Pražští novináři znovu píší o "samozvancích"

14. 11. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V rámci ctihodné tradice z počátku roku 1977, kdy tehdejší Rudé právo zaútočilo na signatáře Charty 77 v článku nazvaném "Ztroskotanci a samozvanci", označily dnes pražské Lidové noviny velké množství občanů, kteří protestují proti "satirickému představení" v Národním divadle, vysmívajícímu se prezidentu Zemanovi, také za "samozvance".

Pikantní je, že čtvrt století po pádu komunismu nedokáží v Lidových novinách napsat objektivní článek. Bolševicky se snaží pro ně nepříznivou realitu stůj co stůj ovládnout a namísto aby o protestech proti inscenaci objektivně informovali, snaží se s množstvím protestujících občanů hádat a ponižovat je. Co takhle se pokusit porozumět skutečnosti, že i lidé, s jejichž názory nesouhlasím, mají právo na svůj vlastní názor? Neschopnost ho neutrálně komunikovat je charakteristickým rysem totalitního myšlení.

Jsme tu svědky známého procesu delegitimizace osob či názorů, s nimiž se neztotožňuji, a tak je zbavíme jejich lidství. Jsou to "samozvanci". Východiskem k zatracení lidí, s nimiž nesouhlasím, je ovšem iracionálně a úporně zastávané přesvědčení, že existuje jen jediná možná interpretace reality, a to je ta "moje", "správná". Opět rychlá cesta k zakládání koncentračních táborů pro ty, s nimiž nesouhlasíme.

Zvýraznili jsme propagandistické pasáže v zmíněném článku:

[Představení v Národním divadle je] úderná aktuální satira, která se drží svého žánru a nepředstírá, že je něčím jiným. Přesto vyvolala řadu negativních, anonymních i podepsaných komentářů, jejichž autoři se dovolávají úcty k hlavě státu a spílají řediteli Národního divadla, že takovou hru, která podle nich znevažuje i český divadelní "svatostánek", dovolil. Často přitom samotnou hru ani neviděli .

Samozvaným protestujícím je podle ní trnem v oku hlavně fakt, že radikální inscenace se hraje v Národním divadle.

"Dopisů a mailů chodí opravdu hodně, ovšem řada z nich dorazila ještě před prvním uvedením inscenace, takže ji pisatelé nemohli vůbec vidět," (=jsou to idioti) říká [ředitel] Staněk.

Zdroj: ZDE

Očekával bych od zaměstnanců Lidových novin (přízvisko "novinář" si nezaslouží) aspoň minimální historické povědomí. Je trapné, že neváhají znovu používat už jednou tragicky zdiskreditovaných slov.

Budou-li Lidové noviny takto pohrdat čtenáři systematicky, asi dlouho nepřežijí. Babiš bude mít problém.

0
Vytisknout
13604

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2013