Bylo by možné pomoci beznadějně zadluženým občanům i mimo Ameriku?

14. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Jak jsme už referovali, aktivisté z Occupy Wall Street odkoupili 15 milionů dolarů dluhů jiných lidí, vzniklých z poplatků za zdravotní péči v nemoci, a zlikvidovali ho za pouhých 400 000 dolarů. Dalo by se takto pomoci i zadluženým občanům v Británii? zeptal se deník Guardian. A může někdo zjistit, zda by to fungovalo i v Česku?

Podle informací deníku Guardian se banky, energetické firmy či místní komunální úřad snaží mnohokrát vymáhat dluh. Většinou se jim to podaří, ale u asi 8 miliard liber (více než 256 miliard Kč) ročně jim unikne a tyto nesplacené dluhy se odepisují tak, že se prodají v aukci podnikateli, který je zakoupí za sníženou cenu a začne pak dlužníka znovu terorizovat.

Typicky kupují tyto vymahatelské firmy nesplacené dluhy za desetinu své hodnoty, tedy dluh každé jedné libry za 10 pencí. Předpokládají, že se jim podaří od dlužníků dostat asi 20 procent nesplacených dluhů. Je to velmi lukrativní podnikání, má roční hodnotu asi 800 milionů liber (25,6 miliard Kč) ročně a banky většinou pracují pouze s velkými hráči, kteří jsou schopni zakoupit si jednorázově velké množství nesplatitelných dluhů.

Teoreticky by skupina jednotlivců, kteří chtějí zadluženým lidem pomoci, si mohla založit vlastní podnik, odkoupit za sníženou cenu jejich dluhy a namísto jejich vymáhání je uhradit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6367

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2013