Kdo nově opustil Rusko? Téměř polovinu emigrace tvoří IT specialisté

29. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
Více než 45 % Rusů, kteří se odstěhovali do zahraničí od chvíle, kdy Putin 24. února zahájil svou rozšířenou invazi na Ukrajinu, jsou lidé spjatí se sektorem informačních technologií, upozorňuje Margarita Zavadskaja.

Říká, že kulturní osobnosti, učitelé a úředníci tvoří každý zhruba 15 % a novináři, kteří přitahují možná nejvíce pozornosti, protože o sobě píší, tvoří 8 %.

V každém případě je podíl zmíněných skupin odcházejících mnohem vyšší než jejich podíl v ruské populaci a zdůrazňuje jak skutečnost, že emigrace je nyní fenoménem vyšší střední třídy, a že v určitých oblastech tvrdě zasahuje Rusko, zatímco jiné nechává nedotčené.

Průměrný věk respondentů tohoto průzkumu byl 32 let, což je mnohem méně než průměrný věk v Rusku, který činí 46 let. Navíc u těch, kteří odcházeli, byla nižší pravděpodobnost, že se vezmou než u Rusů jako celku, 39 % proti 51 %, a také je mnohem méně pravděpodobné, že budou mít nebo chtít děti.

Co je ale nejvíce zarážející je postoj, jaký k sobě migranti mají. Na rozdíl od většiny Rusů vykazují vysokou míru důvěry a připravenosti spolupracovat. Jsou také velmi političtí, dokonce i ti, jejichž profese mají k politice daleko. A jsou si vědomi značné velikosti své komunity.

Pokud někdo věří informacím z otevřené části šetření, pak tito lidé čekají na změnu režimu. Nejde o konkrétní datum, ale spíše o datum spojené s odchodem Vladimira Putina od moci.

Mnozí z těch, kteří se přestěhovali do zahraničí, ale pochybují, že se Rusko změní i poté, co Putin odejde ze scény. 70 % respondentů v tomto průzkumu nevěří, že by se politická situace v zemi mohla po Putinovi změnit k lepšímu. Pokud mají pravdu, je nepravděpodobné, že by se vrátili, i když Putin odejde.

Zdroj v ruštině: ZDE

-1
Vytisknout
3998

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2022