Občanská společnost protestuje:

Iniciativa "Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška" požaduje vyvození osobní odpovědnosti z pokusu o vnitrostranický puč v ČSSD

31. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Iniciativa "Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška" dnes spouští svůj web chcisobotku.cz, na němž zveřejňuje výzvu na podporu Bohuslava Sobotky a k vyvození osobní zodpovědnosti aktérů převratu.

V neděli 27. října na jednání předsednictva ČSSD se Michal Hašek a jeho spojenci pokusili o vnitrostranický puč v sociální demokracii. Pokus o svržení Bohuslava Sobotky z pozice předsedy strany a kandidáta na premiérské křeslo, učiněný na samém počátku vyjednávání o budoucí vládě, narazil na silný odpor občanské společnosti i členské základny ČSSD. Ještě v neděli byla založena iniciativa "Chci Bohuslava Sobotku, nechci Michala Haška", která zorganizovala demonstraci na podporu Bohuslava Sobotky v pondělí 28. října na Hradčanském náměstí a ve středu 30. října v Brně na náměstí Svobody.

Iniciativa formulovala výzvu občanům, v níž vyjadřuje podporu Bohuslavu Sobotkovi a vyslovuje přesvědčení, že politická strana musí vyvodit osobní zodpovědnost ústředních aktérů pokusu o vnitrostranický převrat, chce-li si zachovat důvěryhodnost. Mluvčí iniciativy Martin Vrba k tomu dodává: "Bohuslav Sobotka je řádně zvolený předseda ČSSD, nominovaný jejím Ústředním výkonným výborem za kandidáta na premiéra. Pokus o vnitrostranický puč je nejenom příběhem neukojených osobních ambicí, zrady a lží, ale také porušením stanov strany a elementární politické logiky. Michal Hašek a jeho skupina dále odcizují politiku občanům a prohlubují krizi zastupitelské demokracie. Odstoupení pučistů z funkcí v ČSSD může být počátkem procesu, který navrátí alespoň část důvěry občanů v demokratickou politiku i v politické strany."

Výzvu podepsali významné osobnosti veřejného a kulturního života, např. Václav Bělohradský, Anna Šabatová, Ivan Štampach, Arnošt Goldflam, Petr Uhl a také významní představitelé ČSSD, např. místopředseda Martin Starec, europoslankyně Zuzana Brzobohatá či senátor František Bublan. Výzvu je možné podepsat na webu iniciativy.

Iniciativa plánuje další demonstraci na den zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD 10. listopadu v pražském hotelu Olšanka.

0
Vytisknout
4988

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2013