Banalita aneb ve volbách jde o hodně

24. 10. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 3 minuty

Politologové i mediální analytici se více méně shodují na tom, že výrazných témat v letošní kampani je pomálu. A to i přesto, že kardinál Dominik Duka podle svých slov už dva roky upozorňuje, že v této zemi nás někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali.

Byť byla církev jaksi vždy ve skluzu v kategorii vnímání i realizace demokratických principů, o svobodě ducha ani nemluvě, k arcibiskupovi pražskému se přidali mnozí svérázní tuzemští demokraté v čele s Miroslavem Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem.

Nicméně výrazná témata odborníkům chybí přesto, že aktuálnost boje proti praktikám bolševismu a totality (pravda ne ve svých řadách) otevřeně, či implicitně zdůrazňují na svých stránkách zejména Bakalova i Babišova média.

"Ta kampaň je jak přes kopírák. Dominantním tématem kampaně je únava na straně voličů i na straně politických stran. Témata se opakují v cyklu a je zde vidět velká míra vyčerpanosti ve strategii stran," podotkl sociolog médií Jaromír Volek v České televizi. Skepse, vztažená k budoucnosti, je podle něj ve voličích velmi silná. Šéfredaktor Marketing Sales Media Daniel Köppl se domnívá, že kvůli narychlo vytvořené kampani strany nestihly provést marketingový výzkum a zjistit si, co lidé ve skutečnosti chtějí.

Oba znalci tak implicitně naznačili, že vizi vyšší životní úrovně tzv. neúspěšných lidí (zaměstnanců a podnikatelů, kteří nejsou napojeni na penězovody z veřejných zakázek) v dohledné době většina voličů už nevěří. Jak by i mohla, když polistopadoví politici převzali modus vivendi vládnutí po svých předchůdcích z KSČ ve smyslu, že nic není doopravdy.

Základní atributy systému tradičních demokracií převrátili stejně naruby, jako KSČ deformovala demokratické principy tzv. vedoucí úlohou strany. Fetiš úspěšnosti tuzemští konzervativci ruka v ruce s neoliberály, založili na ignoraci zákonů, smluv a dohod. O ignoraci morálky a etiky ani nemluvě. V nejvyšších státních pozicích, kde se "přerozdělují" miliardové státní zdroje, tzv. "dělnické kádry" nahradili stejně všehoschopnými "intelektuály" s tzv. "disidentskou" minulosti. Nicméně policie, státní zastupitelství i justice přes všechny legislativní překážky část tzv. úspěšných, pravomocně "postihla." Naši pappenheimští vše vyřešili amnestií. Navíc, vědomi si dopadů svého působení na hospodaření státu v budoucnu, nechali své poslance schválit zákon o církevních restitucích, v době celosvětové krize.

Není se co divit, že v takovém Kocourkově většina tzv. neúspěšných věří, že sociální demokracie s reformovanými komunisty v Čechách a na Moravě nastaví doopravdy demokratický systém se všemi sociálními aspekty, které jsou typické pro vyspělé demokracie. A to není málo -- oč v těchto volbách jde.

0
Vytisknout
11304

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013