Islam a jeho vzťah k homosexualite

6. 11. 2018 / Almir Strinić

čas čtení 11 minut



Autor je študent sociálnej antropologie a politologie na Freie Universitat, Berlin/ Bogazici University Istanbul

Homosexualita a heterosexualita. Tieto dva magické názvy sú akoby hlboko zakorenené v našich identitách. Už odmalička podliehame pod tlak spoločnosti, aby sme naše sexuálne cítenie a správania zaradili a označili. Najmä chlapci už od útleho veku sú vystavení tomu, ako byť správnym mužom. A v našej kultúre byť správnym mužom znamená mať heterosexuálnu orientáciu, to znamená milovať ženy. Všetky ostatné formy sú hlboko odmietané, lebo nesúvisia s naším poňatím mužnosti a sú tvrdo trestané. Sú trestané v podobe odmietnutia, šikany či marginalizácie. Vyrastal som na katolíckom Slovensku a už od detstva som si bol vedomý, že sa ma páčia chlapci. Na základnej škole som sa chcel držať s mojimi spolužiakmi- chlapcami za ruky, čo nebol najlepší nápad. Tento nápad ma stál niekoľko rokov šikany zo strany spolužiakov na katolíckej škole. Miluj blížneho svojho.

Rozhovor Britských listů 190.

Sir John Tusa novinářům: Nenechte se zastrašit a nikdy se nevzdávejte

2. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta



(For English, scroll down)

O vážné a zhoršující se situaci novinářů v dnešním rychle se destabilizujícím světě hovoří na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě Jan Čulík se Sirem Johnem Tusou, dlouholetým čelným reportérem, analytikem a moderátorem vlajkového pořadu televize BBC Newsnight a poté generálním ředitelem zahraničního vysílání BBC. Sir John Tusa hovoří brilantně a říká zásadní věci. Rozhovor si nenechte ujít. Na Regionálnítelevizi.cz se vysílá od pátku 2. listopadu 2018.

Jan Čulík, Britské listy editor, speaks with Sir John Tusa, a former BBC journalist and Chief Executive of BBC World Service, about the serious and deteriorating situation of journalists in today's destabilising world. After a brief Czech introduction, the interview is conducted in English.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mezitím v Absurdistánu 89:

Strana PiS prohrála komunální volby a opozičním městům odebere za trest financování

6. 11. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Druhé kolo komunálních voleb se v Polsku uskutečnilo bez překvapení: Kandidáti strany Právo a spravedlnost byli vyřazeni v podstatě všude, kde na tom záleželo, a to většinou v poměru 2:1 proti nim.   Dokonce i v městě Elbląg,  navzdory všem těm slibům zlaté éry, kterou vytvoří nový lodní kanál, který vykope strana Právo a spravedlnost, bude mít nyní primátora od opozice. Což vyvolává závažnou otázku: během předvolební kampaně vyhrožovala strana Právo a spravedlnost voličům, že jestliže nebudou hlasovat pro její kandidáty, bude seškrtán příliv financí pro ně z vládního rozpočtu.

Ono se nedá říct, že vláda je jakási cizí mocnost, jejíž vzestup nelze vysvětlit

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

Svým humorem a inteligencí mě upoutal tento článek komentátora německého Der Spiegelu v deníku Guardian. Jeho hlavní postřeh, uvedený zde v titulku platí přece tak přesně i pro Českou republiku, poznamenává Jan Čulík.

Když jsem se nedávno posmíval chaosu brexitu v týdeníku Der Spiegel, dostal jsem spoustu mailů, že to není fér, píše v deníku Guardian komentátor Der Spiegelu Jan Fleischhauer. Jednou kritikou bylo, že jen Angličané hlasovali pro odchod z EU, takže nešlo o britské rozhodnutí. Zadruhé, londýnská vláda prý nezastupuje správně uvažující lidi, kteří chtějí zůstat blízko Evropské unii.

K tomu mohu říci jen toto: lituji, přátelé, ale ono se nedá říct, že vláda je jakási cizí mocnost, jejíž vzestup se jaksi nedá vysvětlit. My Němci jsme se pokusili o tento pěkný trik sami už několikrát. Bohužel, v demokracii, jakákoliv vláda, která se dostala k moci nikoliv pučem, ale svobodnými volbami, je považována za vyjádření vůle lidu. Proto mluvíme o zastupitelské demokracii.

Mám se zabít? Pomohlo by to?

5. 11. 2018

čas čtení 3 minuty

Aktualizace:

dobry vecer

tak jsme na ulici, dekuji za pomoc. Netusim kde budeme spat, netusim kde se umejeme a netusim kam si zitra odvezeme veci z bytu. V 15 hodin nam je pani domaci vyda. Takze dva invalide, oba v nejtezsi kategorii, bez penez na ulici, jen diky tomu ze urady nefunguji.

A lidskost? Ta uz se dnes nenosi. 

Jiri Lof

720401741


Aktualizace:

Dobry den,

Tuto zpravu posilam vsem mimo pani Samkove. Pevne jsem veril ze se zvladneme odstehovat sami a v terminu do 31.10. Bohuzel jsem to nedokazal, par dnu odkladu pani domaci neprijima a dnes od 17.00 jsme na ulici. Pevne jsem doufal ze nam pomuzete alespon podporou u pani domaci. Bohuzel se zda, ze nas vsichni ignoruji. Moc vas prosim, pomozte. Nejsme zadni zlocinci ani paraziti, pokud to jde nikoho neotravujeme, ted tu sedim v cizim byte a nevim co mam delat. Pani domaci psala at se chovam jako chlap, rad bych ale nemam silu a nezbyva mi nez zebrat o pomoc az v televizi, snad se najde nekdo v tv koho bude zajimat osud invalidy s ukradenou identitou a 26 exekucemi, neopravnenymi exekucemi a osud 21 leteho kluka s rakovinou ktery diky nesmysnosti urednich narizeni nema dnes od 17.00 kde bydlet. A ano je to vsechno moje vina ze je to tak na posledni chvili, ale ja opravdu delam maximum. Prosim Vas pomozte.

Dekuji

Jiri Lof

Pani Samkova,

dluh je ve vysi 90 tisic korun, nadace to vedi jiz od srpna a nikomu nic nepopiram. 

Ano pri nasi schuzce jste me Vasim krikem rozrusila natolik, ze jsem sebral pani Klapkove cigaretu a zapalil si. Take jsem to zaplatil bolesti. A to ze na me neni videt jak me ty nohy boli, za to nemuzu, verte nepral bych tu bolest nikomu.

Ale jako vzdy to skoncilo u osocovani a pomluv.

Jak je videt, stejne nikoho nezajima nas osud a Vas nejmene, nikdo z Vas nedela hyeny, naopak se Vas na kolenou doprosuji o pomoc, jde o nekolik dnu.
 
Pisete kolik jsem mel casu, verte ze se snazim ze vsech sil, bohuzel nejsem zdravy a nezvladam toho tolik, proto jsem nestihl termin. 

Nevim co delat? Pomuze kdyz se zabiju? Jsme opravdu v zoufale situaci. Prosim ponizene o Vasi pomoc. 
Jiri Lof

Dne po 5. 11. 2018 13:53 uživatel Jana Samková napsala:


Pane  Lof,

jen jsem chtěla podotknout, že jsem si nevšimla, že byste tak špatně chodil, aby Vám cesta do Centrumu trvala tak dlouho. A poznámka, na cigarety je i kdyby na chleba nebylo, že !!!

Z vaším zdravotním stavem ???

Ohledně zapsání Jakuba do smlouvy jste se ani nezeptal, tak nepište, že jsem vám to zakázala !!!  

A ještě jste zúčasněným nenapsat kolik dělá ten dluh přes 90  tisíc Kč, to by totiž neměli tolik pochopení. A taky jste nenapsal, že jste měli čas tři měsíce na vystěhování, a že jsem Vám to neustále připomínala a do poslední chvíle t.j. do 19.10.2018 jste mi tvrdil, že to zvládnete.

Děláte z nás lidské hyeny, ale skutečnost je někde jinde.

Jana Samková


Novinářská práce skončila?

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Obrovskou konsternaci ve velké části britské veřejnosti vyvolalo rozhodnutí televize BBC poskytnout rozhovor milionáři Arronu Banksovi, který z blíže neurčených zdrojů poskytl 8 miliard liber stoupencům brexitu v kampani před referendem, a zřejmě tak kampaň fatálně a protizákonně ovlivnil. Vládne podezření, že těch 8 milionů liber bylo z Ruska. (Banks má ruskou manželku a s ruským velvyslancem v Londýně se setkal jedenáctkrát.) Minulý týden oznámil britský Úřad pro vyšetřování zločinů, že zahajuje vyšetřování Bankse pro podezření ze závažných trestných činů. BBC na to reagovala tím, že Bankse pozvala do svého vlajkového nedělního televizního pořadu, který uvádí známý moderátor Andrew Marr.

Mnohokrát bylo prokázáno, že Banks lže jak když tiskne. Podobné je to s Trumpem, s Babišem či se Zemanem: Drze lžou a je jim to jedno. Problém je, jak se ukazuje, že je to jedno i jejich stoupencům mezi občany. Znamená to konec novinářské práce? Zamýšlí se nad tím Suzanne Moore (JČ) :

Více než milion lidí finančně podpořilo deník Guardian

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



Více než milion lidí z celého světa podpořil za poslední tři roky finančně deník Guardian. Půl milionu lidí Guardian finančně podporuje pravidelně, uvedla ve své přednášce v Salfordu šéfredaktorka deníku Katharine Viner. Poukázala na to, že mnoho čtenářů Guardian finančně podporuje proto, že chtějí, aby zůstal zadarmo přístupný a nemusel se skrýt za hradbou placeného přístupu. (Tentýž postoj zastávají i Britské listy, které se považují za veřejnoprávní médium, přispívající k veřejné debatě v České republice. Bohužel, pravidelné finanční příspěvky poskytuje jen malá skupina čtenářů Britských listů, takže jejich budoucnost není zajištěna, pozn. JČ.)

Vinerová zdůraznila, že cílem Guardianu je systematicky dělat hloubkovou investigativní práci, a apelovala na média, aby s Guardianem více spolupracovala na hloubkové analýze témat.

Přitom, podtrhla, má Guardian také odpovědnost za to, aby přinášel nové myšlenky - nemůže jen kriticky analyzovat to, co se ve světě děje špatného.

"Guardian vždycky bude přijímat pokrokovou politickou strategii a myšlenky, ale ve věku, kdy existují uzavřené názorové bubliny a ostře zaujaté fundamentalistické politické postoje musíme také dávat prostor různorodým myšlenkám a různým názorům. Hlavním naším cílem musí být zpochybňovat ekonomické předpoklady posledních tří desetiletí, během nichž se marketizace a koncepty jako konkurence a sebezájem rozšířily daleko mimo jejich přirozenou sféru a zkolonizovaly veřejný prostor."

Vinerová také pochválila svého předchůdce, bývalého šéfredaktora Guardianu Alana Rusbridgera jako vynikajícího editora, který rozuměl digitální revoluci a plně ji přijal. V nedávné přednášce na Rusbridgera a deník Guardian ostře nadával Paul Dacre, odcházející šéfredaktor fašistoidních bulvárních novin Daily Mail, donedávna lžemi prosazujících brexit. Ten také předpověděl, že prý bude BBC brzo ochromena konkurencí vzniku ultpravicových televizí, takových, jaké vznikají v České republice (Prima, Nova, Soukup).

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2018

31. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 43 927.60  . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly  však 106 601.72 Kč. 

Bez větší míry finanční podpory čtenářů do několika měsíců končíme.

Zůstatek byl koncem října  2018 197 962.12 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Demokracie není jenom diskuze

6. 11. 2018 / Tomáš Korda

čas čtení 6 minut


Jak jednou pravil Masaryk, demokracie je diskuze. Demokracie bez diskuze není demokracie. Demokracie se bez diskuze neobejde. Potud se tato tvrzení jeví být v naprostém pořádku. Potíž avšak začíná, pokud demokracii omezíme pouze na diskuzi a pokud uzavření diskuze začne být pokládáno za ohrožení demokracie. Tohoto špatného pochopení demokracie jsme se jako lid museli dopustit, neboť právě toho je fenomén populismu dokladem.

29864

Manželství podle šlechtitelů dobytka

6. 11. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Zase se rozhořely debaty o manželství a zase se objevili mudrci, kteří nad lidmi uvažují jako nad dobytkem, jak to dělal Platón v Ústavě, a kteří tvrdí, že smysl manželství je plodit děti. Proto ho prý stát zavedl. Pak už je jen kousek k požadavku na plození zdravých dětí a na to, aby došlo ke šlechtitelství lidí, jak je to rozvedeno právě ve zmíněném Platónově spise. Stát jako šlechtitel dobytka.

Brexit: Britové nyní podporují setrvání své země v EU relativně výraznou většinou

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Pro mimořádnou diskusi o brexitu, kterou vysílaly Channel 4 News v pondělí, nechaly udělat průzkum veřejného mínění 20 000 osob. Výsledek: 54 procent Britů je nyní pro setrvání Británie v EU, 46 procent je pro brexiu. Avšak jen 48 procent mladých lidí ve věku 18-24 let by bylo ochotno hlasovat v novém referendu. Stačilo by to při nové předvolební kampani za brexit? Stoupenci brexitu byli ve studiu Channel 4 News těmito výsledky značně ohromeni.

Moderátor Krishnan Guru-Murthy: Když jsem se původně podíval na ten celkový výsledek, předpokládal jsem, že Skotsko, Severní Irsko a Wales jsou proti brexitu, ale Anglie stále chce brexit. Jenže v tomto průzkumu se i Anglie postavila proti brexitu.
 


Vystěhování z bytu do 5.11. Přestaňte žebrat!

5. 11. 2018

čas čtení 10 minut



Vážená paní Samková,

bohužel nedokáži splnit, to co jste mě donutila napsat a podepsat při naší poslední schůzce dne 29.10.2018 a to vystehovat se z Vašeho bytu a předat Vám jej zpět do Vašeho užívání dnes v 17.00, píše Jiří Lof, emailová adresa jiri.lof@gmail.com.

Bohužel byt kam jsme se měli dnes stěhovat pronajal majitel lidem co měli více peněz a složili jak první nájem tak kauci. Naše finanční podmínky jsou omezené, je proto pro nás velmi těžké najít bydlení rychle.

V současné chvíli jsme sbalení, vše v pytlích a krabicích, ale nemáme bohužel kam jít a když už vynecháme moji osobu, neboť mě považujete jen za lháře, jak jste na mě křičela na naší poslední schuzce, moc Vás prosím, nechte nás přebývat ve Vašem bytě ještě několik dnů kvůli Jakubovi, Jakub je mezi dvěma dávkami chemoterapie a to po sedmé dávce a čeká na osmou. Má silné bolesti, stejně jako já a jeho současný stav vyžaduje maximální možnou míru klidu a pohody, aby se uzdravil a ne abych ho díky vlastnímu pochybení tahal bůh ví kde po všech čertech.


Aktualizace:

Dobry den, pani Samkova trva na nasem vystehovani a predani bytu dnes v 17.00. Moc prosim vsechny o pomoc, chapu ze pani Samkovou nezajimam ja obcejny mrzak, ale nepomuze ani tomu mlademu s rakovinou. Bohuzel je takova doba.
Obracim se proto na Vas vsechny s prosbou o pomoc. Od 17.00 dnesniho dne nemame kde bydlet, je jedno ze jsme 2 invalide III. kategorie, oba se silnymi bolestmi.

Jiří Lof

Pane Lof,

jak jsem Vám psala, dnes již budu trvat na předání bytu, protože jak jsem Vám říkala a Vy nehorázně zpochybňoval a tvrdil, že si to vymýšlím, mám nové nájemníky, kteří se měli 1.11.2018 nastěhovat provizorně u nás. Nehodlám s nimi déle bydlet a slíbila jsem jim, že již zítra budou spát v bytě a já narozdíl od Vás své sliby plním.

Vše řešíte na poslední chvíli a až když Vám teče do bot. Teď mi najednou píšete a uháníte mě, ale když já neustále píšu o platbu, tak neodpovídáte.  S naším pochopením a bezmeznou tolerancí jsme se dostali k dluhu přes 90 tisíc korun.

Zajistěte si nějaký hotel, nebo máte nějaké přátele ?  Syn paní Klapkové, aby měl klid se může nechat hospitalizovat v nemocnici. Vyřeště konečně chlapsky své problémy a konečně přestaňte žebrat!!!

Trvám na předání bytu dnes v 17 hodin.

 
Jana Samková


Vazena pani Samkova,
nevim co v tuto chvili delat? Ne nemam ani zname, ani kamarady a ani ne mam na hotel. Budu se o pomoc obratit k verejnosti, pomoci tv. Je videt ze Vas nikdy nic nebolelo, a nemate zadne pochopeni, to by jste na me nervala a nenadavala mi.
Chapu Vas jde Vam o penize a ty jsou vzdy na prvnim miste. A ja bych mis rad resil veci jako chlap, bohuzel uz nejsem chlap, jsem mrzak i kdyz tomu neverite.
Jeste jednou Vas ponizene prosim o nekolik dnu. Nebo jde opravdu jen o prachy?
Jiri Lof
 

PŘEČETLI JSME:

Češi demokracii tleskali, když se jim to hodilo. Beneš lhal spojencům a zdiskreditoval se, říká americká historička

6. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Americká historička Mary Heimannová, která dlouhodobě působí na univerzitě v Cardiffu, vydala v roce 2009 knihu Czechoslovakia: The State That Failed (Československo: stát, který selhal), ve které se dívá na naše dějiny optikou menšin, jež byly součástí mnohonárodnostního státu. Snaží se bořit tezi o demokratické první republice, bezproblémovém soužití Čechů a Slováků a Československu jako oběti mocností. Svá tvrzení přitom pečlivě opírá o archivní materiály. Její devět let stará analýza je aktuální i dnes, kdy opět rostou nacionalistické tendence.


Když jsem s výzkumem začala, zjistila jsem, že v Československu byl vždy dominantní český hlas, který utápěl hlasy Slováků, Rusínů, Maďarů, Němců a dalších národů, jež tam žily. Když pak studujete stejnou historii z jejich pohledu, zjistíte, že je velmi odlišná. Velmi podobné to je i ve Velké Británii, kde je dominantní anglický příběh. Je slyšet více než skotské, welšské nebo severoirské hlasy, které nikdy neměly stejnou váhu.

Takže je to pohled na historii Československa optikou československých menšin?

Ano. Jestliže chcete mít vyvážený pohled na historii jednoho státu, musíte se na něj podívat i optikou jiného národa než jen toho dominantního.

Další část rozhovoru (celý je za placeným přístupem) je ZDE

A nebojíte se v tom zahraničí žít?

6. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta


Lísání se k mocným...

5. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta


Daniel Veselý k tomu poznamenává: U Havla to bylo horší, Nohavica je jen bezvýznamný bavič.


Polsko: Strana Právo a spravedlnost prohrává v druhém kole komunálních voleb

5. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta


Je to důležité, protože strana Právo a spravedlnost tvrdila, že zastupuje většinu polských občanů, a tedy má právo porušovat ústavu. Avšak tyto volby dokazují, že PiS zastupuje jen asi třetinu Poláků, zdaleka ne většinu.


Čína exportuje do afrických zemí techniky kybernetického špehování

5. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Čína cvičí zástupce afrických zemí ve svém systému elektronické cenzury a sledování, upozorňuje Abdi Latif Dahir. Země, kterou zastánci digitální svobody označují za největšího světového zneuživatele, se nevěnuje jen zpřísňování kontroly doma. Také se stává exportérem některých z těchto technik, a to i do Afriky, tvrdí nová zpráva amerického think tanku Freedom House.

Letiště Praha: Signál, že nejste v Evropě

3. 11. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Foto: Deborah Robinson

První, co uvidíte na pražském letišti, když vystoupíte z letadla, je tohle. Je to první varovný signál, a velmi silný, že nejste v Evropě.

Je opravdu nutné dávat příchozím takto brutálně najevo, že Praha/ČR je prostitutka?

Prozradí nám Česká televize otřesnou pravdu o jemenském konfliktu?

5. 11. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Přestože některé západní sdělovací prostředky o válce v nejchudší zemi arabského světa celkem obstojně informují už několik let, teprve až gangsterský mord saúdského prominenta přiměl český mediální mainstream, aby bezprecedentní devastaci Jemenu způsobenou především Rijádem vedenou koalicí s přímou podporou Spojených států, Velké Británie a Francie věnoval větší pozornost. Zdá se, jako by byl Stalinův „bonmot“, že úmrtí jednotlivce je tragédie, zatímco smrt miliónů je statistika, nadčasový.

Хэллоуин, aneb Rezidentský coming out

5. 11. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

O dušičkovém víkendu vyšly najevo detaily finančních vazeb (p)rezidentské strany SPO(Z) na osoby z bezprostředního okolí Vladimira Putina ZDE. Ale současně si "udavač z Těšína" Jaromír Nohavica vyzvedl vyznamenání přímo z Putinových rukou ZDE.
   

Legenda tvrdí, že během svátku Dušiček/Halloweenu/Samhainu bývá hranice mezi světem živých a mrtvých mimořádně tenká - takže lze vidět i věci jindy sotva spatřitelné. V tomto směru letošek svými "zjeveními" rozhodně nezklamal.

Zlepší se doprava v Plzni?

5. 11. 2018 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Foto: Michal Vozobule

Automobilovou dopravu omezíme i v nejbližším okolí náměstí Republiky s cílem zatraktivnění centra pro pěší a eliminace současných tranzitních tras (Františkánská – Rooseveltova).

Cyklistiku budeme brát jako regulérní způsob veřejné dopravy, nikoli jen jako rekreační aktivitu.

(Z volebního programu TOP09 pro komunální volby 2018 v Plzni).

Zdá se, že se po volbách podaří prolomit katastrofální dopravní situaci v druhém největším městě Čech, Plzni. https://blisty.cz/art/82993-katastrofalni-dopravni-situace-v-plzni.html

30126

Zoufalá pasivita české společnosti vůči epochálním změnám, které jí pronikají

Automatizace světa: Nové pojetí práce, nové paradigma celé ekonomie

1. 11. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Existuje několik dobrých důvodů domnívat se, že současná ekonomická konjunktura v ČR, stejně jako její ekonomický modus operandi, dostávají se rychle do terminálního stádia.

Ekonomika závislá na montovnách s levnou pracovní silou je dle dostupných predikcí ideální kořistí automatizace, která "loví" zejména činnosti rutinní, manuální i kognitivní. Export takové produkce navíc směřuje zejména do Německa a dalších velkých zemí EU, které budou bojovat s tímtéž evolučním predátorem a na překlenovací období budou muset zaměstnat lidi, jimž automatizace "sežere" práci.

Adaptační období bude trvat roky (v optimistickém případě), spíše dekády (a pravděpodobně se dostane do permanentního stádia) a bude potřeba vytěžit reservoár práce odložené "na horší časy" do zemí, kde se pracuje levněji. V okamžiku, kdy hrozí, že nezaměstnaní začnou bořit establishment prostřednictvím dobře připravených politických parazitů, jim musíte dát v prvé řadě práci, jistotu, perspektivu.

Tak funguje aplikovaná politická Maslowova pyramida potřeb. Nová místa, která postupně automatizace vytváří, budou vyžadovat naprosto odlišné spektrum dovedností, a to zdaleka nejen pracovních. Zejména jde o mindset, změnu z pozice pasivní jednotky v systému směrem k agentu permanentní životní změny v prostředí, které se rychle mění, rekonfiguruje.

A co dělají Češi, o jejichž práci a budoucnosti je tu řeč? Naslouchají retrográdním šaškům, jako je Klaus ml. a jeho méně viditelným, zato houževnatým kopiím, jež pevně drží v rukou vzdělávací systém, jenž jediný může podpořit změnu ještě dřív, než se nyní dobře napapaným hobitkům zbortí jejich svět, pastelově nahnědo vymalovaný vrchním natěračem Milošem Zemanem. 

Jak strach z homosexuálů a lži o genderismu přivedly Bolsonara k vítězství

2. 11. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Jak strach z homosexuálů a lži o genderismu přivedly Bolsonara k vítězství
Soudce, který zatkl Lulu, se stal ministrem toho, kdo nejvíce potřeboval mít Lulu ve vězení. Sérgio Moro přijal nabidku pozice ministra spravedlnosti od nového prezidenta Brazílie, ultrapravicového Jaira Bolsonara. Problémem je, že všechny předvolební průzkumy vždy ukázaly, že by volby Lula vyhrál, kdyby se jich mohl účastnit. Ale protože je ve vězení, vyhrál fašistický Bolsonaro. Takže to představuje velmi vážné podezření ohledně Lulova uvěznění, zejména proto, že nový vice-prezident, Generál Mourão, náhodou odhalil, že soudce Moro skutečně obdržel nabídku stát se ministrem už před půl rokem. To by znamenalo, že věděl, že se může stát ministrem, jenž pouze potud, pokud osoba, kterou soudí (Lula), bude i nadále ve vězení.

Obrana bývalého prezidenta Luly připravuje habeas corpus, který je založen na skutečnosti, že soudce Moro přijal tuto pozvání k převzetí funkce  ministerstva spravedlnosti ve vládě nového zvoleného prezidenta.

Neurověda nenávisti

2. 11. 2018

čas čtení 4 minuty


Lidé jsou lehce ovlivněni hněvem a nenávistí, které jsou dnes všude

Psychiatr Richard A. Friedman píše v deníku New York Times o dopadu nenávistných výroků Donalda Trumpa na americkou společnost. Za jméno Donald Trump si dosaďte Miloš Zeman. Platí to přesně.

Od převzetí prezidentského úřadu démonizuje Donald Trump systematicky své politické oponenty jako zloduchy a posmívá se jim, že jsou "blbí". Uprchlíky a imigranty označuje za "zvířata". Jeho rétorika silně přispívá k vytváření celospolečenské atmosféry nenávisti, kterou zesilují ultrapravicová média a sociální sítě.

Není nutno být psychiatrem, aby člověk chápal, že tato nenávist a vyvolávání strachu může přimět vyšinuté lidi k násilí.

Brabcovo držhubné, aneb Kostelecké uzeniny nazeleno

2. 11. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo životního prostředí spravované Richardem Brabcem (ANO) přidělilo Hnutí Duha ze Státního fondu životního prostředí grant na propagaci bezodpadového životního stylu. Doplnilo však ministrem podepsaný soubor podmínek, které v grantové výzvě uvedeny nebyly. De facto tak (zřejmě ilegálně) kategoricky požaduje, aby příjemce grantu výměnou za přidělené prostředky upustil od účelu dotace, tj. skutečné propagace bezodpadového životního stylu. Ta totiž za současných okolností víceméně nezbytně ústí v kritiku rezortu, který dotaci poskytl ZDE.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Milionář podvodník-stoupenec brexitu: Raději bych se zastřelil, než bych vám dal rozhovor

4. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

Každý si může udělat obrázek o tom, jací jsou stoupenci brexitu, z tohoto chování prolhaného milionáře Arrona Bankse:



Reportérka: Pane Banksi, proč vám Volební komise nevěří? Dáte své účetnictví k dispozici Channel 4 News?

Arron Banks: Channel 4 News nic nedám.

Reportérka: Když nemáte co skrývat, jaký je problém?

Arron Banks: Channel 4 News šíří fake news a podporuje setrvání Británie v EU, víte, vyvolává strach v zemi.

Reportérka: Ale vy jste jasně řekl, že nemáte co skrývat, tak proč nám nedáte k dispozici své účetnictví?

Arron Banks: Já jsem poskytl interview Marrovi (z BBC) a ...

Asistent: My zveřejníme všechno, co jsme dali BBC.

Reportérka: Tak nám to dejte.

Arron Banks: Dáme.

Reportérka: Vy to zveřejníte?


Arron Banks: Kdokoliv se na to bude chtít podívat, bude moci.

Reportérka: A budete ochoten na tomto základě přijít do Channel 4 News a odpovědět na otázky?

Arron Banks: Podívejte se, raději by si dal k spánku revolver a zmáčkl kohoutek, než bych šel do Channel 4 News. Pokud vám to nevadí.

Reportérka: Pane Banksi, to vyšetřování od Financial Conduct Authority, máte z toho obavy?

Arron Banks: Sbohem, Channel 4.


Reportérka:  Proč s námi nechcete mluvit? Když nemáte co skrývat, proč si nepromluvíme?

Arron Banks:  Měli byste použít Michaela Cricka, to je expert na konfrontaci s lidmi.

Reportérka: Michael Crick tu není, tak pojďte.

Arron Banks: Nebudu mluvit s nikým podřadným.

Reportérka: Pane Banksi, vy jste nyní obviňován, že jste lhal poslancům.

Arron Banks: Díky, no comment.

Reportérka: Nemáte k tomu vůbec nic?

Arron Banks: Ne.

Reportérka: Proč se tolik bojíte Channel 4 News?

Arron Banks: Právě jsem poskytl interview Marrovi. Právě jsem poskytl interview Sky.

Reportérka: My nejsme Andrew Marr, ale proč se tak bojíte Channel 4 News?

Arron Banks: Protože Channel 4 je propagandistická televize, to není zpravodajská televize. Proto.

Reportérka: My necháme své diváky, aby se o tom sami rozhodli.

Arron Banks: Vaši diváci vědí, co jste.

Reportérka: To tedy vědí, a chtěli by slyšet vaše odpovědi.

Arron Banks: Mé odpovědi slyšeli, poskytl jsem četné rozhovory.

Reportérka: Naši diváci by chtěli, abychom vám my položili své otázky.

Arron Banks: Říkám jasně, o Channel 4 nemám zájem, nemám zájem o vás a jdu teď na oběd.

















O antisemitismu mezi fanoušky pražské Sparty

4. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Fanoušci pražské Sparty hajlují v Moskvě r. 2015


Při příležitosti fotbalového zápasu Sparta-Slavia, který se koná dnes 4. listopadu, fotbaloví fanoušci pražské Sparty skandují při zápasech se Slavií proti ní antisemitská hesla, především, kupodivu nejkontroverzněji heslo "Jude Slavia". Toto heslo pochází z roku 1923, kdy dostala Slavia odškodnění za náklady odloženého zápasu s klubem West Ham od pojišťovny vlastněné židy. Heslo se při zápasech navzdory četným protestům od předáků židovských organizací a apelům od vedoucích činitelů klubu Sparta přežívá dodnes, píše dnes v týdeníku Observer z Prahy Robert Tait.

V BRITÁNII TO VŘE:

Brexit: Kontroverzní milionář lhal parlamentu

3. 11. 2018

čas čtení 3 minuty



Kontroverzní britský milionářský podnikatel Arron Banks zneužíval své pojišťovny ke kampani za brexit. Vyplývá to z explozivní emailové korespondence, kterou právě zveřejnili whistlebloweři. Banks přitom lhal při výslechu v Dolní sněmovně - tvrdil, že jeho pojišťováci se na probrexitové kampani nepodíleli. Podle britského volebního zákona měl Banks povinnost účast zaměstnanců své firmy na kampani pro brexit oznámit.


Jak jsme informovali, tento týden oznámil britský Úřad pro vyšetřování zločinů, že zahajuje vyšetřování podezření, že Banks mnohokrát porušil při kampani před referendem o brexitu volební zákon. Hlavním problémem je, že 8 milionů liber, které poskytl kampani za brexit, částečně pocházelo od jeho firmy registrované na ostrově Man, který se považuje za daňový ráj a nedá se dohledat zdroj jejích financí.

Banksova manželka je Ruska a před referendem o brexitu se Banks v Londýně jedenáctkrát sešel s ruským velvyslancem. Vládnou obavy, že peníze na financování kampaně za brexit mohly pocházet z Ruska.

Obrovskou kontroverzi v britském veřejném životě vyvolalo rozhodnutí televize BBC v neděli dopoledne Bankse v hlavním jejím diskusním pořadu, který moderuje Andrew Marr, interviewovat. Právníci, investigativní novináři i aktivisté jsou šokováni, že Banks bude mít možnost se v televizi hájit, aniž dostane slovo Úřad pro vyšetřování zločinů, který proti němu zahájil trestní vyšetřování. Kritici se ptají, kolik dalších osob, proti nimž bylo zahájeno vyšetřování kvůli podezření z trestných činů, bude televize BBC interviewovat. Právníci poukazují na to, že interview může vyšetřování poškodit. Je známo, že Arron Banks o své podnikatelské činnosti i o své kampani za brexit systematicky lže a chová se agresivně a arogantně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Více než 50 čelných britských podnikatelů požaduje, aby se o brexitu konalo druhé referendum:


Všechny britské volební okrsky, hlasující pro labouristy, nyní požadují druhé referendum o brexitu. Proti němu ovšem stojí šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn, který je stoupencem brexitu:


PŘEČETLI JSME:

Konečně úplný, a tedy věrohodný TGM

3. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



Petr Pithart vydal v Hospodářských novinách (placený přístup) velmi zajímavou recenzi nové, zjevně velmi zajímavé nové knihy Pavla Kosatíka o Masarykovi. Několik stručných citací:

"Pavel Kosatík je pro mne první domácí autor, který [Masarykův] příběh převyprávěl celý a věrohodně.  Domácí, oficiální zábrany měly a mají různé motivy: ušlechtilé i konformní. Ušlechtilé: povznášet národ příkladem "presidenta zakladatele" - "tatíčka". Konformní vzhledem k celonárodní tiché dohodě o tom, o čem se bude vyprávět a o čem mlčet."

"Ztratili jsme totiž schopnost přít se v dialogu naslouchajících si a místo toho bojujeme s nepřítelem. Kosatíkova kniha mne utvrzuje v tom, že naši silní prezidenti se neuměli nebo nechtěli srovnat s politickými stranami, ačkoliv se v jejich světě pohybovali. To ale znamená i s parlamentarismem."

"Kosatíkova kniha se dobře čte. Hlavně proto, že čtenář uvěří, že tentokrát není nic záměrně smlčeno, zbezvýznamněno, "zašumlováno", že autor píše s čistým svědomím.  Pro mě osobně je objevem knihy nikoliv to, že Masaryk byl prudký a svárlivý, ale že mu nevydrželo ani jedno přátelství, natož politické spojenectví. Jak je možné, že mu skoro všichni kolem připadali jako troubové? Inu, on tu byl jediný opravdu světový člověk."

"Kosatík si celou knihou klade otázku: Jak to, že řadou lidí doslova nenáviděný, pohrdaný člověk, politický zkrachovanec (tak opouští v prosinci 1914 Prahu) se do ní vrací (opět v prosinci o čtyři roky později) vítán a ctěn, ba zbožňován skoro celým národem?"

"Pro mě je dodnes jediná odpověď znepokojující: ten stát nám spadl do klína. Davy se koncem října radovaly jako děti z nečekaného daru. A nezbylo jim než rázem vytěsnit obrazy nemilovaného, svárlivého, moralizujícího profesorského šťourala. To musel být ale šok, to se muselo někdy někde projevit! Třeba za druhé republiky?"

Sociální sítě v USA jsou před volbami zaplaveny lživými "zprávami" o Sorosovi

2. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Toto NENÍ George Soros

Dezinformace o Georgi Sorosovi a lživé materiály o jeho údajných vazbách na "karavanu" migrantů v Mexiku, směřující do USa, se před nadcházejícími americkými volbami lavinovitě šíří na sociálních sítích, upozorňuje BBC.

Lživé informace tvrdí, že Soros financuje nejen nevládní organizace, ale také migranty v Mexiku.

Prioritou ruských trollů pro Británii je vyvolávat nenávist k islámu

2. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta

Udělá někdo na základě těchto zveřejněných datasetů analýzu toho, nakolik umělou islamofobii vyvolalo v ČR Rusko?


Počet tvítů vyvolávajících nenávist vůči islámu, směřovaných z Petrohradu do Británie, je daleko vyšší než počet tvítů o brexitu, zjistila analýza 9 milionů tvítů z petrohradské továrny trollů. Minulý měsíc Twitter zveřejnil data o těchto tvítech, které publikovali ruští trollové na 3841 svých twitterových účtech vytvořených nechvalně známý petrohradským "Úřadem pro výzkum internetu".

Zpočátku tyto tvíty podporovaly brexit, především před referendem o brexitu v červnu 2016. Po tomto referendu se však systematicky soustředily na podporování nenávisti vůči islámu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Theresa Mayová zabránila britským tajným službám ve vyšetřování vazeb probrexitového milionáře na Rusko

2. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



Britská premiérka Theresa Mayová se bude muset "vážně zodpovídat", konstatoval labouristický poslanec a bývalý ministr kultury Ben Bradshaw. Zabránila totiž, když byla ministryní vnitra, začátkem roku 2016 britským tajným službám, aby začaly vyšetřovat  vazby britského probrexitového milionáře Arrona Bankse na Rusko, zjistil deník Daily Mail.

Bulvární Daily Mail pod vedením ultrapravicového šéfredaktora Paula Dacra  a jeho lži a drsná probrexitová propaganda byly jedním z hlavních důvodů, proč Británie hlasovala těsnou většinou pro brexit. Dacre však letos na podzim odešel do důchodu a orientace deníku se výrazně mění. Nový šéfredaktor je totiž proti brexitu.

Eurokomisař Karmenu Vella přijede řešit znečištěné ovzduší v ČR

2. 11. 2018

čas čtení 5 minut

Česká republika dlouhodobě překračuje imisní limity pro nejvýznamnější znečišťující látky, a proto je pod zvýšeným dohledem Evropské komise. Zkracuje to životy a vážně to škodí zdraví

Příští týden ve středu a čtvrtek (7. a 8. listopadu) proběhnou nejdůležitější jednání o znečištění ovzduší v ČR. Vážný ekologický problém přijede do Prahy řešit eurokomisař pro životní prostředí Karmenu Vella. On a jeho tým se setkají s vicepremiérem a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, vysokými úředníky z českých ministerstev, zástupci znečišťovatelů i experty a expertkami nevládních organizací.

K této události připravily nevládní organizace zabývající se ochranou ovzduší pro novináře přehledný informační list, který shrnuje stav ovzduší v České republice, zdravotní dopady špinavého vzduchu, zdroje emisí znečišťujících látek, právní situaci, řešení pro zlepšení kvality ovzduší a ekonomické souvislosti. Infolist také uvádí kontakty na konkrétní experty a expertky pro více informací.

Rusko "může zřídit vojenské základny na Kubě"

2. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Do Moskvy přijela hlava Republiky Kuba Miguel Díaz-Canel Bermudez, upozorňuje Vladimir Muchin. Podle oficiálních zdrojů v centru rusko-kubánských kontaktů, které proběhnou 2. listopadu, bude "rozvoj ekonomické a vojensko-technické spolupráce Kuby s Ruskem".

Dušičky jako světlo z budoucnosti

2. 11. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Co je to „já“? Bez jazyka a bez kultury bychom nebyli „já“. A tím, jak se náš mozek mění pod vlivem různých zkušeností, mění se i naše „já“. Nejsme v žádném smyslu „nebiologické já“, a přece jsme naprosto duchovní. Jak je to možné?

Přečetli jsme:

O víře, iracionalitě i stimulech radikalizace

2. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta

Extremisté různých ideologií a náboženství jsou si navzájem velmi podobní, i když si to v žádném případě nechtějí připustit. Všichni upřednostňují jednu „vyvolenou“ hodnotu (národ, svobodu, rovnost, suverenitu, …) na úkor hodnot ostatních. Všichni jsou přesvědčeni, že svět je plný nepřátel, kteří tuto hodnotu ohrožují, a oni jsou jedni z mála, kteří „prohlédli“ a kteří bojují za „dobrou věc“. Nakonec ovšem jsou to právě extremisté, kdo tuto zbožštěnou hodnotu ničí. Například Adolf Hitler rozhodně nepozvedl německý národ a komunisté navzdory svým prohlášením spíše brzdili blahobyt dělníků a rolníků. Pro extremisty je typický narcismus, jehož kořeny se mohou nacházet v problematickém dětství.

Celý text: ZDE

Krajně podezřelé podnikání Andreje Babiše (oprava svěřeneckého fondu) v oblasti nebezpečných odpadů

DEZA a.s. všude, kde se podíváš, jenom ne v českých médiích, aneb nechte DEZU žít

1. 11. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Toto pond
ělí se čtenáři serveru Politico.eu mohli dočíst o snaze společnosti DEZA, a.s. z Valašského Meziříčí, vlastněné AGROFERTEM a.s., "oddalovat všemi dostupnými právními prostředky" snahy Evropské komise o regulaci nebezpečných chemikáliích, které DEZA produkuje. Jedná se především o chemikálii DEHP, která se mimo jiné hojně využívá k větší flexibilitě plastů, a která negativně ovlivňuje fertilitu a činnost plic a ledvin. Přitom právě cirkulaci plastů má Ministerstvo životního prostředí vedené bývalým vysoce postaveným manažerem AGROFERTU ambici omezovat a reflektovat tak nejnovější vědecké poznatky o škodlivosti mikroplastů na lidský organismus a na živočichy a v neposlední řadě tak naplňovat i politiku stejné Evropské komise, proti které DEZA soustavně podniká právní kroky.

30078

Nechte nás sakra učit dobře

Jako v Havlově absurdní hře

1. 11. 2018 / Jiří Karen

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jsem učitelka, je mi 30 let. Učím na soukromé základní škole v jižních Čechách. Mou aprobací je český jazyk a chemie. Když jsem minulý rok nastoupila, měla jsem v hodinách poměrně velkou autonomii, snažila jsem se vést žáky v hodinách češtiny k funkčním gramotnostem v souladu s filozofií aktivizační výuky a v hodinách chemie jsem kladla důraz na experimenty, kdy bylo mou snahou, abych vyvolala v žácích zájem o předmět a fascinaci přírodou. Všechno to skončilo letos v září.

Kterak Izrael hledá spojence mezi extrémisty, zatímco ČR stále věrně stojí po jeho boku

1. 11. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přestože zvolení otevřeného fašisty Jaira Bolsonara brazilským prezidentem vyvolalo značné pobouření v liberálních kruzích po celém světě, západní byznysmeni a investoři tuto zprávu přijali se škodolibou radostí, neboť „tropický Duterte“ hodlá privatizovat veřejné služby a radikálně snížit korporátní daně. Rovněž americký prezident Donald Trump hledí na Bolsonarův volební triumf s nelíčenou nadějí, že získal dalšího ideologicky spřízněného spojence. Slaví se i v Tel Avivu, jelikož Bolsonaro v předvolební kampani slíbil, že zavře palestinskou ambasádu v Brasílii a přesune brazilskou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. A zatímco se Netanjahuova vláda čelíc rostoucí, leč stále bezzubé kritice ze strany evropských spojenců vrhá do náruče extrémistů a autoritářů, česká diplomacie se tváří, jako by snad žádné tektonické posuny na globální světové scéně neprobíhaly.

S trollingem a dalšími snahami o okupaci veřejné diskuse je nutno aktivně bojovat

Spontánní, funkční reakce na ohrožení je projevem společenské obranyschopnosti

1. 11. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Dezinformace, manipulace, vyvolávání strachu a nenávisti, rozdělování společnosti. Kampaně řízené ve prospěch mocenských zájmů s cílem destabilizovat, zmást, znejistit, znepřátelit. Takové jsou důsledky otevřeného informačního světa, který v digitální dimenzi neklade žádné překážky. Naopak, umožňuje s relativně malou investicí a relativně jednoduchým know how hýbat sociálním "vesmírem".

Běžné nástroje verifikace v informačním prostoru selhávají. Instituce apaticky přihlížejí, neboť nejsou nastaveny na měnící se podmínky. Jsou rigidní. Politický populismus, z podstaty věci parazitický, podlý a slabost zneužívající, se ovšem adaptuje okamžitě. Za stavu vedle sebe existujících "alternativních" realit se hroutí základní systém utváření sociálního prostoru pro elementární shodu.

Za takové situace musí společnost ukázat, že je schopná vytvořit si novou formu obranyschopnosti. Projevem takové obranyschopnosti nepochybně je spontánní snaha dobrovolníků bojovat proti jednomu z největších nebezpečí dneška, proti okupaci informačního prostoru, proti ohlupování a degeneraci ve prospěch pochybných či dokonce nepřátelských zájmů, ať už v žoldu, nebo z frustrace. Česká občanská společnost takovou obranyschopností disponuje.

Autor je oficiálním mluvčím skupiny Čeští elfové.

Britská politika vůči Rusku po Salisbury: Řízená konfrontace

2. 11. 2018

čas čtení 3 minuty

Útok nervově paralytickou látkou na Sergeje a Julii Skripalovy 4. března 2018 nebyl jn hrubým narušením britské suverenity. Byl také selháním britské politiky. Po vraždě Aleksandra Litviněnka v roce 2006 britská vláda nedokázala odstrašit ruské státní orgány od dalšího smrtícího útoku na britského občana. Ti kdo v Rusku rozhodují považovali Británii za zemi postrádající cíl a odhodlání, protože příkrá rétorika nebyla následována jednáním, píše Duncan Allan.

Britský milionář čelí trestnímu vyšetřování za podezření z finančních podvodů při referendu o brexitu

1. 11. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Britský úřad  National Crime Agency, Úřad pro vyšetřování vážných zločinů, zahájil vyšetřování miliardáře Arrona Bankse a dalších osob, které jsou podezřívány, že při kampani za brexit spáchali trestné činy. Některé poslance to vedlo k požadavku, aby byl proto proces odchodu Británie z EU zastaven.

29796

Czexit je kolosálně hloupý. Hrozí nyní skutečně?

1. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Brexitáři slibovali Britům o 50 milionů liber více každý den do zdravotnictví jako výsledek vystoupení z EU, píše učitel 1. Lékařské fakulty UK v Praze a senátor Marek Hilšer s odkazem na článek v The Observer (Guardian) Dnes jejich vláda v rozkladu, nikdo nemá důvěryhodný plán, firmy hovoří o přesunu do zemí EU a sílí hlasy po novém referendu. Propočtů ukazují, že britská ekonomika si již dnes vede hůř, než kdyby se hlasovalo pro setrvání. Británie a její konzervativní elity nepochybně Brexit přežijí. Doplatí však na něj střední a nižší třída. Lži brexitářů nepochybně přispěly k ovlivnění veřejného mínění během referenda. Dovedli Británii před nevýhodnou dohodu nebo vůbec žádnou. Naši "čexitáři" jsou stejně nebezpeční jako ti britští. Pro svůj prospěch si zahrávají s osudem a prosperitou naší země.

Pozn. Boba Kartouse: Čeští aktivní podporovatelé odchodu ČR z EU by hazardovali se společností ještě daleko více. Velká Británie má evidentně velmi stíženou pozici v okamžiku, kdy stojí jako násobně menší ekonomická entita proti zbytku EU. Představte si, v jaké pozici by asi byla země velikosti ČR, pokud by si měla vyjednávat podmínky odchodu z EU a následné bilaterální smlouvy se svými největšími obchodními (a bezpečnostními) partnery, tedy násobně většími zeměmi, s Německem, či Francií, na nichž je ČR závislá exportem. Čili, jinými slovy, jsou větší a jsou klient. Czexit je tak blbá myšlenka, že za ní musíte hledat motivaci. Motivací může být snad jedině dogma, nebo to, že dojde na příležitost k tomu překreslit alespoň trochu mapu mocenských vztahů a tím pádem ovlivnit směřování finančních toků. 
Ale k tomu s vysokou pravděpodobností nedojde, ne za současné politické konstelace. Miloš Zeman s Andrejem Babišem, kdykoliv k tomu budou vyzváni, budou svorně tvrdit, že ČR potřebuje zůstat součástí EU. Každý z nich k tomu má velmi dobré důvody.

Mezitím v Absurdistánu 88:

Stačí, když se nekrade

31. 10. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Situace po komunálních volbách se pomalu uklidňuje. Po zveřejnění oficiálních výsledků se ukázalo, že strana Právo a spravedlnost si vlastně vedla v místních samosprávách lépe, než se původně očekávalo, takže na rozdíl od toho, co jsem napsal minulý týden, zřejmě bude schopna převzít moc ve více okrscích než jen ve dvou. Avšak ty oficiální výsledky nám umožnily získat také některé další nové informace.

Bídná úroveň psaní o Masarykovi a první republice

1. 11. 2018 / Martin Pleva

čas čtení 16 minut

 

Musím přiznat, že jakkoli považuji Britské listy za důležité médium, neboť se snaží v dnešní nelehké době obhajovat západní liberální hodnoty, již mnohokrát jsem byl přímo šokován, jakým tónem, jazykem a s jakou bohorovností se vyjadřují (zejm. pak J. Čulík) k tématu „Masarykovy republiky“.  Místo analytičnosti a snahy o elementární pochopení dějinných souvislostí se setkáváme s paušálními odsudky, očerňováním a zarážející nevěcností. Výjimkou bohužel nejsou ani četné polopravdy. J. Čulík se jinak sympaticky zastává demokracie, humanismu a demokratismu, ale kupodivu místo aby chápal Masaryka a celý projekt první republiky jako svého přirozeného ideového blížence, přebírá rétoriku ve své podstatě krajně pravicovou, sudetoněmeckou, příp. českou monarchistickou.

USA a Británie konečně požadují příměří ve válce v Jemenu

1. 11. 2018

čas čtení 1 minuta



Zřejmě v důsledku zavraždění komentátora Džamala Chášakdžího na saúdském konzulátě v Jemenu, které vedly k ochlazení styků západních zemí se Saúdskou Arábií, začaly Spojené státy a Británie, hlavní dodavatelé zbraní Saúdské Arábii,  ve středu důrazně požadovat, aby došlo k uzavření příměří ve válce v Jemenu, v nejhorší člověkem záměrně způsobené humanitární katastrofě.

Džamal Chášakdží byl uškrcen okamžitě, jak vstoupil na konzulát

31. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Jakmile novinář Džamal Chášakdží vstoupil v Istanbulu na saúdský konzulát, byl okamžitě uškrcen. Pak byla jeho mrtvola rozřezána a zničena. Byla to předem pečlivě připravená vražda, konstatoval istanbulský hlavní prokurátor v prvním oficiálním potvrzení, jak Chášakdží zemřel.

EU se připravuje na vypadnutí Británie z evropské organizace bez dohody

31. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

 
Evropská unie zintenzivňuje své přípravy na odchod Británie z evropské organizace bez dohody. Evropští diplomaté v úterý rozhodli, že se v listopadu bude konat série seminářů ohledně toho, co se má stát s právy občanů, s leteckým provozem, s pozemní dopravou, s celními opatřeními, s imigrační kontrolou a s finančními službami.

Theresa Mayová znovu minulý týden v parlamentě odmítla návrh Evropské unie pro řešení hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, což EU považuje za porušení předchozí dohody z prosince 2017.

Evropská unie nemá žádné plány pro prodloužení článku 50 o odchodu Británie z EU mimo datum 29. března 2019 a prodloužení setrvání Británie v EU za datum voleb do Evropského parlamentu dne 23. května 2019 je právně nemožné, pokud se Británie těchto voleb už nebude účastnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Největší hrozbou je nacionalismus

31. 10. 2018

čas čtení 7 minut

V pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Scotland k stému výročí vzniku Československa, který se vysílal v neděli, byl interviewován vnuk posledního rakouského císaře Karl von Habsburg. Rozhovor nám přišel zajímavý, zde je jeho překlad do češtiny:


Můj dědeček začal velmi brzo zastávat názor, že za specifických okolností válku absolutně nepůjde vyhrát. A že by bylo nesmírně obtížné uvažovat o tom, co se stane, když se válka vydá jakýmkoliv směrem. Věděl také, že je problematické mít partnerství s Německem, které předpokládalo jenom naprosté vítězství ve válce a odmítalo jakoukoliv jinou možnost. Bylo to velmi složité, protože dědeček pořád uvažoval o tom, jak tu válku ukončit.  To bylo to hlavní, na co pořád myslel. Jak můžu zabránit tomu, aby lidi umírali, jak můžu zastavit to utrpení. Byl v podstatě ochoten i vzdát se určitých území, jen aby dosáhl míru. Ale ono to bylo v partnerství s Německem nemožné.

Ještě k stému výročí založení Republiky československé

31. 10. 2018

čas čtení 41 minut

V souvislosti se stým výročím založení nezávislého československého státu a rolí T.G.  Masaryka si myslím, že bychom měli znovu v zájmu diskuse dát do vydání mou rozsáhlou recenzi knihy Mary Heimannové Czechoslovakia: The State that Failed, která vyšla v roce 2009 v prestižním americkém nakladatelství Yale University Press. Od té doby vyvolala tato knížka zuřivé reakce mnohých českých recenzentů, avšak mimo jiné se o ní konala i smířlivá debata v horní komoře parlamentu ČR.

Hned v době prvního vydání této knihy (mezitím vyšlo mnoho dotisků) jsem napsal tuto rozsáhlou recenzi. Myslím si, že je důležitá, protože i když jedno české nakladatelství na tuto knížku s její autorkou uzavřelo smlouvu pro český překlad, po jejím podepsání ji zase zrušilo, takže knížka nevyšla česky a nemůže v ČR přispět k veřejné diskusi, jaká se například konala v tom Senátu.

Chtěl bych upozornit, že kniha Heimannové a její přístup k československým dějinám není nijak výjimečná - existuje celá řada za posledních cca 10 let v angličtině vydaných knih mladých anglosaských historiků, specializujících se na středoevropskou historii, a jejich soudy se od úsudků Heimannové nijak zvlášť neodlišují.

Přečetl jsem si tuto svou recenzi po letech znovu a připadá mi umírněná, férová a rozumná. Že kniha i recenze vyvolává mezi Čechy takové emoce, mě upřímně řečeno ohromuje. Tato recenze původně vyšla v Britských listech - a v tehdejších Literárních novinách - v říjnu 2009. ZDE (JČ)


Mary Heimannová

28. října 2009 vycházejí v americkém akademickém nakladatelství Yale University Press nové dějiny Československa od americké autorky Mary Heimannové, působící na Strathclyde University v Glasgow ve Skotsku Czechoslovakia: The State that Failed (Československo: Stát, který selhal). Profesionální historička Heimannová, jejíž předchozí kniha se zabývala katolickou spiritualitou v Británii 19. století (Catholic Devotion in Victorian England, Oxford, Clarendon Press, 1995), se před časem rozhodla nastudovat a napsat moderní historii menšího evropského národa, aby se zjistilo, jak odolával mezinárodním tlakům.

Babišova firma bude dál vyrábět jedovatou, zdraví ohrožující chemikálii

31. 10. 2018

čas čtení 3 minuty

Babiš: "Agrofert nevlastním."

Chemička, která je součástí koncernu, který založil nynější český premiér Andrej Babiš, má v nejbližších dnech dostat svolení, aby dále vyráběla nebezpečnou látku, navzdory protestům od ekologických organizací, píše server Politico.

Firma DEZA používá intenzivně soudů k ochraně svých podnikatelských zájmů. Mnohokrát žalovala Evropský úřad pro chemikálie (ECHA), aby zabránila jeho pokusům regulovat chemikálie, které tato firma vyrábí, nebo aby zveřejnila informace o tom, do jaké míry jsou bezpečné či nebezpečné.

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26322