blíží k sociální demokracii (Jiří Dolejš).

V tomhle začarovaném kruhu evidentně něco chybí: levice, prostě levice jakákoli, levice bez přívlastku (nikoli "autentická, progresivní, moderní" atd. apod). Bude muset být teprve vytvořena. S vědomím toho, že už ve dvacátém století "sociální demokraté a komunisté zničili dělnické hnutí" (François Chesnais).

0
Vytisknout
10093

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2013