Edward Snowden a Christian Strobele

Udělí Německo azyl Edwardu Snowdenovi?

1. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Lidskoprávní aktivisté diskutují s levicovými německými politiky možnost udělení azylu pro bývalého amerického zpravodajce Edwarda Snowdena. Podle plánu by měl svědčit v rámci zasedání vlády o špionážních aférách americké zpravodajské služby NSA, které odhalil. Výměnou za to by získal azyl v Německu.

Britka Sarah Harrisonová, která pomohla Snowdenovi odletět z Hongkongu a později získat azyl v Rusku, se zapojila do úsilí zajistit azyl v Německu. Ředitelka sdružení Government Accountability Project Jesselyn Radacková spolu se třemi bývalými whistleblowery amerických tajných služeb odcestovali začátkem října do Moskvy na setkání se Snowdenem.

Pokud by Snowden získal možnost azylu v Německu, podle Radackové by o něm uvažoval a byl by rád. Radacková dodává, že takový azyl by měl "geopolitický význam", protože jde o evropskou zemi a spojence USA. Dosud azyl nabízely Bolívie, Nikaragua, Rusko a Venezuela.

Zatím je vše ve stádiu příprav. Nepřišla žádná nabídka azylu, ani formální žádost o něj. Zdá se však, že právě to by mohl být další krok.

Snowdena navštívil člen Strany zelených Christian Ströbele (na snímku) a diskutovali spolu o možnosti vstoupit do programu na ochranu svědků. Nakonec dospěli k závěru, že žádost o azyl bude lepší, než tato možnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10326

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2013