Turecko přeruší zpravodajskou spolupráci se Saúdskou Arábií

2. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Ankara plánuje uzavřít saúdské zpravodajské pobočky v Turecku. Jde o důsledek série diplomatických sporů ohledně konfliktu v Sýrii a Egyptě. Listu Al-Akhbar to sdělil dobře informovaný turecký zdroj. Turecko je nejdůležitější logistickou základnou syrských povstalců financovaných z největší části právě Saúdy.

Podle zmíněného zdroje mají turecké úřady za to, že postoj Saúdské Arábie k situaci v Sýrii se už neshoduje s tureckými zájmy. Ankara se údajně snaží zlepšit vztahy s Teheránem a Damaškem.

Spojenectví mezi Saúdy a Turky se začalo rozpadat v červenci, když egyptská armáda podporovaná Saúdy svrhla egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Turecký premiér Erdogan opakovaně egyptský převrat odsoudil, stejně jako odsoudil vojenské potlačování organizace Muslimské bratrstvo. Sám Erdogan je předsedou umírněně islamistické Strany spravedlnosti a rozvoje.

K velkému zlomu došlo, když se Saúdové začali snažit o omezení tureckého vlivu na opoziční organizace Syrskou národní radu a Národní koalici syrských revolučních a opozičních sil.

Saúdský ministr zahraničí Saúd al-Fajsal sdělil tureckému protějšku Ahmetu Davutoglu, že Turecko již nebude hrát v syrském konfliktu žádnou roli, i kdyby režim padl. Zároveň vyzval Ankaru, aby nezasahovala do egyptské krize.

Podle zmíněného zdroje se turečtí představitelé domnívají, že Saúdská Arábie spolu s Jordánskem a Spojenými arabskými emiráty strategicky spolupracují proti dvěma různým regionálním blokům: Na jedné straně proti libanonskému hnutí Hizballáh, Sýrii, Iráku a Íránu, na druhé proti Turecku, Kataru, paletinskému hnutí Hamás a egyptskému Muslimskému bratrstvu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8768

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2013