JIný pohled na volby

27. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Dovoluji si, jako v případě prezidentské volby, nabídnout čtenářům BL trochu jiný pohled na průběh voleb do Poslanecké sněmovny, píše Pavel Kučera.

Z průběžných dat poskytovaných ČSÚ jsem během sčítání hlasů sestavil graf vývoje procentuálního zisku stran, které nakonec překročily 5% hranici.

Graf je k dispozici online ZDE. Na horizontální ose je procento již sečtených volebních okrsků a na vertikální ose procentní zisky stran.

Graf charakterizuje, jak velké podpoře se jednotlivé strany těšily v závislosti na velikosti volebního okrsku. Data z malých a středních volebních okrsků (obcí a malých měst) totiž přicházely nejdříve a data z velkých volebních okrsků (velká města) nejpozději.

Z grafu je na první pohled zřejmý protiklad mezi voliči KSČM a TOP09. V okrscích, kde KSČM ztrácela, přesně tolik TOP09 získávala. Krom závěrečného finiše, kdy TOP09 během sečtení posledních 10 % volebních okrsků získala navíc o 1 % hlasů. Takový nárůst nebo propad podpory v závěru sčítání se neprojevuje u žádné jiné strany. Je zřejmé, že TOP09 má své voliče zejména v největších volebních okrscích velkých měst, zejména pak Prahy. Ostatně průběh podpory TOP09 celkem věrně kopíruje průběh podpory jejího kandidáta v prvním kole prezidentské volby (viz ZDE).

ČSSD měla stabilní podporu voličů, bez ohledu na velikost volebního okrsku, až do sečtení asi 40 % okrsků (malá a střední města), kdy se začala rovnoměrně propadat a do konce sčítání ztratila 1,5 % a to na úkor již zmiňované TOP09 a také ODS. Podpora ODS věrně kopíruje průběh TOP09, tj. ve velmi malých okrscích nápadný propad podpory a potom rovnoměrný růst až do konce sčítání. Stabilní podporu i ve velmi malých okrscích vykazoval Úsvit. Ale s rostoucí velikostí okrsku se podobně jako ČSSD rovnoměrně propadal. Na rozdíl od ČSSD však celkově jen o asi 1 %.

Zajímavý je průběh podpory KDU-ČSL. Lidovci stejně jako ODS a TOP09 měli ve velmi malých okrscích rapidní propad přízně, který se zastavil až po sečtení 20 % okrsků. Je zřejmé, že tradiční podpora obcí, které se tato strana těšila v minulosti, nestála za volebním úspěchem strany v těchto volbách. Volební podpora KDU-ČSL byla ovšem po sečtení 20 % volebních okrsků až do konce sčítání prakticky konstantní, což ukazuje, že strana dokázala rovnoměrně oslovit voliče ve městech všech velikostí. Podobně to dokázalo hnutí ANO, které ovšem dosáhlo stabilní podpory již po sečtení asi 15 % okrsků.

0
Vytisknout
13153

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2013