EU připravuje nové sankce proti ruské propagandě

26. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Francie apelovala na Evropskou unii, aby uvalila nové sankce proti ruské propagandě a operacím Kremlu s cílem zasahovat do voleb po celém světě. Tuto iniciativu podpořily Estonsko, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko a Polsko.

Navrhuje se zavést omezující opatření vůči fyzickým a právnickým osobám zapojeným do Ruskem sponzorovaných destabilizujících činností po celém světě. "Destabilizující aktivity aktérů napojených na Rusko v celé Evropě posílily, protože ruský režim provádí akce k podkopání demokracie, stability a právního státu prostřednictvím různých hybridních nástrojů," uvádí se v návrhu dokumentu.

Před červnovými volbami do Evropského parlamentu si EU stanovila jako hlavní prioritu boj proti sílící vlně ruských dezinformací, jejichž hlavním cílem je rozdělit spojence v otázkách, jako je podpora Ukrajiny, a poškodit vztahy Evropy se zeměmi takzvaného globálního Jihu. Evropští úředníci upozorňují, že objem dezinformací na platformách sociálních médií za posledních pět let výrazně vzrostl.

Pozoruhodným příkladem působení ruských dezinformací na Západě jsou padělky spojené s protesty zemědělců, které se donedávna aktivně konaly v evropských zemích. Ruská propaganda tehdy akce prezentovala jako protest proti pomoci evropských orgánů Ukrajině.

Od 10. února proruské účty na Twitteru a Facebooku aktivně šíří video, které nazvaly zpravodajství Euronews. Na nahrávce francouzští zemědělci údajně vysypali hnůj před ukrajinskou ambasádu v Paříži, a to údajně v reakci na dopis ukrajinského velvyslance Vadyma Omelčenka vyzývající k ukončení protestů. Zároveň se tvrdilo, že prezident největšího francouzského zemědělsko-průmyslového svazu FNSEA velvyslanci řekl, aby si "svůj názor nechal pro sebe".

Fact-checkingová služba The Observers (součást France24) brzy zjistila, že protesty zemědělců byly ve skutečnosti za lepší pracovní podmínky a platy. Začaly v lednu a neměly nic společného s Ukrajinou. Scéna s hnojem se odehrála 15. prosince 2023 poblíž budovy Rady regionu Burgundsko-Franche-Comté v Dijonu, a nikoli poblíž ukrajinského velvyslanectví v Paříži, kde se v zásadě nekonaly žádné zemědělské akce. Dopis velvyslance se také ukázal jako padělek a podpis na něm neodpovídal skutečnému podpisu Omelčenka. Euronews zase uvedly, že takovou zprávu nevydaly, a poznamenaly, že za poslední rok se na internetu několikrát objevila falešná videa údajně z Euronews, natočená na vysoké profesionální úrovni.

"Hlavní úkol Kremlu je vždy stejný – zasévat sváry, aby vyvolal úzkost a neshody, podkopal národní jednotu," komentoval Nicolas Tenzer, profesor na pařížské univerzitě Sciences-Po, ruské padělky o protestech zemědělců v Evropě. Odvádění pozornosti a oslabování západních vlád sleduje podle něj Rusko dvojí účel: Snížit jejich schopnost čelit ruským hrozbám a zároveň posílit extremistické strany, "které mají tendenci být samolibější a dokonce sympatizovat s Moskvou".

Na konci roku 2022 připravila Evropská unie sankce proti ruským státním televizním kanálům, propagandistům a proruským blogerům, na které pak Kreml vyčlenil 100 miliard rublů ročně. Omezení byla uvalena na 140 ruských občanů, včetně televizních moderátorů Borise Korčevnikova a Mariny Kimové. Spolu s nimi byli zmrazení majetku a zákaz vydávání víz podrobeni filmový režisérov Nikita Michalkov, zpěvák Georgij Lepsov, bloger Dmitrij Pučkov (Goblin) a politolog Sergej Michejev.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1225

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024