Je "Uděláme pořádek s nepřizpůsobivými občany" nepřípustné předvolební heslo?

13. 11. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V příspěvku, v němž Stanislav Hošek kritizuje volební plakát ČSSD na Těšínsku, se pozastavuje i nad heslem "Uděláme pořádek s nepřizpůsobivými občany" jako nad heslem rasistickým. Mají však někteří občané v ČR zvláštní povolení nedodržovat zákony a nikdo o tom v ČR nesmí mluvit?

Kritizovaná věta na předvolebním plakátu ČSSD je ovšem neumělá a nebezpečná a člověk si může představovat nejrůznější hrůzy - co to znamená "uděláme pořádek"? Pošleme "nepřizpůsobivé občany" do plynových komor? Vytvoříme pro ně ghetta?

Naproti tomu heslo "Zajistíme, že všichni občané ČR se budou chovat sociálně a budou dodržovat zákon" by bylo zcela přijatelné.

Lidé si právem stěžují, že český stát je slabý a nedokáže zajistit, aby se někteří občané v jejich okolní nechovali asociálně a neporušovali zákon. To platí jak o velkých rozkrádačích v politice, tak o vašem sousedovi, který hraje hudbu dlouho do noci či hází kolem sebe odpadky. Stát má povinnost proti takovým lidem zasahovat a je jeho selháním, když to nedělá.

Nepřípustný je ovšem rasismus, když na základě toho, že můj soused s "jinou" barvou kůže se chová asociálně, začnu nenávidět a ostrakizovat VŠECHNY osoby z touto barvou kůže a dělám pro ně ve společnosti ze života peklo.

0
Vytisknout
7958

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2013