Právní stát v ČR se rychle rozkládá:

O horentních nákladech exekucí

1. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Se zájmem sleduji Vaši snahu zveřejňovat systémové absurdity každodenního života v ČR. Všeobecný rozpad právního prostředí v posledních letech generuje jen těžko uvěřitelné situace, do kterých se dostává stále více lidí. Pracuji již více jak 10 let v občanské poradně a tento trend mohu sledovat tzv. v přímém přenosu, píše Matěj Rak.

Rád bych Vaší pozornosti doporučil kalkulačku nákladů exekuce, kterou na svých stránkách uveřejnila právě exekutorská komora, na kterou stát delegoval (jako na profesní sdružení) pravomoc kontroly na exekutory.

K doložení absurdity tohoto novodobého státem posvěceného korzárství je vhodné vložit do kalkulačky vymáhanou částku třeba 1 Kč. Při této vymáhané částce jsou náklady exekuce:


Vymáhaná částka
1 Kč
Celkové náklady exekuce
9 196 Kč vč. 21 % DPH
Celkové náklady vymáhání
11 132 Kč vč. 21 % DPH

Náklady exekuce v porovnání se soudním výkonem rozhodnutí (což je jiný způsob výkonu rozhodnutí s poplatkem) jsou neporovnatelné.
viz.: Sazebník soudních poplatků

1. Za návrh na nařízení výkonu rozhodnutí

1. je-li vymáháno peněžité plnění do částky 25 000 Kč včetně 500 Kč
2. je-li vymáháno peněžité plnění v částce vyšší než 25 000 Kč 2 % z této částky

nejvýše 75 000 Kč
3. v ostatních případech 1 500 Kč

2. Za návrhy na druhé a další nařízení výkonu rozhodnutí na základě téhož vykonatelného rozhodnutí proti témuž účastníku se zaplatí polovina příslušných poplatků, ne však méně než 500 Kč.

3. Za návrh na zastavení výkonu rozhodnutí nebo exekuce nebo na odklad výkonu rozhodnutí nebo exekuce se poplatek nevybere.

4. Za námitky proti příkazu soudního exekutora k úhradě nákladů exekuce se poplatek nevybere.

Je třeba si uvědomit, že exekutor zdražuje pohledávku o částku, která velmi často převyšuje jistinu, takže se zdrojem jeho zisku nestává jen exekuovaný dlužník, ale i věřitel, který v podstatě ručí za náklady exekuce, pokud je exekutor nevymůže.

No, řekněte, není to skvělé podnikání - exekutor je orgán soudu ( s četnými vrchnostenskými pravomocemi), zároveň soukromý podnikatel, který generuje zisk, jehož podnikatelské riziko nese z valné části jeho klient. tzn. věřitel.

Absurdita dnešní doby jak vyšitá.

0
Vytisknout
19526

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2013