Koroze jako nový problém: Francie má připojených k síti pouze 24 z 56 jaderných reaktorů

29. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
Francie pokrývá 70 % svých energetických potřeb jadernou energií. Elektřinu ale dodává ani ne polovina z téměř 60 reaktorů. Již nyní je jisté, že čtyři reaktory budou energii opět vyrábět nejdříve koncem letošního roku.

Čtyři francouzské jaderné reaktory prý zůstanou kvůli korozi odstavené. Francouzská energetická společnost EDF oznámila, že reaktory by měly být znovu spuštěny až mezi 1. listopadem a 23. lednem příštího roku. Postiženy jsou reaktory Cattenom 1, 3 a 4 a také Penly 1. Podle EDF byla na čtyřech místech v blízkosti namáhaných svarů na potrubích chladicích okruhů nalezena koroze, která vytváří drobné trhlinky.

V současné době je v provozu pouze 24 z 56 reaktorů. 32 je odstavených – buď kvůli běžné údržbě, nebo kvůli posouzení rizik koroze. EDF nyní hodnotí celkovou výrobu elektřiny pro rok 2022 "na spodní hranici předpovědi 280 až 300 terawatthodin (TWh)", jak skupina oznámila. Vzhledem k tomu, že jaderné elektrárny se ochlazují říční vodou, musely být četné jaderné reaktory ve Francii v poslední době odstaveny nebo odpojeny ze sítě kvůli přetrvávajícímu horku a suchu.

Macron chce až 14 nových jaderných elektráren

Pokud její vlastní výroba nestačí pokrýt potřeby Francie, EDF dováží elektřinu z jiných evropských zemí. Tam však ceny energií raketově rostou, protože Rusko kvůli válce na Ukrajině omezilo vývoz zemního plynu, který je důležitým zdrojem výroby elektřiny.

Nouzové práce v jaderných elektrárnách provozovaných EDF nedávno prohloubily finanční problémy silně zadlužené státem kontrolované společnosti. Francouzská vláda v červenci oznámila, že jej zcela znárodní v rámci oživení francouzského jaderného průmyslu.

Prezident Emmanuel Macron počátkem tohoto roku vyzval k výstavbě až 14 nových jaderných elektráren, které by zemi pomohly zbavit se závislosti na fosilních palivech.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7970

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2022