S tou ženou jsem neměl sex

31. 10. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 4 minuty

Expozici té noční scény si umí představit každý, takže scénář by naše kolektivní fantazie stvořila asi takto: Auto zastaví před branou rezidence a strážní umožní ohlášeným hostům projet až ke vchodu zámku. Ve vestibulu čeká majordomus, odebere návštěvníkům kabáty i mobily a uvede je do salonku. Hostitel vstane od televize, odloží cigaretu a s úsměvem se zeptá: "Tak co s tím výpraskem uděláme, přátelé?"

Tady naše jednotná představivost končí. Následné pokračování děje má mnoho variant, které se rozbíhají a křižují jako cestičky v zámecké oboře. Pravdu znají jen aktéři, a ti se domluvili, že ji nesdělí. Dokonce popírají i expozici: Ta údajná schůzka na zámku se nekonala! tvrdí pan H. v přímém televizním výslechu.

S tou ženou jsem neměl sex! hájil se někdejší americký prezident. Jenže stážistka Monika si bůhví proč nevyprala šatičky. Obhajoba nebohého Billa, že stopám navzdory nebyl své Hillary fakticky nevěrný, puritánské vyšetřovatele spíš popudila. Rafinované intimní praktiky typu - vlk se nažral a koza zůstala celá - po mnoho měsíců bavily světovou veřejnost a prodej doutníků utěšeně rostl, nicméně v USA popularita prezidenta klesala. Starrův úřad zahájil proces impeachmentu a krom jiného obvinil Clintona z křivopřísežnictví. Senát jej nakonec zachránil, když zmírnil navrhovaný verdikt na lživé svědectví. To k odvolání z úřadu nestačilo. V dalších volbách, když druhé období demokrata skončilo, už ale vyhrál republikán. A politika změnila směr.

Ta schůzka na zámku se sice konala, ale nešlo o žádné spiknutí, mění výpověď účastník CH. Na důvodu jeho náhlého přiznání se naše kolektivní fantazie nemůže shodnout, ale zřejmě to nebude otázka hryzajícího svědomí. Přiznání jednoho pak přiměje ostatní noční hosty k omluvě za původní zapírání. Ovšem i tak šlo prý jen o neformální setkání politiků, kteří chtěli se svým prezidentem probrat výsledky voleb. To, že v dalším dni předsednictvo jejich strany odhlasovalo výzvu, aby předseda rezignoval, nemá s noční schůzkou souvislost.

v Situace dál graduje, strana, která nevýrazně vyhrála volby, ztrácí skandálem vyjednávací pozici pro sestavení vlády. Slovo puč rotuje na všech televizních kanálech, ohrožený předseda má náhle tisíce sympatizantů, mnozí se s transparenty odsuzujícími zrádce bryskně shromažďují na náměstích, kam je nevylákaly ani s velkým předstihem ohlašované demonstrace proti zákonu o církevních restitucích a jiným nemravnostem minulé vlády.

Dokonce i politici, odpovědní za přijetí oněch zákonů, dnes vyjadřují podporu bývalému vůdci parlamentní opozice a chtějí ho za premiéra. Vyjednávací tým pro budoucí koalici, z kterého byl předsednictvem své strany odvolán, se už ale rozpadl. Než bude znovu složen, prožije usměvavý mučedník své hvězdné chvíle. Po deseti dnech, až se nad bojištěm rozptýlí clona dýmu, však teprve sezná, jaká role je pro něj připravena.

Ani naše kolektivní fantazie dnes nedokáže odhadnout další průběh hry. Instinkt nám ale napovídá, že pokud se s námi vůbec počítá, tak jen pro úlohy stážistů, kteří jsou občas povoláni, aby podrželi doutnák.

V únavě při dokončování této noční úvahy cítím za zády nehmotnou siluetu muže. Sklání se nad mým počítačem a špičkou průhledného prstu mi ukazuje na obrazovce přebytečné slovo v expozici příběhu. Nejspíš má pravdu, pan Snowden, takže prosím čtenáře, aby si z věty - Ve vestibulu čeká majordomus, odebere návštěvníkům kabáty i mobily a uvede je do salonku...- vyškrtli klíčové slovo mobily. Z této redukce by mohlo vyplynout, proč účastník debaty na zámku (pan CH.) porušil slib mlčenlivosti, který předtím sám inicioval...

Úplně na závěr musím lapidárně konstatovat, že lhát lidem do očí se nemá. I toto základní pravidlo slušného chování však má své výjimky. Například u výslechu, i pokud je přenášen veřejnoprávními kamerami, je zapírání často jedinou možností, jak zabránit chrtům, aby se dostali ke kořisti.

Když americký Senát v roce 1999 vyvinil prezidenta z křivopřísežnictví a ponechal ho v úřadě, nebylo to rozhodnutí proti zájmům amerického lidu.

0
Vytisknout
23557

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2013