Zvolte do čela ČSSD Alenu Gajdůškovou

1. 11. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

Na první i druhý pohled by se zdálo, že vzniklá politická situace nemůže vyústit do uspokojení aspoň většiny těch občanů, kteří si slibovali od voleb zlepšení neutěšeného stavu státu. Ale nějaká možnost by tu byla a tak jsem ji předložil širšímu okruhu známých z politických aktivit a překvapilo mne, jak málo je námitek. Tak tady to je.

Mnoho věcí se pohnulo, a je jinak. Třeba komentátor Pečinka mluvil tak, že se s tím dalo souhlasit, kdežto předseda Štěch rozdmychával nesvár. Hejtman Chovanec mi byl podezřelý hned, jak ho zvolili do předsednictva, a potvrdil to. Předseda Sobotka vždy byl, a je symbolem té bídy ČSSD i nadále. Ostatní pánové předvedli hlavně své slabiny. Senátor Dienstbier je zásadový a čitelný a nepoužitelný, místopředseda Zaorálek se znemožnil nejvíce rozhovorem v televizi. Na základě toho nevidím lepší možnost, než aby ČSSD navrhla za premiérku místopředsedkyni Senátu Gajdůškovou, ta jediná by neměla počáteční hendikep a myslím, že by odvedla standardní výkon. To je tak dobré řešení, že ho sotva někdo z vedení podpoří.

Dodávám, že toto řešení je jediná možnost, jak zapomenout, co se dělalo, a pokračovat bez roztržení strany. Alena Gajdůšková by mohla bez obav sestavit menšinovou vládu s pouhým požehnáním od předsedy Babiše a bez lidovců, ale s lidoveckým ministrem zdravotnictví Hovorkou, který je vlastně věřícím sociálním demokratem. Tato minimenšinová vláda by měla velkou stabilitu, protože by prosazovala řádný zákon o referendu a takovou se zavázal podporovat i předseda Úsvitu Okamura. Předseda Babiš by se nakonec s progresí daní smířil, neboť je bystrý a uvidí, že to bez ní nejde. Lidovci by nepřinášeli problémy, protože Hovorka je nositelem toho nejlepšího, co mají, a ve vládě by jinak nebyli. Totéž platí o ANO, i zde by se našel cenný ministr, ale když rozumně nechtějí vstoupit do riskantní vládní účasti, ale poskytnou podporu, také dobře. Dodejme odvahu Aleně Gajdůškové!

0
Vytisknout
12148

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2013