Už nebudu volit ČSSD

29. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Vážení představitelé sociální demokracie (atribut "Vážení" chápejte prosím primárně jako zdvořilostní obrat),

v nedávných volbách do Sněmovny jsem ČSSD volil. Učinil jsem tak po značném zdráhání, vyvolaném jednak jistým zklamáním z nedůrazného postoje ČSSD ve věci církevních restitucí, především ale obecnou obavou, založenou na dřívější zkušenosti, že vaše strana opět obětuje program a ideje za koryta, případně i jen za "lepší známku" v našich (naprosto nezávislých) mediích - farizejský postoj k útoku NATO na Jugoslávii jsem vám ještě nezapomněl, píše Radek Svítil.

To, že jste se po volbách, které jste s odřenýma ušima vyhráli, rozhodli primárně bojovat ne za zájmy svých voličů (nebo to aspoň trochu předstírat), ale rovnou se začali mlátit po hlavách vzájemně, ovšem vnáší do dějin politiky stran zvítězivších ve volbách skutečně nový, neotřelý prvek.

Nemohu tvrdit, že plně rozumím všem argumentům Bohuslava Sobotky. Je logické, že za výsledek voleb je činěn odpovědný a nedivil bych se a nezlobil, kdyby dobrovolně či nedobrovolně z čela strany odešel. Pustit se však do něj předtím, než se ČSSD vůbec pokusí něco vyjednat s ostatními stranami, a to ještě s tak neuvěřitelně pitomým zdůvodněním, jaké předvedl Zdeněk Škromach se svým "vyvoláváním nebezpečných očekávání", to vážně pochybuji o zdravém rozumu minimálně části vašich funkcionářů.

Jste si naprosto jisti, že stranu sjednotíte, pokud na základě údajně okamžitého nápadu během jednání vašeho předsednictva odstraníte předsedu strany z vyjednávacího týmu? Myslíte si, že vaši voliči potřebují, aby jim Jiří Dienstbier, Erik Tabery, či kdokoli jiný napovídal, že je to malinko divný postup? To, že Bohuslava Sobotku najednou podporují lidé, kteří při zaslechnutí "sociální demokracie" dostávají kopřivku, na slovo "odborář" reagují hysterickým záchvatem a nad postelí mají obrázek spícího knížete je věc jedna, to, že asi nejsem z voličů soc. dem. sám, koho jste mimořádně namíchli, je věc druhá.

Spekulace o tom, nakolik pánové Hašek a spol. jednali či nejednali z návodu prezidenta republiky, mi v této souvislosti připadají irelevantní. Nejsou to malí kluci, kterým někdo řekne "skočte z okna" a oni skočí.

Zkuste schválně hádat, zda v dalších volbách budu volit ČSSD.

Tento dopis prosím považujte za otevřený.

Děkuji za přečtení tohoto textu a znamenám se v dokonalé úctě

Radek Svítil

0
Vytisknout
9259

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2013