Britská policie špehuje studenty na Cambridge University

14. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Student tajně natočil policistu, který se ho pokoušel přesvědčit, aby udával policii za peníze politické výroky jiných studentů

Britský policista, jehož úkolem je sledovat politické aktivisty, se pokusil přesvědčit jednoho aktivistického studenta, aby mu za peníze poskytoval informace o jiných studentech a o dalších aktivistech. Namísto toho zmíněný aktivista natočil schůzku s policistou skrytou kamerou a odhalil tak policejní špehování studentů a dalších osob na osm set let staré Cambridge University.

Policista chtěl jména studentů, kteří se účastní protestů, seznam vozidel, které jezdí na demonstrace, a identifikaci předáků protestů. Žádal také, aby udavač pro policii vyhledával na Facebooku informace o plánovaných protestech.

Dalším navrhovaným cílem policejního špehování byla organizace UK Uncut, která protestuje proti podnikatelům, vyhýbajícím se placení daní, a proti vládním škrtům, dále organizace Unite Against Fascism (Sjednoťme se proti fašismu) a ekologičtí aktivisté. Policie v hrabství Cambridgeshire původně tvrdila, že je třeba tyto aktivisty sledovat z důvodů "bezpečnosti státu", ale když byla vyzvána, aby toto tvrzení dokázala, tento argument opustila.

Policie také měla zájem o špehování organizace Cambridge Defend Education (Cambridge, obhajuj vzdělání), která protestuje proti univerzitnímu školnému a škrtům ve školství.

Britská policie je dlouhodobě kritizována, že už od roku 1968 infiltruje politické organizace svými tajnými agenty.

Natočený film poskytuje dokumentaci o tajném světě policejních udavačů i o tom, jak je policie verbuje a jak jim zadává úkoly. Aktivista, který videozáznam skrytou kamerou natočil, byl policií poprvé kontaktován začátkem října tohoto roku.

Aktivista se domnívá, že se na něho policie obrátila, protože je aktivní v ekologickém a protijaderném hnutí a třikrát byl zatčen na demonstracích, i když nikdy nebyl za nic trestně stíhán. Poté, co ho policie kontaktovala, aktivista se obrátil na deník Guardian s tím, že nechce být policejním udavačem, a souhlasil, že svou druhou schůzku s verbujícím policistou natočí skrytou kamerou.

Když se deník Guardian spojil s policií v hrabství Cambridgeshire, její mluvčí konstatoval: "Policisté používají skrytých taktik k získávání výzvědných informací, v souladu se zákonem, na pomoc při prevenci a odhalování trestné činnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9212

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2013