50 německých celebrit požaduje v týdeníku Der Spiegel, aby Snowden dostal v Německu azyl

3. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Více než 50 známých Nemců požaduje v týdeníku Der Spiegel, aby Německo nabídli Edwardu Snowdenovi politický azyl. Heiner Geissler, bývalý generální tajemník německých křesťanských demokratů, strany Angely Merkelové, tam konstatuje, že "Snowden udělal západnímu světu velkou službu. Je nyní na nás, abychom mu pomohli."

Spisovatel a veřejný intelektuál Hans Magnus Enzensberger argumentuje ve svém příspěvku, že se "americký sen mění v noční můru", a doporučuje, aby Snowdenovi poskytlo azyl Norsko, které poskytlo r. 1935 politický azyl Lvu Trockému. Enzensberger si stěžuje na to, že v Británii, "která se stala kolonií USA, je Snowden považován za zrádce".

Der Spiegel také publikuje "Manifest za pravdu", jehož autorem je Snowden. Varuje v něm, že je nebezpečné dopustit, aby výzvědné agentury určovaly politickou agendu.

Hlasy požadující drastická opatření proti americkému špehování v Německu sílí a Angela Merkelová se, jak se zdá, vyhýbá kontaktům s Washingtonem. Několik politiků z její strany se vyjádřilo, že se chtějí se Snowdenem v Rusku setkat, ale zároveň ho nechtějí pozvat do Německa. Kdyby Snowden cestoval do Německa, přišel by o právo dočasného azylu v Rusku (které mu vyprší v červnu 2014), ale teoreticky by mohl požádat o azyl v Německu.

Merkelová se zřejmě snaží vyřešit nynější diplomatickou krizi novou bilaterální dohodou s USA, namísto aby prosazovala celoevropskou reformu ochrany osobních dat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7379

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2013