ČSSD nevyhrává volby, protože neumí oslovit středové voliče

29. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Otevřený dopis

Vážení členové předsednictva ČSSD,

volil jsem ČSSD v roce 1998, kdy jsem věřil, že tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman podle svých předvolebních slibů zajistí spravedlivé vyšetřování zločinů privatizace. To se nestalo, neboť Miloš Zeman se spojil s iniciátorem a architektem privatizace Václavem Klausem. Volil jsem ČSSD v roce 2002, kdy se tato strana včela s Vladimírem Špidlou postavila proti Klausovi, vyhrála volby a vytvořila první vládu od listopadu 1989, která byla na Klausovi nezávislá. Tehdy jste Špidlu po zásluze odstranili a nahradili ho Grossem, který stlačil preference strany na 13%. Kdyby nebylo Paroubka, byla ba vaše strana zřejmě dávno mimo Sněmovnu.

Po volbách 2010 Paroubek rezignoval a všechno ostatní zůstalo při starém - i to, že předvolební sliby voličům okamžitě po volbách zradíte: v těchto dnech jste odstranili z vyjednávání o vládě vašeho předsedu, který podle vašich předvolebních slibů má být premiérem té vlády, o které se vyjednává. V sobotu jsem vhodil volební lístek ČSSD do urny, ale kdybych věděl, že lidé jako Hašek a Škromach budou představovat po volbách ČSSD místo Sobotky, nikdy bych ani ve snu neuvažoval o volbě ČSSD.

ČSSD soustavně nevyhrává volby, protože neumí oslovit středové voliče. Pokud vám utečou echt levicoví voliči, utečou ke komunistům, s nimiž nakonec budete vládnout, tedy elektorát se neztratí ve prospěch pravice. Pokud ale neoslovíte středové voliče, je s vámi konec. Středový volič ale v žádném případě nebude volit Škromacha nebo Haška, nad tím musíte přemýšlet a odejít do opozice, abyste si vyjasnili, co vlastně chcete: osud SPOZ s Haškem, nebo silnou ČSSD, která získá celý střed a dosáhne spolu s komunisty nějakých 50% hlasů.

To, co jste teď předvedli, není sebevražda, ale vražda ČSSD ze strany několika lhářů a korytářů. Brzy to uvidíte na preferencích v průzkumech veřejného mínění. S Haškem a Škromachem se v příštích volbách možná s trochu štěstí dostanete na těch zemanovských 1,5%.

Boris Cvek

0
Vytisknout
10422

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2013