VOLBY 2013:

Sečteno 100 procent hlasů

26. 10. 2013

čas čtení 4 minuty

ČSSD

ANO

KSČM

TOP 09

ODS

ÚSVIT

KDU-ČSL

SZ

PIRÁTI

SVOBODNÍ

20,45

18,65

14,91

11,99

7,72

6,88

6,78

3,19

2,66

2,46

Poznamenává Jan Čulík: Sociální demokraté vedli neúčinnou a nekompetentní kampaň. Nedokáží oslovit podstatnější část české veřejnosti. Částečně je to jistě proto, že patří k doposud "etablovaným" stranám, jimž české voličstvo nedůvěřuje, což ukazují i katastrofálně špatné výsledky TOP 09 a ODS. KDU-ČSL se zřejmě do sněmovny dostala znovu právě proto, že v minulém funkčním období v ní nebyla.

Pozoruhodné je vítězství Babišova podnikatelského projektu ANO, zejména proto, že zjevně nemá žádný konkrétní program. Babiš v televizi uspokojeně prohlásil, že "se mu podařilo zabránit vládě levice" a že nepůjde do koalice s nikým, kdo by chtěl zvyšovat daně, protože "podporuje podnikání". Velkým problémem je hrozba berlusconizace, spojení ekonomické, politické a mediální moci, které zosobňuje Babiš. Bude zajímavé, jak bude řídit český stát jako firmu... :) V médiích ovšem Babiš vystupuje relativně charismaticky, když ho srovnáme třeba se spícím Schwarzenbergem, nebo s ideologem Kalouskem.

ANO, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL může vytvořit vládu se 103 křesly! Takže se Kalousek vrací? Zatím ODS i TOP 09 koalici s Babišem vylučují.

Dobrou zprávou asi je konečný (?) propad stran, vázaných na Václava Klause a Miloše Zemana. Zjevně nejsou takovými stratégy, jak to o sobě předpokládali.

Celkově lze samozřejmě konstatovat, že "lid promluvil" - a nepřeje si pokračování v dosavadních politických schématech. Výsledky voleb lze interpretovat jako políček dosavadní politické praxi v České republice. Velkou otázkou však je, zda debakl současných politických stran nepovede k situaci ještě horší.

Kdykoliv v minulosti národ hlasoval pro nového příchozího na politickou scénu, vždycky to velmi rychle dopadlo špatně. Přesto to voliči dělají znovu a znovu. Babiš je penězi i osobním vystupováním zjevně přesvědčil, že on bude jiný. Budoucnost bude zajímavá.

PS: Sledování Moravcova sobotního večerního povolebního speciálu s šéfy sedmi politických stran a seskupení, které se dostaly nyní do sněmovny, mě naplňuje jestliže ne snad mírným optimismem, tak v každém případě zvědavostí. Ta diskuse totiž byla vedena v úplně jiné atmosféře, než v jaké se konávaly české politické televizní diskuse dosud. Byla do značné míry odideologizována. Občas (velmi málo) sice pronesli spící Schwarzenberg a zhrzená Němcová nějakou zoufalou ideolgoickou poznámku, ale celkově se diskuse nesla atmosférou kompromisu a tolerance. Bylo zjevné, že Okamura a Babiš nemají z práce v parlamentě žádné zkušenosti, a zdá se, že docela naslouchali zkušeným parlamentním harcovníkům, jako byl Sobotka za ČSSD a Filip za KSČM. Zejména Vojtěch Filip, ale i Sobotka se projevili jako silní znalci parlamentního systému a jeho praktik a procedur. Měl jsem dojem, že Babiš vůbec netuší, co by měl v tom parlamentě dělat. Při zkusmých sondách ohledně toho, zda by nová parlamentní seskupení mohla najít srozumění s KSČM, s ČSSD a s KDU-ČSL se objevily různé potenciálně zajímavé shody, možná dokonce i o církevních restitucích. Vypadalo to, že doba, kdy Nečasova koalice převálcovávala všechny ostatní parlamentní strany svou minimální většinou a odmítala diskutovat o čemkoliv, může být za námi. Otázka ovšem je, jak dlouho všem stranám vydrží v sobotu večer v České televizi deklarovaná vůle ke spolupráci. Babiš řekl něco jako: "Nejsem debil. I byznys je uměním kompromisu." Myslí to vážně?

PPS. Zdá se, že je zcela vyšachována pražská (mediální) kavárna... Ti lidé musejí šílet... :)

0
Vytisknout
12233

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013