O volební kampani a povolebním vyjednávání

28. 10. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 4 minuty

Odpovědi poslance MUDr. Jiřího Koskuby (ČSSD) na volební kampaň ČSSD a povolební vyjednávání.

1) Myslíte, že kampaň postavená na fotce B. Sobotky a fungujícím státu byla úspěšná?

Po bitvě je každý kaprál generálem. Ve vší úctě -- nyní Vám zřejmě odpoví negativně i ti, co ji, na rozdíl ode mne, schvalovali.

2)     Myslíte, že B. Sobotkova privatizace části OKD za zlomek tržní ceny panu Bakalovi u voličů pomohla?

Bez komentáře.  

3)     Myslíte, že i takto získané peníze pan Bakala ve svých tiskovinách používá k podpoře TOP09 a proti ČSSD?

Obávám se, že jakékoliv peníze. Je to jeho volba, vizitka knížecí TOP09 a naše smůla.  

4)     Myslíte si, že když pravice a církev strašila novým rokem 1948, spolčením s komunisty a ztrátou demokracie, byla schůzka B. Sobotky  s komunisty před volbami, vodou na mlýn této pravicové propagandě?

Nebylo to zrovna šťastné. Ale ani nikoliv nedemokratické. Pan Sobotka, přes mnohé mé výhrady, demokrat je.  

5)     Myslíte, že kampaň proti církevním restitucím, před krajskými volbami, ČSSD byla úspěšná (modrá ruka pravicového politika dávající prelátovi měšec)?

S ohledem na výsledek nebyla negativní.  

6)     Myslíte, že bylo chybou, když katolík B. Sobotka odmítl referendum o církevních restitucích a revizi zákona a jen sliboval pokus o domluvu s církvemi ohledně již smluvně podepsané finanční náhrady a vůbec téma církevních restitucí nevyužil v předvolební superdebatě na ČT?

Našich chyb bylo podstatně více. Jen "toto" by už i tak nestačilo.  

7)     Myslíte, že ČSSD bude mít těžší pozici ve vyjednávání s prezidentem Zemanem o pověření a podpoře pro sestavení vlády, když tato jednání povede B. Sobotka, který M. Zemana zradil při volbě prezidenta a doposud má s ním nepřátelské vztahy?

Já u toho nebyl. Pana prezidenta hlavně zřejmě ale zradil pan Špidla. Jenže toho si vybral jako svého nástupce čistě on sám. Jelikož si pan prezident neskutečně hodně pamatuje, nemůže popřít, že jej i tak prostý pěšák, jako já, předem osobně varoval. Nepovýšil mne za to, ani nepochválil. Naopak. Já chybu neudělal, ani nezradil.  

8)     Myslíte, že by prezident Zeman napomáhat více vzniku vlády ČSSD, pokud by ČSSD nabídla někoho, s kým není prezident Miloš Zeman v nepřátelském vztahu (časté útoky B. Sobotky na zemanovce)?

Ve vší úctě, po naprosté explozi jeho "zemanovců" mu ani nic jiného nezbývá. Nelhal-li. Proto by měl jednat i s panem Sobotkou. Je to předseda vítězné strany. Byť jde o vítězství Pyrrhovo.

  9)      Myslíte, že když katolík Bohuslav Sobotka nechce referendum k církevním restitucím, je vhodnou osobou pro vyjednávání o koalici a T. Okamurou, který podmiňuje svoji podporu vládě souhlasem s referendem bez výjimek?

To není o víře, to je o přístupu. Pod vedením pana Sobotky jsme snad právě my oranžoví proti církevním restitucím udělali dost. Navíc si nejsem jistý, zda vznik ev. vlády bude záviset na panu Okamurovi. Omlouvám se, ale ono ne vše, co hlásá, je můj šálek čaje. Nám tu a tam pragmatický populismus dost chybí. U pana Okamury převažuje.  

10) Myslíte, že je moudré, svěřit vyjednávání o vládě osobě, která zatím dokázala zkazit volbu prezidenta Zemana v roce 2003, privatizaci OKD, zneužíváním poslaneckých náhrad na luxusní byt popudit veřejnost atd. atd. až maximálně pokazit volby 2013 z 41% na 20,45%?

Promiňte -- do ležícího se nekope. Netvrdím, že jsem si s panem předsedou vždy a ve všem rozuměl. Spíše naopak. Ale sjezd, na kterém jsem nebyl, si jej opět zvolil. Tuším, že 84%. Navíc ČSSD není stranou jednoho muže. Zodpovědnost za volební prohru (nic jiného totiž to naše "vítězství" není), nenese jenom pan Sobotka. Máslo na hlavě máme všichni. I mnoho dalších našich papalášů. Včetně četných mlčících "gážistů".  Je mi líto, je to tak.

S pozdravem a smutkem   

MUDr. Jiří Koskuba

27.10.2013

0
8417

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2013