Británie a Spojené státy málem r. 1983 vyprovokovaly Sovětský svaz k jaderné válce

2. 11. 2013

čas čtení 5 minut

Reagan zahájil proces sbližování se Sovětským svazem po svém rozhovoru s bývalým ruským špionem

Vyšlo najevo, že Británie a Spojené státy málem vyprovokovaly r. 1983 Sovětský svaz k jaderné válce, protože v listopadu 1983 zorganizovaly příliš realistické vojenské cvičení. Operace Able Archer (Schopný lukostřelec), cvičení, které Spojené státy provedly spolu se svými spojenci v NATO, byla tak realistická, že se Rusové začali obávat, že je reálnou možností, že na Sovětský svaz NATO zaútočí jadernými zbraněmi.

Když se dostaly do vlády Margaret Thatcherové výzvědné informace o reakci Sovětského svazu, premiérka Thatcherová nařídila svým vládním činitelům, aby lobbovali Američany, aby se taková chyba už nikdy znovu nemohla stát. Protiváleční aktivisté se domnívali, že ke změně v mezinárodněpolitickém klimatu došlo v důsledku toho, že začaly Spojené státy a Británie uvažovat o svém vztahu k Sovětskému svazu jinak.

Dokumentaci získal Peter Burt, ředitel Nuclear Information Service, organizace, která bojuje proti šíření jaderných zbraní. Podle Burta z dokumentů jasně vyplývá, jak riziková začala být studená válka pro obě strany.

"Ty dokumenty zaznamenávají klíčový moment v moderní historii - došlo k okamžiku, kdy si zděšená vláda Margaret Thatcherové uvědomila, že je nutno ukončit studenou válku, a začala proces přesvědčování Američanů, aby udělali totéž," konstatoval Burt.

"Studená válka se někdy popisuje jako rovnováha sil mezi Východem a Západem, avšak historie cvičení Able Archer dokazuje, že to ve skutečnosti bylo neuvěřitelně nebezpečné období, kdy se svět dostal více než jednou na pokraj jaderné katastrofy."

Na cvičení Able Archer se podílelo 40 000 amerických vojáků a vojáků NATO, kteří se přesunovali přes západní Evropu. Jejich pohyb koordinovaly zašifrované komunikační systémy a reagovaly na údajný scénář, kdy Modré jednotky (NATO) bránily své spojence poté co Oranžové jednotky (vojska Varšavské smlouvy) vyslaly jednotky do Jugoslávie poté, co tam vznikly politické nepokoje. Oranžové jednotky pak provedly rychle invazi do Finska, Norska a nakonec i Řecka. Jak došlo k zintenzivnění konfliktu, konvenční válka se proměnila ve válku s užitím chemických i jaderných zbraní.

Minulý měsíc přiznal Paul Dibb, bývalý ředitel Spojené výzvědné organizace Austrálie, že toto cvičení r. 1983 bylo daleko vážnější hrozbou než kubánská krize r. 1962. "Cvičení Able Archer mohlo vyvolat konečnou nezamýšlenou katastrofu, kdy by došlo k jaderným úderům ze strany Sovětského svazu i USA," řekl.

Cvičení se konalo v atmosféře zvýšeného mezinárodního napětí. V září 1983 sestřelili Rusové jihokorejské dopravní letadlo a usmrtili tak všech 269 osob na palubě poté, co toto letadlo omylem vletělo do sovětského vzdušného prostoru. Existují důkazy, že se Rusové domnívali, že tento boeing je americké špionážní letadlo.

Předtím v témže roce pronesl americký prezident Ronald Reagan významný projev, kdy charakterizoval Sovětský svaz jako "říši zla" a oznámil plány na vybudování protiraketového systému "Star Wars". Obě země, USA i Sovětský svaz, byly v napjaté atmosféře nesmírně nervózní.

Když začalo cvičení Able Archer, Kreml dal instrukce desítkám letadel ve východním Německu a v Polsku, aby byly vybaveny jadernými zbraněmi. Zároveň bylo uvedeno do stavu nejvyšší pohotovosti asi 70 jaderných raket SS-20. Sovětské jaderné ponorky byly vyslány, aby se skryly pod led v Arktidě, aby nemohly být identifikovány.

NATO a jeho spojenci si nejprve mysleli, že Sovětský svaz reaguje také jen vojenským cvičením, avšak z tajných dokumentů, které získala NIS, vyplývá, že Rusové západní vojenské cvičení začali považovat za přípravu ke skutečné jaderné válce.

Tajná zpráva spojeného britského výboru pro výzvědné služby konstatuje, že "nemůžeme vyloučit možnost, že někteří sovětští činitelé chybně interpretovali cvičení Able Archer 83 a další možná cvičení s jadernými zbraněmi jako reálnou hrozbu".

Kabinetní tajemník Thatcherové Sir Robert Armstrong ji informoval, že reakce Sovětského svazu zjevně není jen cvičení, "protože k ní dochází v době významného státního svátku a má formu skutečné vojenské aktivity a je omezena geograficky jen na střední Evropu, kde se odehrává cvičení NATO."

Většina výzvědných informací dokazujících, že Kreml byl přesvědčen, že Západ proti němu zahájil vojenský útok, pocházela od sovětského špiona, který uprchl na Západ, Olega Gordievského.

Z odtajněných dokumentů vyplývá, že Thatcherová byla natolik zděšena těmito informacemi, že nařídila svým činitelům, "aby uvážili, co by se dalo podniknout, aby se zabránilo chybné interpretaci západních úmyslů v Sovětském svazu, takže by v Moskvě došlo k přehnané reakci". Nařídila svým činitelům, aby se naléhavě spojili s Američany ve věci "možného sovětského nedorozumění ohledně překvapivého útoku NATO".

Britské ministerstvo zahraničí a obrany pak vypracovaly společný dokument pro jednání s Američany, který navrhoval, aby "NATO pravidelně informovalo Sovětský svaz o plánovaných vojenských cvičeních NATO s jadernými zbraněmi".

Informace od britského výzvědného výboru a od Gordievského byly poskytnuty Reaganovi, který se pak s ruským špionem setkal. Jeho argumenty ho natolik přesvědčily, že začal prosazovat nového ducha sbližování mezi USA a Sovětským svazem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17373

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2013