Británie a Spojené státy málem r. 1983 vyprovokovaly Sovětský svaz k jaderné válce

2. 11. 2013

čas čtení 5 minut

Reagan zahájil proces sbližování se Sovětským svazem po svém rozhovoru s bývalým ruským špionem

Vyšlo najevo, že Británie a Spojené státy málem vyprovokovaly r. 1983 Sovětský svaz k jaderné válce, protože v listopadu 1983 zorganizovaly příliš realistické vojenské cvičení. Operace Able Archer (Schopný lukostřelec), cvičení, které Spojené státy provedly spolu se svými spojenci v NATO, byla tak realistická, že se Rusové začali obávat, že je reálnou možností, že na Sovětský svaz NATO zaútočí jadernými zbraněmi.

Británie nakonec nebude vyžadovat od cizinců velkou finanční kauci k návštěvě země

3. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní ministryně Theresa Mayová se pokusila zavést předpis, v jehož rámci by žadatelé o šestiměsíční vízum k návštěvě Británie ze zemí, jako je Indie, Pákistán a Nigérie, museli k žádosti o vízum složit kauci ve výši 3000 liber (90 000 Kč). Kauce by propadla, pokud by včas z Británie neodjeli. Cílem nového opatření bylo snížit přistěhovalectví do Británie.

Turecký prezident: Radikalizace Sýrie ohrožuje Evropu

3. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Syrský národ umírá, zatímco svět bez zájmu přihlíží. Hrozí riziko, že se Sýrie stane "Afghánistánem na břehu Středozemního moře", řekl turecký prezident Abdullah Gul v rozhovoru pro deník Guardian.

Radikalizace obyčejných lidí islamistickými džihadistickými skupinami se šíří a znamená rostoucí riziko sousedům Sýrie i Evropě. Reakce mezinárodní komunity, včetně Británie a USA, na bezpečnostní, humanitární a morální problémy v Sýrii byla velkým zklamáním a jednání Rady bezpečnosti OSN je "ostudné".

PŘEČETLI JSME:

Bělohradský: Krize v ČSSD je strukturním konfliktem centra s periferií

3. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Zatímco v centrální politice byla [ČSSD] dlouhé roky v opozici, v mezičase sílily regionální struktury ovládající krajská zastupitelstva.

Rozkol mezi universalismem centra a partikularismem periferií vedl v mnoha kontextech k roztržce v systému podle osy lokální -- národní. Evropská unie tuto tendenci ještě posiluje, politika eurofinancování je často neprůhledným spletencem místních a centrálních mocenských zájmů.

Regionální struktury "se v principu neliší od korupčněklientelistických struktur, které již v podstatě zahubily ODS" -- to ale nelze říci obecně, posilování regionálních struktur je nezastavitelný evropský vývoj, je to demokratizační faktor, radikální decentralizace je strategickým cílem EU.

Centrum se vyprazdňuje, je stále více vnímáno jako "parazitní a nekonkrétní". Strana je v opozici na centrální úrovni a stále více naopak vládne "realisticky a úspěšně" na úrovni místní a regionální. V mých očích Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR, reprezentuje toto politické napětí mezi centrem a regiony.

Zdroj: Právo 2. listopadu 2013 ZDE

K perspektivám participativní společnosti

3. 11. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Gar Alperovitz a Thomas M. Hanna v článku Mondragón and the System Problem (Mondragón a problém systému) promýšlejí důsledky bankrotu společnosti Fagor Electrodomésticos Group pro další rozvoj podnikání založeného na družstevním vlastnictví. Fagor Electrodomésticos je nejvýznamnější součástí Mondragónského kooperativu, jednoho z vůbec nejúspěšnějších projektů družstevního či obecněji řečeno participativního podnikání na světě, s takřka šedesátiletou tradicí a zhruba 80 000 zaměstnanci/spoluvlastníky.

Paxman: Lidi, kteří v životě nikdy neměli žádné normální zaměstnání, by neměli být politiky

2. 11. 2013

čas čtení 6 minut

< Jeremy Paxman v pátek večer 1. 11. v chat show Grahama Nortona

Graham Norton: Vy jste tady dnes večer jako spisovatel. Vyšla vám nová kniha Britain's Great War, Britská Velká válka. A diváci mohou mít obavu, že to bude docela suché, čistá historie. Ale vy máte k tomu osobní příběh.

Jeremy Paxman: Ano. Můj prastrýc Charlie byl jedním z oněch mnoha tisíců mužů, kteří se v druhé polovině roku 1914 přihlásili do války. Vyrostl jsem s touhle fotografií na zdi. Byl na ní on a sedm dalších mladých mužů, jak se navzájem objímají kolem ramen a stojí někde na nově vyasfaltované silnici. A asi pět měsíců poté, co ta fotografie vznikla, on byl mrtvý.

Londýnská policie zadržela Davida Mirandu kvůli podezření, že "podporuje politickou kauzu"

3. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Ze soudní analýzy policejního zadržení Davida Mirandy, partnera novináře Glena Greenwalda, kterého policisté vyslýchali déle než 9 hodin na londýnském letišti, když vezl z Berlína do Brazílie materiály od Edwarda Snowdena, znepokojivě vyplynulo, že ho londýnská policie zadržela podle zákona o boji proti terorismu, protože usoudila, že Miranda poporuje "politickou či ideologickou kauzu".

Turecko přeruší zpravodajskou spolupráci se Saúdskou Arábií

2. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Ankara plánuje uzavřít saúdské zpravodajské pobočky v Turecku. Jde o důsledek série diplomatických sporů ohledně konfliktu v Sýrii a Egyptě. Listu Al-Akhbar to sdělil dobře informovaný turecký zdroj. Turecko je nejdůležitější logistickou základnou syrských povstalců financovaných z největší části právě Saúdy.

Pokrytectví: Evropské špionážní agentury vzájemně spolupracovaly na masovém špehování obyvatelstva

2. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Z dokumentů, které odhalil Edward Snowden, vyplývá, že britská, německá, francouzská, španělská a švédská tajná služba těsně spolupracovaly na masovém špehování obyvatelstva

Německé, francouzské, španělské a švédské tajné služby si všechny za posledních pět let vypracovaly metody masového sledování internetu a telefonního provozu, v těsné spolupráci s britským špehovacím střediskem GCHQ. Hromadné špehování se provádí prostřednictvím přímého napojení na optické kabely a prostřednictvím tajných styků s telekomunikačními společnostmi. Z dokumentů GCHQ, prozrazených Edwardem Snowdenem také vyplývá, že tato britská špionážní agentura hraje čelnou roli při kultivaci styků se zahraničními špionážními agenturami, jejichž cílem je získávat obrovské množství informací z internetu.

GCHQ také hraje čelnou roli při poskytování rad zahraničním špionážním agenturám, jak se vyhnout zákonům ve své zemi, které omezují špehování obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kam kráčí levice

3. 11. 2013 / Ivan Jordák

čas čtení 7 minut

Je už asi na čase si otevřeně říci, že levice prohrála volby na celé čáře. A přestat, s hledáním aspoň nějakých náznaků, že tomu tak úplně není, a že by, kdyby. Bohužel je tomu tak, a nemůže nás spasit, že ve volbách ČSSD byla první a KSČM třetí. A už vůbec ne, že snad v ANO 2011, Úsvitu a KDU-ČSL jsou někteří lidé s levicovým smýšlením, píše Ivan Jordák.

Oni si je páni předsedové srovnají, aby nevyčnívali z řady. Navíc nejde o lidi s levicovým smýšlením, ale sociálním cítěním, a to ještě toho charitativního typu, který se dá vyjádřit heslem, "pojďme se, my, kteří na tom ještě nejsme úplně špatně, složit na pomoc těm, kteří jsou už na tom zle". A smířit se i s tím, že část té sbírky připadne také těm, kteří jsou na tom náramně.

Památka zemřelých - Dušičky

2. 11. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dnes, druhého listopadu je v kalendáři, dokonce i v tom světském, civilním, Památka zemřelých neboli Dušičky. Lidé budou cestovat na hřbitovy za svými mrtvými, protože se to tak dělá, protože k našemu životu naši mrtví patří -- za mnoho jim vděčíme, prožili jsme s nimi a díky nim klíčové okamžiky našich životů, díky nim jsme těmi lidmi, kterými jsme. A ta propast, která nás od nich dělí, je pouze dočasná a dříve či později budeme mezi mrtvými i my.

Ale naši mrtví nejsou ve skutečnosti v těch hrobech a urnách, nejsou to jejich ostatky. Ani těla, která zůstanou po naší smrti, nebudeme už my. Jak říká Ježíš v odpovědi na žádost člověka, který ho chtěl následovat, ale nejprve chtěl pohřbít svého otce (Lk 9,60):

O Dušičkách

2. 11. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Západokřesťanský svátek Památka zesnulých známý lidově coby "Dušičky" vznikl jako řada jiných křesťanských svátků asimilací starší pohanské slavnosti. Keltský Samhain se slavíval o den dříve, už 1. listopadu, a byl záměrně vytlačen Svátkem všech svatých. Podobně jako pozdější "Dušičky" měl být dnem, kdy hranice mezi tímto a oním světem je mimořádně prostupná a může být tím či oním směrem překročena. Zároveň byl považován také za počátek nového roku.

Samhain nebýval záměrně strašidelným "Halloweenem", z podsvětí totiž mohly pocházet i dobré věci. Například mytologický král Artuš podle velšské knihy Taliesin dokázal z podsvětí (Annwn) získat kouzelný kotel, který je zdrojem básnické inspirace. Dokázat to ovšem mohl právě jen on, poněvadž byl pravým králem.

Právní stát v ČR se rychle rozkládá:

O horentních nákladech exekucí

1. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Se zájmem sleduji Vaši snahu zveřejňovat systémové absurdity každodenního života v ČR. Všeobecný rozpad právního prostředí v posledních letech generuje jen těžko uvěřitelné situace, do kterých se dostává stále více lidí. Pracuji již více jak 10 let v občanské poradně a tento trend mohu sledovat tzv. v přímém přenosu, píše Matěj Rak.

Rád bych Vaší pozornosti doporučil kalkulačku nákladů exekuce, kterou na svých stránkách uveřejnila právě exekutorská komora, na kterou stát delegoval (jako na profesní sdružení) pravomoc kontroly na exekutory.

K doložení absurdity tohoto novodobého státem posvěceného korzárství je vhodné vložit do kalkulačky vymáhanou částku třeba 1 Kč. Při této vymáhané částce jsou náklady exekuce:

Vít Bárta zatčen ... a propuštěn

1. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu ve čtvrtek zadržela policie. Informaci v pátek Právu potvrdil důvěryhodný zdroj z bezpečnostních složek.

Zdroj: ZDE

UPDATE 1.11.: Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu v pátek policie propustila.

Proč mají mnozí Češi tak rádi "hodinky nenávisti"

1. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Tlustý titulek z Deníku Referendum: "Hašek, Škromach, Tejc a Zimola přiznali sobotní schůzku u Zemana" A víte vy co? Mně už to taky začíná připadat jako z Kladiva na čarodějnice. Létali jste na Petrovy kameny? Obcovali tam s Ďáblem? A hlučící dav dole si vyprazdňuje mozky ve vřavě spravedlnosti. Nikde ani náznak analýzy skutečných problémů, souvislostí, procesů dějinných (a ne čarodějnických)! píše na svém Facebooku Martin Hekrdla a poukazuje na to, že na urválkovskou argumentaci se specializuje zejména Deník Referendum, viz např. ZDE

Nemohu než se k té kritice připojit, poznamenává Jan Čulík. Nenávistné kampaně ode zdi ke zdi, případně šílené spekulace o tom, co kde kdy údajně způsobilo "monstrum na Hradě" Miloš Zeman, jsou směšné.

Odvádějí pozornost od skutečných problémů, které v České republice nikdo neřeší, především strategického uvažování o budoucnosti v oblasti ekonomické, politické i kulturní. Zajímalo by mě, kde se ta zaťatá iracionální nenávist v lidech bere? Čím víc iracionální nenávisti, tím míň strategického uvažování pro budoucnost. Nepřijde lidem blbé přidávat se nemyslivě k jednotnému davu? Není jim na té nenávistné mobilizaci nic divného? Je mi docela trapně, když vidím spoluobčany, jak využívají dočasné svobody k tomu, aby se navzájem namísto řešení problémů mlátili přes hlavy.

PS: Toto není prohaškovský či prozemanovský povzdech, jak ho mylně někteří čtenáři okamžitě začali interpretovat a poskytli tím bohužel pro zde míněná tvrzení důkazy, že mnozí lidé prostě nejsou schopni uvažovat o tvůrčím kompromisu, ale jen o mstivosti, vylučování a nenávisti. Je mi líto, ale obsese podružnostmi dne na úkor závažného uvažování o strategii - zatímco tím, o co skutečně jde, se nikdo nezabývá a to uniká - je katastrofická.

Je zcela zjevné, že v ČSSD existují dvě - nyní nesmiřitelná - křídla a dokud si to strana nevyřeší (a nelze to vyřešit zadupáním jedné z obou frakcí do země) je ta strana v průšvihu. Jenže pokusy zadupat "protivníka" do země se v ČR řeší všechno. :( Strategie neexistuje, je nahrazována nenávistí k "protivníkovi".

Udělí Německo azyl Edwardu Snowdenovi?

1. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Lidskoprávní aktivisté diskutují s levicovými německými politiky možnost udělení azylu pro bývalého amerického zpravodajce Edwarda Snowdena. Podle plánu by měl svědčit v rámci zasedání vlády o špionážních aférách americké zpravodajské služby NSA, které odhalil. Výměnou za to by získal azyl v Německu.

Britka Sarah Harrisonová, která pomohla Snowdenovi odletět z Hongkongu a později získat azyl v Rusku, se zapojila do úsilí zajistit azyl v Německu. Ředitelka sdružení Government Accountability Project Jesselyn Radacková spolu se třemi bývalými whistleblowery amerických tajných služeb odcestovali začátkem října do Moskvy na setkání se Snowdenem.

Lekce pro Člověka v tísni

Mezinárodní červený kříž si musí vydobýt zpět svou neutralitu

1. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

V Sýrii vypukla epidemie obrny. Na Sahaře umírají žízní uprchlíci a topí se u břehů Itálie. Šiité jsou masakrováni v Iráku, Konžané jsou znásilňováni, Egypťané mučeni, s Romy se obchoduje. Paštunští vesničané jsou zabíjeni bezpilotnimi letadly. Co budeme dělat? ptá se v deníku Guardian Simon Jenkins.

Protiválečná hnutí?

1. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Na rozdíl od pana Štěpána Kotrby se nedomnívám, že spor mezi Michalem Haškem a Bohuslavem Sobotkou je ideologického rázu, píše Zdeněk Zábojník z OVV ČSSD Praha 3. Jaká by ČSSD do budoucna měla být? Samozřejmě, že levicovou stranou spolupracující mimo jiné s odbory, ale v čem je zde rozdíl mezi Haškem a Sobotkou? Politika ČSSD rozhodně nebude protiprůmyslová či protijaderná, ať už bude v čele kdokoliv. Vyžadují to zájmy naší země. Není mi jasné, proč by měl být Václav Havel pro sociální demokracii symbolem krystalického zla, ale nebyl jsem nikdy jeho fanouškem, tak to ponechám jiným.

Studium či pracovní stáže v zemích EU?

1. 11. 2013

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva

Studijní a pracovní zkušenosti ze zahraničí, získané již během studia, jsou na trhu práce velkou konkurenční výhodou. Zastoupení Evropské komise v ČR se účastní nejvýznamnějších českých veletrhů práce a vzdělávání, seznamuje s možnostmi, jak vycestovat za studiem či praxí, a radí, jak obstát v silné konkurenci.

V Británii začal soudní proces s bulvárními novináři

1. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

V Londýně byl zahájen soudní proces s manažery ze zrušeného bulvárního deníku News of the World Andym Coulsonem a Rebeccou Brooks, kteří jsou obžalováni z toho, že organizovali hackerské útoky proti mobilním telefonům celebrit, politiků i obyčejných občanů. Proces začal dramatickou informací, že oba obžalovaní měli spolu v letech 1998-2004 tajný sexuální poměr.

Pravicový skřek na všech frontách

1. 11. 2013 / Miroslav Polreich

čas čtení 4 minuty

Na výsledky voleb je třeba se podívat v širších souvislostech a pochopitelně i s odstupem, pokud je to již dnes možné. Došlo opět k polarizaci sil, a to i v tradičním pravolevém pojetí. Přes rádoby komplikované hodnocení je jedno zcela jasné -- je to hluboký rozklad pravice. Natolik zásadní, že bylo nutno alarmovat všechny fronty ne ke zvratu, k tomu nejsou síly, ale k zoufalé obraně.

Zvolte do čela ČSSD Alenu Gajdůškovou

1. 11. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

Na první i druhý pohled by se zdálo, že vzniklá politická situace nemůže vyústit do uspokojení aspoň většiny těch občanů, kteří si slibovali od voleb zlepšení neutěšeného stavu státu. Ale nějaká možnost by tu byla a tak jsem ji předložil širšímu okruhu známých z politických aktivit a překvapilo mne, jak málo je námitek. Tak tady to je.

O2: Omylem můžete dostat zničující pokutu

1. 11. 2013 / Ema Rousová

čas čtení 1 minuta

Reaguji na článek Jak O2 pečuje o své (bývalé) zákazníky v BL. Udělala jsem totiž nedávno podobnou zkušenost. Po ukončení smlouvy s mobilním operátorem O2 mi najednou přišel dopis, že mám zaplatit smluvní pokutu 6.000 Kč. Dopis přišel ve čtvrtek a termín zaplacení byl do neděle a nezapomněli mne upozornit, že když nezaplatím včas, budou mi účtovat úrok z prodlení.

Barmská disidentka Su Ťij kráčí ve stopách Václava Havla

1. 11. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nositelka Nobelovy ceny za mír a držitelka dalších metálů týkajících se boje za lidská práva Aun Schan Su Ťij vystoupila v BBC v Londýně, aby popřela zprávy o etnické čistce, jež již přes rok zuří v její domovině. Su Ťi při své návštěvě Evropy získala prestižní ocenění Evropské unie za příkladný boj za lidská práva. Nicméně její neoblomné stanovisko ke krutostem odehrávajícím se v její vlasti ostře odsoudili jak barmští lidskoprávní aktivisté, tak tamní náboženští vůdci. Zvěrstva a násilí páchané větší mírou buddhisty se totiž převážně dotýkají těch, které řada z nás považuje za nebezpečné maniaky a arciteroristy.

Snowden bude pracovat pro ruskou internetovou firmu

1. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Bývalý americký zpravodajec Edward Snowden ode dneška pracuje pro ruskou webovou stránku. Oznámil to v Moskvě jeho právník Anatolij Kučerena.

Jeho úkolem bude poskytovat technickou podporu a provádět vývoj velké webové stránky. Její název nebyl z bezpečnostních důvodů zveřejněn.

Izrael provedl nálety na syrskou leteckou základnu

1. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Saúdská televize al-Arabíja včera informovala o explozích na letecké základně poblíž syrského přístavu Latakíja. Mělo jít o izraelské nálety a cílem měly být rakety země-vzduch určené pro libanonské hnutí Hizballáh, které v západní Sýrii pomáhalo režimu Bašára Asada.

Senátoři: Jaká je strategie USA v Sýrii?

1. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Představitelé Obamovy administrativy se ve čtvrtek v Senátu bránili kritice republikánů. Ti tvrdí, že Washington má sice v Sýrii řadu deklarovaných cílů, ale žádnou strategii, jak jich dosáhnout.

USA kritizují německý rozvojový model

1. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy kritizují německou ekonomickou politiku a tvrdí, že růst tažený exportem škodí eurozóně i globální ekonomice.

Ve zprávě ministerstva financí se uvádí, že růst tažený domácí poptávkou je v Německu "anemický". Také čínská měna je podle zprávy "významně podhodnocená".

ANALÝZA EX POST

Hašek neumí lhát a Sobotka neumí dělat sametové revoluce

31. 10. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 27 minut

Po vlně politického dusna a roztáčené spirále přátelské nenávisti mezi špičkami ČSSD je třeba se zastavit. Proč předsedu ČSSD chválí a podporují jeho političtí protivníci? Proč najednou dostává takřka neomezený prostor v babišomédiích a bakalonovinách, o České drtinové televizi nemluvě? Proč se pravicoví a liberální komentátoři předhánějí v jeho vykreslování jako mučedníka, oběti podlé zrady z Hradu? Vždyť na něm týdny a týdny před volbami nenechávali nit suchou. Proč se i kníže a Kalousek Sobotky zastává? Proč ho Babiš lituje? Proč je najednou Sobotka beránek a Hašek Jidáš, když to bylo doteď mediálně jinak ?

Pokud si odpovíte, že z něj mají teď všichni srandu a přejou mu to, nejspíš budete mít pravdu. Taková už ta politika je. A ne že ne. Čestné politické.

S tou ženou jsem neměl sex

31. 10. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 4 minuty

Expozici té noční scény si umí představit každý, takže scénář by naše kolektivní fantazie stvořila asi takto: Auto zastaví před branou rezidence a strážní umožní ohlášeným hostům projet až ke vchodu zámku. Ve vestibulu čeká majordomus, odebere návštěvníkům kabáty i mobily a uvede je do salonku. Hostitel vstane od televize, odloží cigaretu a s úsměvem se zeptá: "Tak co s tím výpraskem uděláme, přátelé?"

Momentálně nemáme co jíst

31. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Roku 2009-2010 jsem se k vám obrátil o pomoc, tehdy jste mi pomohli inzercí, píše dr. Jaromír Máša.

Per informandum: jsem univerzální překladatel - od techniky po poezii z vícera jazyků. Učím češtinu individuálně cizince, teology starou řečtinu a latinu, v poslední době jsem hodně učil sanskrt (i redaktory). Jenže dnes na něco podobného už čeští intelektuálové nemají peníze (ani čas).

Překládám deset normostran do češtiny denně, naopak tak 50 %. Zakázky na překlady však v současnosti nemám. Jsem německý muttersprachler, němčina je můj rodný jazyk. Žiji sám s nemocným synem. Momentálně nemáme co jíst. Prosím, vymyslete něco. Děkujeme.

Toto je bankovní účet dr. Jaromíra Máši, pokud by mu chtěl někdo finančně pomoci: 188661897 / 0300, Poštovní spořítelna.

Kvalifikace a životopis dr. Jaromíra Máši:

O rozkladu ČSSD

31. 10. 2013 / Pavel Šanda

čas čtení 9 minut

Současný konflikt v sociální demokracii není žádný kosmický boj dobra a zla. Je výsledkem frustrace levice z dalších prohraných voleb. Soudě dle článků, facebookových komentářů, diskusí, není snadné se plně postavit ani na jednu stranu sporu. Dovolím si malou historickou připomínku, nezbytně zjednodušenou.

Po roce 1989 byla levice zdiskreditovaná a rozložená mimo jiné proto, že se nikomu nepodařilo vysvětlit veřejnosti, že předlistopadový režim nebyl žádným vyvrcholením levicového společenského programu a že vlastně většina aktivních odpůrců režimu, včetně zahraničních podporovatelů opozice, byli levičáci, nikoliv konzervativci. Levice byla nemastná neslaná, neschopná a podléhala "duchu doby".

Čekání na krále

31. 10. 2013 / Michal Mašín

čas čtení 6 minut

K právě proběhlým volbám se již vyjádřilo mnoho autorů. Velmi často převládlo zklamání. Snad se nebudu opakovat, když poukáži na to, že jiný výsledek bylo stěží možné očekávat. Češi hledají svého nového Jiříka z Poděbrad. Tedy muže z lidu, který by byl schopný během krátké doby postavit na nohy zbídačenou zemi. Jiříkovi z Poděbrad se toto velmi dobře podařilo a dokázal během velice krátké doby napravit škody, které zemi přinesly husitské války.

Nejsem žádný příznivec české sociální demokracie

1. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Pánbůh ví, že jako stoupenec radikální levice nejsem žádný příznivec české sociální demokracie, píše Pavel Tučka. Při pohledu do historie je možno zaznamenat několik momentů, kdy předáci sociální demokracie, která byla založena v roce 1878 jako dělnická strana, na straně dělníků rozhodně nestáli. Nejmarkantnější z tohoto hlediska bylo období po roce 1918, kdy se rozhodovalo o budoucím charakteru republiky. Tehdy soc. dem. rozhodně jako dělnická strana nevystupovala a rok 1920 patří k černým skvrnám na jejím štítě.

Jak říkám, nepatřím k voličům soc. dem. A mezi mé favority nepatří ani Michal Hašek, ani Bohuslav Sobotka. Ovšem to, co se děje nyní, je hrozbou pro celou levici. Víkendové zasedání předsednictva ČSSD a výzva k demisi předsedy strany Sobotky. Podivuhodně prozrazené jednání pětice představitelů strany v Lánech, zneužité médii, která absolutně nemohla vědět nic o pozadí lánského jednání a o pozadí výzev k demisi, k útokům proti prezidentovi a proti pětici návštěvníků lánského zámku. Vyjadřování podpory předsedovi soc. dem. ze všech pravicových stran (!).

Aktivizace tzv. příznivců předsedy Sobotky v ulicích, pozoruhodné sjednocení stanovisek okresních a krajských výborů soc. dem. na Sobotkovu podporu.Atd. Atd.

Ano, mohlo by to tak být, vyloučit se to nedá. Ale ptám se: proč nestranného pozorovatele aktuálního dění v soc. dem. cosi neodbytně tlačí k myšlenkám, že všechno není tak, jak se na povrchu zdá a jak to prostřednictvím médií můžeme sledovat téměř v přímém přenosu? Proč má pocit déja vu? Že toto už nedávno zažil?

Proč se do mysli neodbytně dere vzpomínka na podivuhodný puč (jak to nazývala média) Gennadije Janajeva v Sovětském svazu v roce 1991?

Komu a čemu jeho tehdejší průběh a jeho brutální potlačení pomohly? A komu pomůže zatímní vyústění pokusu o odvolání předsedy Sobotky? Pomůže straně, lidem, či komu? Kdo bude hrát dnes Jelcinovu roli?

Opravdu, nejsem voličem ani příznivcem sociální demokracie...

Jak O2 pečuje o své (bývalé) zákazníky

31. 10. 2013

čas čtení 4 minuty

Píšu vám v naději, že další lidé již nebudou opakovat stejné chyby a neskočí na špek mobilnímu operátorovi a poskytovateli internetového připojení s názvem O2. Tato firma má totiž zřejmě vybudovanou , a já doufám, že ne naprosto nedobytnou strategii, jak vyždímat své zákazníky až do konce. Využívá k tomu i praktik, které si myslím nepatří do civilizované společnosti, spíš bych to viděl na inspiraci 30. léty minulého století v USA, píše Jan Matuzsek.

Pohled zvenčí

31. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Strávil jsem minulý víkend v republice a zažil povolební kvas na vlastní oči, píše jeden český novinář, jehož totožnost musíme z existenčních důvodů utajit.

1. Byl jsem zaskočen, ne-li šokován jak rozšířená je v menších a malých firmách v ČR "dvousložková mzda", část vyplácí zaměstnavatel přes výplatní pásku, část v hotovosti, aby z ní nemusel odvádět zdravotní a sociální pojištění a daně. Slyšel jsem o případu, kdy zaměstnavatel dokonce vydával zaměstnancům falešné výplatní pásky, na kterých uváděl vyšší mzdu, finančnímu úřadu, ve skutečnosti odváděl daň a pojištění z částky mnohem nižší. Postižený zaměstnanec na to přišel, když utrpěl pracovní úraz a výpočet důchodu byl odvozen z mnohem menší částky, než měl uvedeno na výplatních páskách. Nemluvě o tom, že lidé s nízkými vykazovanými příjmy "nedosáhnou" na hypotéky nebo půjčky od banky, což následně musí oslabovat ekonomiku. Lidé, zejména na venkově, to trpí v obavách, že kdyby se ozvali, přišli by o práci úplně.

Chceme mluvit do dějin

28. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

"Česká republika se ztrácí z politické a kulturní mapy světa. Jako první krok jejího návratu je třeba zakládat a podporovat česká studia na zahraničních univerzitách a vytvářet si tak v cizině strategické přátele." Prosíme, šiřte informace o nové facebookové stránce "Chceme mluvit do dějin".

Obecná situace v českých zemích je už od roku 1526 určována ze zahraničí. Česká republika přitom dnes nemá vůbec žádné nástroje ani strategii, jak zahraničněpolitickou situaci se spojenci ovlivňovat ve svůj prospěch. Nemá ani žádné zahraniční spojence, s nimiž by koordinovaně pracovala ku prospěchu svých zájmů. (Pojmem "zahraniční spojenec" není lezení Spojeným státům kamsi - ty se samozřejmě na Českou republiku naprosto vykašlou.)

Celé vedení ČSSD je neschopné sebereflexe

31. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Já bych v prvé řadě chtěl nesouhlasit s názorem Štefana Švece, že trestat za neschopnost je pravičácké. Myslím, že kdyby předáci dělnického hnutí byli neschopní, dodnes tu máme kapitalismus 19. století. Chce-li někdo zlepšit poměry a postavit se proti mocným, musí být v prvé řadě schopný. Neschopní vůdci sociální demokracii mohou leda tak zničit.

První díl Českého století: Seriál vnáší do diskuze o naší historii tabu motivy

31. 10. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

V neděli 27. října v osm hodin večer (v předvečer 95. výročí založení Československa) odvysílala ČT1 první díl dlouho očekávaného seriálu autora Pavla Kosatíka a režiséra Roberta Sedláčka České století. Díl Velké bourání, mapující život TGM od podzimu 1914 do prezidentského návratu domů v prosinci 1918, byl (na rozdíl od jiných sledovaných pořadů) hned po premiéře vyvěšen na stránkách ČT (díky čemuž jsem ho, jako nevlastník televizního přijímače, mohl zhlédnout) a stejně tak tomu bude s dalšími díly, které budou vysílány každý týden v tentýž den a hodinu.

Google a Yahoo zuří, že jim NSA kopíruje uživatelský provoz z jejich optických kabelů

31. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Obří internetové firmy Google a Yahoo zareagovaly zuřivě na zprávy ze středy, že americká NSA tajně získává data z hlavních komunikačních spojů těchto firem, které přenášejí data jejich zákazníků po celém světě. Na základě dokumentů, získaných od Edwarda Snowdena napsal ve středu americký list Washington Post, že NSA má schopnost sbírat jakákoliv data ze stamilionů uživatelských účtů.

Strany začínají být společensky nebezpečnými organizacemi

31. 10. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 1 minuta

Úvodem si připomeňme nedávnou "bitvu" mezi demokraty a republikány v USA. Republikáni chtěli dosáhnout zrušení Obamovy reformy ve zdravotnictví, a proto navrhli demokratům následující obchod: "stáhněte reformu a my vám na oplátku nezablokujeme možnost zvýšit strop státního dluhu". Obchod se oběma stranám uzavřít nepodařilo a pod tlakem veřejného mínění byli republikáni nakonec donuceni ustoupit. Nicméně svět stál "5 minut" od prahu ekonomické katastrofy. Politické strany jsou nejen přežitkem minulých staletí, jak tu už rok zcela bezúspěšně tvrdím, ale dnes se začínají stávat i společenskou hrozbou.

Tak to bychom měli, aneb: "zvyklost" zůstala zachována!

31. 10. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Abychom si rozuměli, mám na mysli oslavy vzniku nezávislé republiky, 95. Výročí vzniku Československa. Akt se již tradičně odehrál na Pražském hradě. Přímý přenos TV jsem sice z časových důvodů nesledoval, přesto z informací medií vyplývá, že oslavy proběhly důstojně a na vysoké úrovni. Při této příležitosti, jak už bývá zvykem, předal také prezident Zeman státní vyznamenání cca 29 významným osobnostem, některým in memoriam. K této události mám několik kritických postřehů.

Nejde o ČSSD

30. 10. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 7 minut

Pořádek je pro blbce. Inteligent zvládá i chaos.
Můj dlouholetý přítel

Volební výsledky vůbec nepomohly k řešení dlouholeté politické krize. Pouze ji transformovaly do chaosu. Aby toho nebylo málo, tak málo předpokládaný chaos je ještě zesílen zmatečným chováním reprezentace ČSSD. Jenomže v současné situaci nejde o ČSSD, přesněji jenom, či především o ni. Jde o mnohem víc. Jde o parlamentní republiku. Kdo to dosud nepochopil, toho je mi upřímně líto, i kdyby to byl kupříkladu nejrenomovanější politolog, nejrespektovanější politik, či příslušník jakékoliv elity moudrých, vlivných a v neposlední řadě mocných.

Jidáš Hašek, beránek Sobotka a jiné pohádky

30. 10. 2013 / Michal Vimmer

čas čtení 3 minuty

Proč volby dopadly "zase špatně" a nemohly jinak dopadnout? Když si odmyslíme, že za všechno může Zeman, asi bude chyba v systému. Volebním systému.

Totiž jedině v tomto našem "ústavně zvyklém" volebním systému se ZASE muselo stát, že místo skutečných problémů státu řešíme, kdo je větší socan, kdo co koho zradil a kdo zůstal (komu / čemu) věrný - a zase budeme třeba 4 roky řešit, kde sehnat většinu, abychom se někam pohnuli.

Co s tím má společného Hašek nebo Sobotka?

Dušičky

30. 10. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 3 minuty

Zatímco nad Anglií zuřila bouře, u nás byl letošní 28. říjen prosluněný a teplý, jako (nezasloužený) dar ke státnímu svátku. Po vltavském nábřeží v Praze korzovaly rodiny s dětmi, kolem nich pobíhali psi, šťastní z toho, že mají smečku zas jednou pohromadě a tatínkové si to fotili. Na Žofíně čekala fronta mrňat na svezení v historickém vláčku a konduktér jim kleštičkami procvakával jízdenky, aby měly památku na pěkný den. Protáhle šikmé paprsky slunce téměř oslepovaly svou intenzitou, ale pár minut před pátou žhavý kotouč klesl za secesní domy na druhém břehu a nasvěcoval už jen vrcholky stromů a střechy. Lidé zůstali ve stínu a sahali po odložených bundách a svetrech. Před šestou padl soumrak a vtáhl nás zpátky do reality, k televizním obrazovkám a k depresi.

Přichází Úsvit české demokracie? ANO!

30. 10. 2013 / Josef Brož

čas čtení 7 minut

Česká politika prochází změnou, a to nikoliv kosmetickou. Dosvědčují to i poslední turbulence uvnitř ČSSD. To, co vypadalo zpočátku jenom jako pád jednoho nevěrného premiéra s tragickým jménem Nečas, se dnes jeví po volbách minulého víkendu, jako definitivní zánik jednoho typu české politiky.

Ne, ne všechno je nové. Ale poprvé od vzniku Občanského fóra v roce 1989, která drtivě zvítězilo na jaře roku 1990, se do Sněmovny dostávají dvě politická hnutí, a to rázně zvenčí, jejichž parametry zatím nikdo neodhadne.

Je Zeman stratég?

30. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Ač lze do určité míry chápat rozčarování členů obou frakcí ČSSD nad členy opačné frakce, vůbec nelze pochopit povolební Haškův pokus o eliminaci Bohuslava Sobotky z předsednického křesla ČSSD. Je absurdním pohrdáním voličů, že se ČSSD celostátně před volbami po mnoho týdnů prezentuje veřejnosti na billboardech prostřednictvím fotografie Bohuslava Sobotky s předvolebním heslem o pevné a stabilní vládě, a hned po volbách zorganizuje jedna frakce v ČSSD odstranění člověka, pro kterého voliči hlasovali. Hlavně je to však známkou nekompetence a absolutní neschopnosti strategicky uvažovat. Obrovskou nekompetencí bylo zároveň, že jeli představitelé haškovského křídla po volbách za Zemanem do Lán a nechali si tam doporučovat, proč má být Sobotka odstraněn. I toto Zemanovo doporučení se zdá být nekompetentní a nepřijatelný je jistě i jeho pokus ovlivňovat poměry v ČSSD, pokud k němu došlo.

Zdaleka nejhroznějším důkazem absolutní nekompetence haškovců je Haškovo zapírání, že ke schůzce se Zemanem nedošlo, a pak jeho veřejné potvrzení, že vlastně lhal. Rovná se v této chvíli úplné likvidaci důvěryhodnosti ČSSD i Miloše Zemana. Zeman bývá charakterizován jako obávaný stratég, to, co se však jak se zdá z jeho iniciativy v posledních dnech událo na české politické scéně spíš vypadá, jako když pejsek a kočička vařili dort. Je to skoro konečným důkazem (podezřívali jsme to už dlouho), že žádná sociální demokracie v ČR vlastně asi neexistuje.

Ideová vyprahlost marasmu

30. 10. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 5 minut

Není divné, že napřed vznikají strany, a teprve potom se vágně kompilují nemastné a neslané programy?

Kdo se po roce 1989 domníval, že "naše" těžce zkoušená republika je z nejhoršího venku, ten se škaredě mýlil. Teprve po "slavném" Listopadu se akumulovaná, dušená a konzervovaná ubohost vylila z břehů jako odporný hnis z prasklého vředu. Skřeti zběsile tančí na mrtvole lidské důstojnosti.

Příští volby může vyhrát strana, která ještě neexistuje

30. 10. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

V Britských listech Ilonou Švihlíkovou zmíněné zákulisní praktiky kolem sestavování volebních kandidátek patří k manýrám všech politických stran. V "zavedených" politických stranách si v návaznosti na ve funkcích odsloužené roky určití lidé činí nárok na to, aby byli na pokud možno volitelných místech.

Povolební sci-fi detektivka

30. 10. 2013 / Stanislav Vozka

čas čtení 4 minuty

Volební kampaň 2013 byla nudná. O to dramatičtější je povolební vývoj, za jehož scénář by se Hollywood nemusel stydět. Už před vyhlášením volebních výsledků jsem předvídal rozštěpení ČSSD (ZDE) pod vlivem Miloše Zemana. V žádném případě jsem ovšem nečekal, že se tak stane stylem reality show dva dny po volbách. Výbuch v ČSSD totiž podle racionální logiky postrádá smysl.

Víme dobře, že cílem stran po volbách není plnit vůli lidu, ba ani být kreativně přítomny při tvorbě nových zákonů. Jejich cílem je (o hnutích nemluvě) už po dvě desetiletí čtyřletá privatizace vládních funkcí. Ve sněmovně peníze nenajdeš, ty cinkají při rozdělování vládních zakázek. A při představě tučných vládních pašalíků se spory vždy schovaly pod pokličku, aby propukly znova až po složení ministerských přísah. Proč tedy teď ta sebevražda ČSSD v přímém přenosu, když do Strakovky je ještě daleko?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

97559