Pohled zvenčí

31. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Strávil jsem minulý víkend v republice a zažil povolební kvas na vlastní oči, píše jeden český novinář, jehož totožnost musíme z existenčních důvodů utajit.

1. Byl jsem zaskočen, ne-li šokován jak rozšířená je v menších a malých firmách v ČR "dvousložková mzda", část vyplácí zaměstnavatel přes výplatní pásku, část v hotovosti, aby z ní nemusel odvádět zdravotní a sociální pojištění a daně. Slyšel jsem o případu, kdy zaměstnavatel dokonce vydával zaměstnancům falešné výplatní pásky, na kterých uváděl vyšší mzdu, finančnímu úřadu, ve skutečnosti odváděl daň a pojištění z částky mnohem nižší. Postižený zaměstnanec na to přišel, když utrpěl pracovní úraz a výpočet důchodu byl odvozen z mnohem menší částky, než měl uvedeno na výplatních páskách. Nemluvě o tom, že lidé s nízkými vykazovanými příjmy "nedosáhnou" na hypotéky nebo půjčky od banky, což následně musí oslabovat ekonomiku. Lidé, zejména na venkově, to trpí v obavách, že kdyby se ozvali, přišli by o práci úplně.

(Při čtení BL mě pak napadlo, že by své moto mohly upravit na "Vše o čem se v ČR mluví ale téměř nepíše" a věnovat se občas více tématům, které obyvatele ČR trápí, ale kterým se česká média nevěnují.)

2. Opakovaně jsem viděl v televizních záběrech prezidenta Miloše Zemana. Nemohu se ubránit dojmu, že ti, kteří ho zvolili, mu prokázali vskutku medvědí službu. Podle Zemanovy motoriky, pohybů a způsobu řeči patří do sanatoria a nikoliv na Pražský hrad. Nejsem samozřejmě lékař, ale český prezident působí jako velmi nemocný muž. Ze všech mých smíšených pocitů nad ním převládá lítost. Snad by zpráva lékařského konzilia měla či mohla podléhat nezávislému soudnímu přezkumu, aby se lidé dozvěděli skutečnou pravdu, jak na tom je.

3. Česká média působí v konfliktním prostředí neskonale neškodně a jako by uhranuta nějakou vyšší neznámou mocí. Pokud jí není nekompetence. Když jsme sledoval sobotní povolební debatu na ČT, měl jsme pocit, že slouží pouze jako clona, zástěrka, plynula v ní zcela bezvýznamná slova a prohlášení, zatímco přesně formulovaný souboj o příští vládní a opoziční koalice se odehrával někde úplně jinde. Smutné je, že ČT o tomto souboji věděla, měla na místě kamery a před veřejností ho utajila. Veřejná neslužba.

4. Nevím, zda BL zaznamenaly, že postavou č.2 Babišova hnutí Ano je jistá Věra Jourová, kdysi křivě obžalovaná z přijímání úplatků, strávila čtyři týdny ve vazbě, než ji soud zcela zprostil viny a dostala vyplacenu kompenzaci. Kdybych byl romantik, doufal, bych že těch 18 procent voličských hlasů bylo pro ni a pro spravedlnost. Kmenoví autoři BL mě jistě opraví, že tomu tak není.

5. Ještě jednu krátkou glosu k snaze o vytvoření jakési inteligentní platformy pro udržování povědomí o České republice v zahraničí. Jakkoliv oceněníhodná, nemůžu se ubránit dojmu, že i v minulosti zajímaly české země zahraničí jako tranzitní prostředek k dosažení vlastních strategických cílů, a to v době, kdy národní vlády měly jistou moc a autonomii (řekněme před sto lety). V dnešním světě formuje zájem o tu kterou zemi buď konflikt nebo silná, či jinak zajímavá ekonomika. Navíc se obávám, že zájem o tu kterou zemi a schopnost formovat koalice na obranu či za prosazení dobré politiky začíná a končí schopnostmi jejích vyjednavačů v Evropské unii.

0
Vytisknout
15038

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2013