ČSSD jsou dvě strany. Ale vyhodit šéfa den po vítězství ve volbách je sebevražda

28. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jak se ukazuje nyní otevřeně ze zuřivého boje, který vznikl v ČSSD po parlamentních volbách, sociální demokracie jsou dvě neslučitelné a navzájem se nenávidějící strany. Štěpán Kotrba se ve svém komentáři v Parlamentních listech plně ztotožnil s jejím haškovským a zemanovským křídlem. Má plné právo na svůj názor, i když se spíš zdá, že vinu za nekompetentně vedenou kampaň má celé vedení ČSSD, nikoliv jen Sobotka. Kotrba obviňuje sobotkovské křídlo, že se spojuje "se zahraničními i domácími pravicovými centrálami" :) a pomíjí skutečnost, že haškovské křídlo se zase spojuje s Milošem Zemanem. Zda to bude dlouhodobě ku prospěchu ČSSD, je velká otázka.

Ať je tomu jakkoliv a haškovští či sobotkovští stoupenci na to mohou mít opačné názory, nespornou zůstává jedna zásadní věc: Pokus o puč proti předsedovi strany den poté, co strana zvítězila ve volbách je neuvěřitelně destruktivní a nekompetentní. Natolik, že se to zdá být sebevraždou ČSSD. Neznám žádnou stranu nikde na světě, která by toto den po volebním vítězství učinila. Hašteří se při tom úporně příslušníci obou křídel. Je to naprosto neprofesionální.

Nejenže nemají čeští politikové žádnou dlouhodobější zahraničněpolitickou ani domácí strategii kromě prosazování svých osobních zájmů, ale ještě se - o ty osobní ješitné zájmy - do krve hašteří. Je to tristní pohled.

V důsledku voleb se ČSSD zjevně rozkládá stejně rychle jako ODS. Takže všechno zůstane zřejmě už jen na "spasiteli Babišovi". Dobrá perspektiva.

0
Vytisknout
11239

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2013