Senátoři: Jaká je strategie USA v Sýrii?

1. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Představitelé Obamovy administrativy se ve čtvrtek v Senátu bránili kritice republikánů. Ti tvrdí, že Washington má sice v Sýrii řadu deklarovaných cílů, ale žádnou strategii, jak jich dosáhnout.

Velvyslanec v Sýrii Robert Ford před výborem pro zahraniční vztahy řekl, že Spojené státy jsou "hrdé" na humanitární a jinou pomoc, kterou poskytly syrské opozici usilující o svržení prezidenta Bašára Asada. Avšak uznal, že Syřané jsou "hluboce zklamáni" zrušením americké vojenské akce proti Asadovi. Administrativa teď podle něj usilovně pracuje na organizaci mírové konference, k níž by mělo dojít v Ženevě.

Ford měl ostrou slovní výměnu s kritiky z republikánských řad. Podle Johna McCaina nejde už o občanskou válku, ale o regionální konflikt, do nějž intervenoval Írán a který se šíří do Iráku a destabilizuje Jordánsko. Ford odpověděl, že Asad podle něj nemůže vojensky zvítězit a je ve výhodě pouze na několika místech, jako například v Aleppu, zatímco na jihu a východě země je naopak v defenzívě.

Vyhlídky mezinárodní konference zůstávají nejasné. Asad sdělil ve středu vyslanci Ligy arabských států, že podmínkou politického řešení je ukončení zahraniční podpory povstalcům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8613

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2013