Jidáš Hašek, beránek Sobotka a jiné pohádky

30. 10. 2013 / Michal Vimmer

čas čtení 3 minuty

Proč volby dopadly "zase špatně" a nemohly jinak dopadnout? Když si odmyslíme, že za všechno může Zeman, asi bude chyba v systému. Volebním systému.

Totiž jedině v tomto našem "ústavně zvyklém" volebním systému se ZASE muselo stát, že místo skutečných problémů státu řešíme, kdo je větší socan, kdo co koho zradil a kdo zůstal (komu / čemu) věrný - a zase budeme třeba 4 roky řešit, kde sehnat většinu, abychom se někam pohnuli.

Co s tím má společného Hašek nebo Sobotka?

Všechno už to tady bylo!

Wagner, Melčák, Teplík, Kott, Pohanka, Kočí i Paroubek, Zubová, Fuxa, Tluchoř, Peak ... atd. atp., zástup slavných jmen významných českých parlamentních politiků, co jméno, to pojem galerie odpadlíků, dezertérů, posledních spravedlivých, věrných a zrádců, "přeběhlíků" a opor státu.

Jen si vybrat.

Všichni byli kdysi vytištěni na stranické kandidátce a protlačeni stranickou mašinérií, ale to samozřejmě nevěděli, nemohli tušit, že přijde chvíle a otevře se životní křižovatka, kde se setkají tváří v tvář se svým svědomím.

A oni se budou muset rozhodnout, zda jít dál ve stranickém houfci či se svým srdcem sám, proti všem.

Všichni byli přece zvoleni SVÝMI voliči a jenom jim a SVÉMU svědomí jsou podle ptaných zákonů odpovědni! Hvězdné nebe nad hlavou a mravní zákon ve mně.

Stranické sekretariáty, grémia, výbory, kongresy a sjezdy si mohou prskat, dupat, posílat hněvivé esemesky, kulky a zlomené tužky, mazat ... jogurt na dveře a kdesicosi, ale co je to proti pohutému svědomí odvážných rebelů?

Strana ať se jde vycpat ! Mne zvolili voliči !, volá SVÉHO SVĚDOMÍ dbalý renegát.

Skutečně? A jak se to pozná? žasne volič. Z průzkumu veřejného mínění? Podle počtu kroužků ?

Nikoliv.

Kroužkování není povinné, někomu pomůže, někoho potopí, ale pořád je pozitivně kroužkovaných méně než voličských hlasů. Je to sport, zábava, sázka, ale žádná nominace, natož přímá volba. V tomto volebním systému zkrátka dobře nikdo nemá zajištěno, že volí svého konkrétního, zodpovědného poslance. Volíme strany, nikoli osobnosti. Volíme ve stranickém pytli zašité všelijaké zajíce = nezbedné poslance, kteří jsou v riziku, že jednoho dne uslyší HLAS SVÉHO SVĚDOMÍ.

To bude asi ta SCHIZOFRENIE, o které teď tolik mluví psychiatr amatér Sobotka, když je řeč o současném stavu socdem. Když přítel Hašek již více nehodlá krýt příteli Sobotkovi záda a přítel Sobotka odmítá se podvolit verdiktu stranického direktoria.

Ve výsledku se může stát, že v parlamentě bude zase o jednu pidistranu víc, možná sobotkovců, možná haškovců, která si bude hlasovat podle SVÉHO SVĚDOMÍ a ČSSD bude schopna akorát tak skřípat zuby, ale zbaví se přítěže jejich chybějcích HLASŮ přinejhorším za čtyři roky.

Jak z toho ven?

Tady nejde o Sobotku nebo Haška.

Nový parlament by udělal nejlépe, kdyby změnil volební systém. Většinový, jeden poslanec za okres, zrušit senát.

Kdyby nic jiného, bylo by to dost.

0
Vytisknout
14601

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2013