Británie nakonec nebude vyžadovat od cizinců velkou finanční kauci k návštěvě země

3. 11. 2013

čas čtení 1 minuta
Britská konzervativní ministryně Theresa Mayová se pokusila zavést předpis, v jehož rámci by žadatelé o šestiměsíční vízum k návštěvě Británie ze zemí, jako je Indie, Pákistán a Nigérie, museli k žádosti o vízum složit kauci ve výši 3000 liber (90 000 Kč). Kauce by propadla, pokud by včas z Británie neodjeli. Cílem nového opatření bylo snížit přistěhovalectví do Británie.

Opatření bylo nyní zrušeno poté, co na tento návrh zuřivě reagovaly postižené země a odmítli ho i britští liberální demokraté, jejichž šéf Nick Clegg ho však letos na jaře pomáhal zveřejnit. Opatření bylo zrušeno, protože by "porušilo styky s našimi důležitými obchodními partnery", tedy z komerčních, nikoliv lidskoprávních důvodů.

Mayová si také vymyslela mobilní poutače na alegorických vozech, s nápisem adresovaným přistěhovalcům "VRAŤTE SE DOMŮ, NEBO BUDETE ZATČENI". Ty projížděly londýnskými ulicemi a měly být rozšířeny na celou Británii, avšak po protestech byla tato akce zrušena.

Theresa Mayová zavedla zákonné opatření, v jehož rámci musejí pravidelně jmenovitě informovat univerzitní učitelé britské ministerstvo vnitra, zda zahraniční studenti ze zemí mimo EU chodí na přednášky a semináře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6650

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2013