Italský prokurátor: Papeže Františka ohrožuje italská mafie

14. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Tažení papeže Františka proti korupci z něho udělalo terč pro mocné italské mafiánské klany, varoval prokurátor Nicola Gratteri. Františkovy pokusy zavést do Vatikánu transparentnost prý vyvolává u italských mafiánů, kteří mají podnikatelské styky se zkorumpovanými preláty "nervozitu a hysterii". "Papež František rozmontovává centra hospodářské moci ve Vatikánu," řekl Gratteri. "Pokud by mu bossové mafie mohli podrazit nohy, udělají to. Nevím, jestli má organizovaný zločin tu moc, ale v každém případě o tom uvažují. Mohlo by to být nebezpečné."

František požaduje "chudou církev" a podpořil reformu vatikánské banky, která je léta podezřívaná, že propírá špinavé peníze od italské mafie.

"Mafie která investuje, která propírá špinavé peníze, která tedy má reálnou moc, je mafií, která léta bohatne ze spiknutí s církví," řekl Gratteri. "Tito lidé nyní začínají být velmi nervózní."

Gratteri zaútočil na kněží a biskupy na italském jihu, kteří poskytují mafii legitimitu. Gratteri poukázal na to, že většina mafiánů jsou zbožní katolíci a nepovažují své zločiny za trestné činy. Jestliže například mafián vyvine tlak na majitele podniku, aby mu platil poplatek za "ochranu", tím, že nejprve rozstřílí jeho kanceláře a pak ho střelí do kolen, a jestliže podnikatel stále ještě odmítá platit, mafián je "nucen" ho usmrtit. Když nemáte jinou volbu, nepácháte žádný hřích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9678

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2013