Bílý dům slibuje "důslednou" reakci na smrtící útok bezpilotního letounu na americké vojáky v Jordánsku

31. 1. 2024

čas čtení 4 minuty
Bílý dům v pondělí slíbil "velmi závažnou reakci" na útok bezpilotního letounu na základnu v Jordánsku, který zabil tři americké vojáky, přičemž prezident Joe Biden obvinil Íránem podporované militanty.

Oběti – první úmrtí amerických vojáků při útoku v regionu od začátku války mezi Izraelem a Hamásem – vyvolaly obavy z eskalace konfliktu, protože v Gaze zuří boje.

"Neusilujeme o válku s Íránem," řekl v pondělí odpoledne novinářům mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby, nicméně dodal, že útok "byl eskalační, nenechte se mýlit, a vyžaduje reakci".

Jeho poznámky přišly krátce poté, co se Biden setkal se svým týmem pro národní bezpečnost, včetně šéfa Pentagonu Lloyda Austina a poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana.

Írán uvedl, že s útokem nemá nic společného, a popřel obvinění USA, že podporoval militantní skupiny, které stály za nedělním útokem na odlehlou pohraniční základnu na severovýchodě Jordánska, poblíž hranic s Irákem a Sýrií.

Biden v neděli řekl, že Washington stále shromažďuje fakta o útoku, z něhož obvinil Íránem podporované militanty.

Americká média v pondělí s odvoláním na nejmenované vojenské představitele uvedla, že neschopnost zabránit útoku byla pravděpodobně způsobena nejasnostmi ohledně toho, zda byl dron nepřátelský, nebo zda se na základnu vracelo americké zařízení.

Kirby dříve řekl CNN, že americká reakce bude "velmi závažná", ale nebude spekulovat o možnostech, které Biden zvažuje, včetně toho, zda jsou na stole cíle uvnitř Íránu.

Americké a spojenecké síly byly v pondělí v regionu znovu napadeny, tentokrát raketami v Sýrii, i když nebyla hlášena žádná zranění, uvedl představitel amerického ministerstva obrany.

Američtí a koaliční vojáci byli od poloviny října napadeni nejméně 165x – 66x v Iráku, 98x v Sýrii a jednou v Jordánsku – "směsí jednosměrných útočných dronů, raket, minometů a balistických raket blízkého doletu," řekl tento činitel.

Británie také obvinila militanty "napojené na Írán" z útoku v Jordánsku – obvinění, která íránské ministerstvo zahraničí odmítlo jako "nepodložená".

K odpovědnosti za nedělní útok se zatím nikdo nepřihlásil, i když Islámský odpor v Iráku ve stejný den tvrdil, že provedl tři útoky bezpilotními letouny na základny v Sýrii, včetně blízkosti jordánské hranice.

Tato skupina – volná aliance ozbrojených skupin napojených na Írán, které se staví proti americké podpoře Izraele v konfliktu v Gaze a chtějí, aby američtí vojáci odešli z Iráku – se přihlásila k desítkám útoků na americké a protidžihádistické koaliční síly v Iráku a Sýrii.

Saúdská Arábie v pondělí smrtící útok odsoudila "nejsilnějšími slovy", uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Útok odsoudily také Jordánsko, Bahrajn, Egypt a Irák.

Mluvčí Hamásu řekl, že útok v Jordánsku je vzkazem, že boje v Gaze "riskují regionální explozi".

Jordánsko: Znamená smrt amerických vojáků bod obratu v regionu?

Americké centrální velitelství (CENTCOM) v neděli pozdě večer uvedlo, že útok zasáhl vzdálenou základnu logistické podpory Tower 22 a že zraněno bylo také 34 osob.

Eskalující konflikt na Blízkém východě představuje pro Bidena výzvu ve volebním roce a republikánští politici se na něj o víkendu rychle zaměřili.

Poslední kolo konfliktu mezi Izraelem a Hamásem začalo, když palestinská militantní skupina provedla 7. října bezprecedentní útok, který měl za následek asi 1 140 mrtvých, většinou civilistů, podle oficiálních údajů AFP.

Izrael odpověděl neúnavnou vojenskou ofenzívou, která v Gaze zabila nejméně 26 637 lidí, většinu z nich ženy a děti.

Do konfliktu se zapojili aktéři zahrnující Íránem podporované skupiny v Libanonu, Iráku a Sýrii, stejně jako v Jemenu.

Mezi Hizballáhem a Izraelem v Libanonu dochází téměř denně k přestřelkám. Americké síly jsou přímo zapojeny v Iráku, Sýrii a Jemenu.

Spojené státy a Británie provedly údery zaměřené na jemenské rebely Húsie podporované Íránem, kteří útočí na lodě v Rudém moři již více než dva měsíce.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2426

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2024