Válka na Ukrajině vyčerpává americké zásoby munice. Pentagon začíná být znepokojen

31. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Nejmenovaný představitel amerického ministerstva obrany prohlásil, že zásoby 155 mm munice v amerických skladech nedosáhly kritické úrovně, ale jsou "nepříjemně nízké" a "nejsou na úrovni, kterou bychom chtěli do boje".

Ačkoli se USA v tuto chvíli nezapojují do žádných velkých konfliktů, americká armáda minulý týden použila houfnice k útoku na skupiny podporované Íránem v Sýrii.

Když se novináři v pondělí zeptali, zda jsou vyčerpané zásoby 155 mm munice přímým důsledkem americké podpory Ukrajině, vysoký představitel obrany řekl novinářům, že "krátká odpověď" zní "ne".

"Jsme schopni poskytnout to, co jsme poskytli, a stále jsme připraveni jako vojenská síla," řekl úředník podle reportéra Hlasu Ameriky Jeffa Seldina.

Podle Pentagonu se USA k 24. srpnu zavázaly poslat na Ukrajinu 126 houfnic M777 a až 806 000 155 mm dělostřeleckých granátů pro tyto zbraně.

USA minulý týden zahrnuly až 245 000 granátů ráže 155 mm do balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 2,98 miliardy dolarů – největšího jednotlivého souboru bezpečnostní pomoci poskytnutého východoevropské zemi od invaze ruských sil na konci února.

Tato pomoc však bude poskytována jiným způsobem než předchozí balíky a nebude čerpat ze stávajících zásob Pentagonu.

Kromě houfnic a jejich munice poslaly USA od únorové invaze Ruska na Ukrajinu také dlouhý seznam dalších vojenských dodávek, včetně minometných nábojů, raketových systémů, dronů, kontrabaterijních zařízení, systémů protivzdušné obrany a personálního vybavení.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5142

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2022