Egyptští generálové chtějí obnovit vojenskou spolupráci s Ruskem

14. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Ministr obrany a armádní generál Abdal Fatáh Sisi dnes přivítal novou éru vojenské spolupráce s Ruskem. Signalizoval tím pokus Egypťanů oživit staré spojenecké svazky a vyslat signál Washingtonu, který kvůli vojenskému převratu zastavil svou vojenskou pomoc.

Napětí mezi Káhirou a Washingtonem roste od červencového svržení islamistického prezidenta Mursího. V říjnu USA oznámily, že pozastaví dodávky části vojenské a ekonomické pomoci do chvíle, dokud nedojde k pokroku v demokratizaci.

Nyní se v Káhiře uskutečnila historická návštěva ruských ministrů obrany a zahraničí Sergeje Šojga a Sergeje Lavrova. Nicméně zatím nic nesignalizuje žádnou větší dohodu.

Egypt byl v 70. letech v zásadě v postavení satelitního státu tehdejšího SSSR. Na konci tohoto období se Egypt sblížil s USA, které v roce 1979 zprostředkovaly mírovou smlouvu s Izraelem.

Analytici vyhodnotili chování egyptské generality jako signál Washingtonu, že Káhira má i jiné možnosti a USA by měly zrušit své podmínky pro poskytování vojenské pomoci. Zpochybňují také možnost, že by silně zadlužený Egypt mohl platit za nové zbraně, pokud by neobdržel masivní finanční pomoc od spojenců v Perském zálivu. Ti už od pádu Mursího věnovali 12 miliard dolarů. Kromě toho je tu otázka integrace ruských zbraní s americkými systémy. Podle ruské strany lze uvažovat o modernizaci projektů ze sovětské éry.

Egypt každý rok obdrží z USA vojenskou pomoc ve výši zhruba 1,3 miliardy dolarů. 9. října však bylo oznámeno, že budou pozdrženy dodávky tanků, bojových letounů, vrtulníků a raket, ale také 260 milionů v hotovosti, dokud vojenská vláda neprokáže pokrok v oblasti demokratizace a dodržování lidských práv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5763

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2013