Příští volby může vyhrát strana, která ještě neexistuje

30. 10. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

V Britských listech Ilonou Švihlíkovou zmíněné zákulisní praktiky kolem sestavování volebních kandidátek patří k manýrám všech politických stran. V "zavedených" politických stranách si v návaznosti na ve funkcích odsloužené roky určití lidé činí nárok na to, aby byli na pokud možno volitelných místech.

Na prvním místě je potom osobní prospěch a nikoli celkový volební zisk strany. Stojí-li takový "zasloužilý straník" před volbou, zda jeho strana získá 50 poslaneckých křesel a jedno z nich bude jeho nebo zda bude mít 80 poslanců a on mezi nimi nebude, pak osobní prospěch velí držet se první varianty. Hlavně aby ho někdo, kdo by svou kandidaturou stranu učinil pro voliče přitažlivou a přinesl volební hlasy, nepřeskočil.

Volič potom vidí stále stejné tváře a postavy, které se po léta pohybují ve vysoké politice, aniž se cokoli změnilo k lepšímu. Bohuslav Sobotka chtěl na billboardech zaujmout heslem Prosadíme dobře fungující stát. To výrazné gesto v lokti pokrčené pravé ruky s dopředu napřímenými prsty a palcem nahoru zřejmě ten, kdo mu radil, odkoukal od Troelse Hartmanna z dánského seriálu The Killing. Je to pěkné, ale je to zoufale málo. Chtělo to nové tváře, nápady a programy, které by voliče oslovily. Odmítnout nabídku paní Švihlíkové a zdůvodnit to trapnými manýrami kolem sestavování kandidátek, že by se ti či oni báli, že by je přeskočila, co může být ještě zoufalejší, je-li to postoj předsedy velké politické strany, která usiluje o výrazné vítězství ve volbách?

Horníci ze známého Dolu Paskov prý k volbám nešli. Slyšel jsem krátce po volbách v televizi, jak se k tomu vyjadřoval zaměstnanec z Paskova. Řekl, že to nemá smysl. Na dohled od těžní věže Dolu Paskov je ostravský obvod Nová Bělá. Kdysi starobylá obec, nyní jeden z mnoha ostravských obvodů. Lidé zde po generace nacházeli zaměstnání v hutích a na dolech. Dnes se jich dotýkají všechny problémy ostravského regionu. Jak se zde volilo? ANO 2011 na prvním místě s 20,27 %, druhá ČSSD s 19,30%, KSČM 14,54%, KDU-ČSL 12,22% a ODS 9,40%.

Kde jinde by měla levice získat výraznou většinu, když se zde ČSSD nedostala na první místo? Jeden čtenář Britských listů komentoval volební výsledek tak, že jím otřásl, ale na druhé straně nepřekvapil, protože "čtvrt století pravicové masáže a debilizace zkrátka zafungovalo". Nesmíme se však nechat zastrašit a musíme bojovat dál, napsal mi.

Něco se prostě musí změnit. Jinak se může docela klidně stát, že příští volby vyhraje strana, která ještě dnes ani neexistuje.

0
Vytisknout
10940

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2013