Washington a Bagdád zahájily rozhovory o ukončení koalice proti IS v Iráku

31. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Irák a Spojené státy v sobotu uspořádaly "první kolo" rozhovorů o budoucnosti amerických a dalších zahraničních jednotek v zemi, přičemž Bagdád očekává, že diskuse povedou k časovému harmonogramu pro snížení jejich přítomnosti.

Úřad premiéra Muhammada Šía al-Súdáního zveřejnil fotografii šéfa vlády s nejvyššími představiteli jak iráckých ozbrojených sil, tak mezinárodní koalice vytvořené Washingtonem pro boj s džihádistickou skupinou Islámský stát (IS).

Súdán "hostí začátek prvního kola bilaterálního dialogu mezi Irákem a USA s cílem ukončit misi mezinárodní koalice v Iráku," uvedl úřad v prohlášení.

"Rozhovory a jakýkoli dosažený pokrok určí délku těchto jednání," řekl agentuře AFP súdánský poradce pro zahraniční záležitosti Farhad Alaaldin.

"Irák zapojuje ostatní země, které se účastní mezinárodní koalice pro bilaterální dohody, které slouží nejlepším zájmům Iráku a těchto zemí."

Washington ve čtvrtek uvedl, že se s Bagdádem dohodl na vytvoření "expertních pracovních skupin vojenských a obranných profesionálů" v rámci Vyšší vojenské komise zřízené po dohodě s Bagdádem.

Pracovní skupiny budou zkoumat "tři klíčové faktory", uvedl Washington: "hrozbu ze strany ISIS, operační a environmentální požadavky a úroveň schopností iráckých bezpečnostních sil".

Zástupkyně tiskového tajemníka Pentagonu Sabrina Singhová připustila, že americká vojenská přítomnost v Iráku "bude jistě součástí rozhovorů, jak to bude pokračovat", což naznačuje, že přání Bagdádu snížit počet těchto sil je na stole.

Podle iráckého ministerstva zahraničí by tento cíl nakonec vedl k formulaci "konkrétního a jasného časového harmonogramu... a začít s postupným omezováním počtu svých (koaličních) poradců na irácké půdě".

Rozhovory, které byly plánovány měsíce, přicházejí v době zvýšeného napětí v Iráku a regionu spojeného s válkou mezi Izraelem a Hamásem, která vyvolala nárůst útoků na americké a další koaliční síly.

Od poloviny října došlo k více než 150 útokům zaměřeným na koaliční jednotky, k mnoha z nich se přihlásil Islámský odpor v Iráku, volná aliance skupin napojených na Írán, které se staví proti americké podpoře Izraele v konfliktu v Gaze.

V Iráku je rozmístěno zhruba 2 500 amerických vojáků a v Sýrii asi 900 jako součást koalice proti IS, která vznikla v roce 2014 – tedy v roce, kdy tato džihádistická skupina obsadila asi třetinu Iráku.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1962

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2024