Univerzitní profesoři ekonomie byli obviněni, že dál učí nesmysly z doby před krizí

11. 11. 2013

čas čtení 2 minuty
Kurzy ekonomie na britských univerzitách se staly terčem kritikem čelného akademického odborníka, který obvinil univerzitní učitele, že "studentům lžou" a vyučují je o zdiskreditovaných ekonomických teoriích, které předstírají, jak ekonomika funguje.

Britské ministerstvo financí pořádá v pondělí v Londýně konferenci, na níž se bude debatovat o krizi při vyučování ekonomie. Kritikové totiž poukazují na to, že univerzitní kurzy ekonomie zůstaly od doby před krizí, která začala r. 2008 nezměněny, navzdory tomu, že většina ekonomů si nevšimla rostoucí úvěrové bubliny a nedokázala předpovědět nejhorší recesi za posledních 100 let.

Michael Joffe, profesor ekonomie na Imperial College v Londýně zdůrazńuje, že ho velmi znepokojuje, že učebnice ekonomie dál prezentují jako údajná fakta pojmy a modely, které byly zdiskreditovány už před desetiletími.

Joffe uvedl: "Co kdyby byla ekonomika založena více na empirických studiích a na empirických důkazech? Existuje množství studií a ekonomové jsou často velmi dobří a dokáží zjistit, jak věci fungují, ale do učebnic se to nedostane. Zeptal jsem se tuhle jednoho autora učebnice ekonomie, proč má stále ve své knize teorii, o níž bylo dokázáno, že je chybná, a on mi odpověděl, že jeho nakladatel očekává, že ta teorie v učebnici bude."

Joffe požadoval používání většího množství důkazů při vyučování ekonomie v říjnovém vydání bulletinu Royal Economic Society. Zdůraznil, že mnoho reformátorů požaduje, aby kurzy ekonomie obsahovaly Marxovo a Keynesovo učení a aby byla odstraněna dominance neoliberálních teorií volného trhu. Cílem by mělo být poskytnout studentům analýzu toho, jak svět funguje, nikoliv analýzu teorií, které argumentují, jak by svět fungovat měl.

"V ekonomii se vyučuje obrovské množství věcí, které nemají žádnou vazbu na to, jak věci fungují v reálném světě," uvedl Joffe.

Londýnskou konferenci organizuje INET, Institute for New Economic Thinking, který požaduje reformu současných univerzitních kurzů ekonomie. Šéfem Institutu je profesor Eric Beinhocker z Oxfordské university. INET se stal velkou mezinárodní lobbistickou organizací, jejímž cílem je zreformovat výuku ekonomie na čelných světových univerzitách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13720

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2013