Rasismus

13. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Novinář, který použije jako NADPIS titulku Rakouský Turek ve Znojmě pobodal dva muže, bojují o život

si zjevně v diskusi přeje reakce, jako je tato "nejoblíbenější":

"Pusťme si to sem více a uvidíte, že to bude na denním pořádku."

Už jsem neuvěřitelně vyděšen tou implicitní podporou fašismu v ČR. Celá diskuse k článku je rasistická, odporná a zaslouží si být zablokována. Je vidět, že v ČR je frustrace občanů velká, mám pro to pochopení. Ale směrovat ji tímto směrem (je to z velké části vina médií) -- to je opravdu cesta k stavbě koncentráků...

Zkusme napsat místo "rakouský Turek pobodal" třeba "polský Žid pobodal" a jsme zpět v 30. letech u pána s knírkem...

Mimochodem, čistě věcně k diskusi: "pusťme si TO sem vice" -- tím má asi pozorný čtenář -- autor příspěvku na mysli znemožnit preventivně vstup rakouských občanů na území ČR, jestli dobře rozumím kontextu. Hm...

Ivan Novotný

Montpellier, Francie

Pozn. JČ: Všimněte si, že dehumanizující mechanismus je pořád stejný. Oběti jsou lidé ("muži"), kdežto útočník lidská bytost není, je to "rakouský Turek", cizinec! ("Na cizince [sic!] byl vydán evropský zatykač.") Kdo není Čech, není člověk.

Jak absurdní je posedlost českých rasistických médií etnickou příslušností osob podezřelých z kriminálních činů, vyvstane, když si představíme, jak by titulek vypadal v případě, že by útočník byl místní:

BĚLOŠSKÝ ČECH VE ZNOJMĚ POBODAL DVA MUŽE, BOJUJÍ O ŽIVOT!

Jak vidno, etnická identifikace je zcela absurdní, zejména v titulku, a slouží pouze k prohlubování falešných stereotypů a kolektivní viny ("Všichni Rakušané, respektive Turci, jsou zločinci"). Stereotypy i kolektivní vina jsou samozřejmě zcela nesmyslné. Tisk má obrovskou vinu, že tyto nacistické stereotypy šíří a dopadne to opravdu špatně.

Jen tak na okraj: Titulek článku pomíjí zásadu presumpce neviny. Ten člověk ještě nebyl odsouzen, takže je na něho až do rozsudku nutno pohlížet jako na nevinného. Článek je skandální.

0
Vytisknout
9681

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2013