Cizinci nejsou vítáni: Rasismus na německém trhu s bydlením

14. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Cenově přijatelné byty jsou dnes v německých městech vzácné. Poptávka výrazně převyšuje nabídku. A situace je ještě horší pro přistěhovalce, kteří často čelí rasovým předsudkům.

Když Aysegül Acar (krycí jméno) zaklepe na dveře domácího, uslyší rovnou: "Nepronajímáme cizincům!". Aysegül se ale přestěhovala do Německa před více jak třiceti lety. Nyní žije v Bonnu, má ráda Německo a cítí se zde doma. Jenže pokaždé, když se stěhuje, zažívá totéž. Z pohledu domácích má špatné příjmení, má cizí přízvuk a špatný vzhled.

Ne vždy je reakce tak přímočará, jako ve výše popsaném případě. Ale většina migrantů se na německém trhu s bydlením cítí diskriminována. Zjistil to výzkum provedený před dvěma lety Expertní radou německých nadací pro integraci a migraci.

Muslimské ženy v závojích a černí Afričané se s diskriminací setkávají nejčastěji. Pokud se ucházejí o podnájem, často se dozvědí, že "byt už byl pronajat".

Ačkoliv je v Německu nepřípustné, aby byl někdo diskriminován na základě svého původu, právně není situace vůbec jednoduchá. Pokud dojde k soudu, kauza se táhne řadu měsíců a pro nájemce bytu je již stejně pozdě, i když spor vyhrají.

Aysegül Acar také nehnala případ k soudu. Rychle sehnat byt pro ni bylo důležitější, než domoci se spravedlnosti. Nakonec si našla nový byt, který se jí líbí. Ale nebude mít žádného německého domácího: Majitelem bytu je Španěl.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8649

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2013