PŘEČETLI JSME:

Bělohradský: Krize v ČSSD je strukturním konfliktem centra s periferií

3. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Zatímco v centrální politice byla [ČSSD] dlouhé roky v opozici, v mezičase sílily regionální struktury ovládající krajská zastupitelstva.

Rozkol mezi universalismem centra a partikularismem periferií vedl v mnoha kontextech k roztržce v systému podle osy lokální -- národní. Evropská unie tuto tendenci ještě posiluje, politika eurofinancování je často neprůhledným spletencem místních a centrálních mocenských zájmů.

Regionální struktury "se v principu neliší od korupčněklientelistických struktur, které již v podstatě zahubily ODS" -- to ale nelze říci obecně, posilování regionálních struktur je nezastavitelný evropský vývoj, je to demokratizační faktor, radikální decentralizace je strategickým cílem EU.

Centrum se vyprazdňuje, je stále více vnímáno jako "parazitní a nekonkrétní". Strana je v opozici na centrální úrovni a stále více naopak vládne "realisticky a úspěšně" na úrovni místní a regionální. V mých očích Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR, reprezentuje toto politické napětí mezi centrem a regiony.

Zdroj: Právo 2. listopadu 2013 ZDE

0
Vytisknout
7958

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2013