Porevoluční Egypt je k ženám nejméně přívětivou zemí arabského světa

13. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Politická krize ve svých důsledcích způsobila, že se Egypt stal nejhorší zemí arabského světa, pokud jde o kvalitu života žen. Zjistil to výzkum, o němž informuje britský deník The Independent.

Stále běžnější sexuální násilí spolu s poklesem zastoupení žen v parlamentě a šířením extrémnějších verzí islámu srazily Egypt na 22. příčku stupnice sestavené nadací Thomson Reuters Foundation. Předběhly ho i Irák a Saúdská Arábie.

Ostrovní stát Komorský svaz, kde ženy obsazují 20% ministerských křesel a ženy si po rozvodu zpravidla podrží nemovitý majetek, se dostal na vrchol. Za ním následují Omán, Kuvajt, Jordánsko a Katar. Více než 300 genderových expertů z 21 členských zemí Ligy arabských států a Sýrie hodnotilo jednotlivé země podle různých kritérií, včetně politiky, reprodukčních práv a genderového násilí. Irák skončil jako druhý nejhorší hned za Egyptem, za ním následují Saúdská Arábie, Sýrie a Jemen.

Pokud jde o politiku, podíl žen v egyptském parlamentě klesl z předrevolučních 12% na pouhá 2%.

Komentátorka Mona Eltahawyová je přesvědčena, že v zemi stále žije dědictví svrženého prezidenta Husního Mubaraka. Nejde jen o svržení různých diktátorů ovládajících egyptskou politiku, ale také toxické směsi kultury a politiky, která ničí ženám životy.

V Egyptě běžně dochází k tzv. ženské obřízce a takto zmrzačeno bylo zhruba 27,2 milionu žen. Podle údajů UNICEF jde o největší počet takto postižených žen v jedné zemi.

Příležitostně dochází k sexuálním útokům a obtěžování, které se postupem času stávají běžnějšími. Podle OSN více než 99% žen a dívek zažilo nějakou formu sexuálního obtěžování a v poslední době se případy objevují po stovkách, zejména během náboženských slavností a politických protestů. Podle Diany Eltahawyové z Amnesty International, která studuje situaci v Severní Africe, k tomu dochází při obklopení žen velkým počtem mužů na veřejných místech.

Výzkumnice Chatham House Jane Kinninmontová konstatuje, že Saúdská Arábie má jedny z nejhorších zákonů diskriminujících ženy, avšak zatímco v Egyptě padla mubarakovská kvóta pro zastoupení žen v parlamentu, v saúdské monarchii ženy stále obsazují zhruba 20% parlamentních křesel.

Nepříznivé hodnocení postavení žen bude další ranou pro mezinárodní reputaci Egypta těsně před tím, než ve čtvrtek v Ženevě poprvé od revoluce v roce 2011 předstoupí před výbor OSN pro ekonomická, sociální a kulturní práva. Egyptští zástupci budou muset odpovídat na nepříjemné otázky ohledně toho, proč revoluce nezlepšila postavení žen a dokonce ho v mnoha ohledech ještě zhoršila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7310

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2013