Google a Yahoo zuří, že jim NSA kopíruje uživatelský provoz z jejich optických kabelů

31. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Obří internetové firmy Google a Yahoo zareagovaly zuřivě na zprávy ze středy, že americká NSA tajně získává data z hlavních komunikačních spojů těchto firem, které přenášejí data jejich zákazníků po celém světě. Na základě dokumentů, získaných od Edwarda Snowdena napsal ve středu americký list Washington Post, že NSA má schopnost sbírat jakákoliv data ze stamilionů uživatelských účtů.

Z dokumentů od Snowdena vyplývá, že NSA ve spolupráci s britskou špionážní agenturou GCHQ kopíruje velké množství dat, která přenášejí optické kabely mezi datovými centry obřích firem z tzv. Křemíkového údolí. Zveřejněné informace zřejmě povedou k dalšímu zhoršení vztahů firem Google a Yahoo s americkou vládou. Internetové firmy zuří ohledně poškození jejich pověsti, k němuž došlo v důsledku zveřejnění informací o odposleších od Edwarda Snowdena.

David Drummond, hlavní právník firmy Google, konstatoval, že jeho firma je "rozhořčena" nejnovějšími odhaleními. "Už dlouho jsme znepokojeni možností tohoto druhu špehování, a proto používáme stále častěji zašifrovaného přenosu dat," uvedl. Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8347

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2013