Turecký prezident: Radikalizace Sýrie ohrožuje Evropu

3. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Syrský národ umírá, zatímco svět bez zájmu přihlíží. Hrozí riziko, že se Sýrie stane "Afghánistánem na břehu Středozemního moře", řekl turecký prezident Abdullah Gul v rozhovoru pro deník Guardian.

Radikalizace obyčejných lidí islamistickými džihadistickými skupinami se šíří a znamená rostoucí riziko sousedům Sýrie i Evropě. Reakce mezinárodní komunity, včetně Británie a USA, na bezpečnostní, humanitární a morální problémy v Sýrii byla velkým zklamáním a jednání Rady bezpečnosti OSN je "ostudné".

K usmrcení více než 100 000 Syřanů za posledních 32 měsíců nemuselo dojít. Turecké pokusy o vyjednávání se svářejícími se frakcemi na začátku války Západ nepodpořil a dokonce je torpédoval. Turecko čelí vážným problémům na své více než osmisetkilometrové hraanici se Sýrií, včetně možné radikalizace své kurské, alevské a sunnitské populace. Hrozí také infekční nemoci jako obrna, tuberkulóza a spalničky, K půl milionu uprchlíků ze Sýrie se přidávají další. Dohoda s Ruskem o likvidaci syrských chemických zbraní byla jen okrajovým jevem a posílilo to postavení prezidenta Asada. Nejde jen o chemické zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8978

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2013