Snowden napsal Angele Merkelové

1. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Toto je text dopisu, který Edward Snowden adresoval německé kancléřce, německému parlamentu a německým federálním prokurátorům:

Bylo mi doporučeno, abych se na vás obrátil v souvislosti s vaším vyšetřováním hromadného sledování.

Jmenuji se Edward Joseph Snowden a dříve jsem byl zaměstnán smluvním prostřednictvím nebo přímým nájmem jako technický odborník u americké Národní bezpečnostní agentury, Ústřední zpravodajské služby a Vojenské zpravodajské služby.

Během své práce pro tyto organizace jsem podle mého názoru byl svědkem systematického porušování zákonů mou vládou, které vytvořilo morální povinnost jednat. V důsledku toho, že jsem informoval o tomto svém znepokojení, čelím vážné a trvalé kampani pronásledování, která mě donutila opustit mou rodinu i můj domov. V současnosti žiji v exilu, kde jsem v souladu s mezinárodním právem obdržel dočasný azyl od Ruské federace.

Jsem povzbuzen reakcí na můj čin politického vyjádření jak ve Spojených státech i jinde. Občané po celém světě i vysocí činitelé - včetně osob ve Spojených státech - dospěli k závěru, že zveřejnění informací o nekontrolovaném systému absolutního sledování je veřejnou službou. Informace o špehování vedly k návrhu mnoha nových zákonů a nové politické strategie, které by měly vést k odstranění dosud skrývaného zneužívání důvěry veřejnosti. Prospěch, který má společnost z těchto zveřejněných informací začíná být stále jasnější, zatímco se ukazuje, že k údajným rizikům nedošlo.

I když jsou důsledky mého úsilí jsou prokazatelně pozitivní, moje vláda dál považuje disentní názor za zradu a snaží se kriminalizovat politickou řeč trestním stíháním, před nímž není obrany. Avšak říkat pravdu není zločin. Pevně věřím, že v důsledku podpory mezinárodního společenství upustí Spojené státy od tohoto škodlivého chování. Doufám, že až budou problémt této humanitární situaci vyřešeny, budu schopen spolupracovat na odpovědném zjišťování faktů ohledně zpráv v médiích, zejména co se týče pravdy a autentičnosti dokumentů, jak je to správné a jak je to v souladu se zákonem.

Doufám, že budu mít možnost mluvit s vámi ve vaší zemi, až se situace vyřeší a děkuji vám za vaše úsilí dodržovat mezinárodní právo, které nás všechny ochraňuje.

S pozdravem,

Edward Snowden

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11205

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2013