Američtí experti překvapeni, jak agresivně se Rusko vměšuje do americké politiky

20. 4. 2019

čas čtení 3 minuty
 




Ruští experti poukazují na to, že rozsáhlé podrobnosti o ruské činnosti v Muellerově zprávě odhalují mnohé ohledně strategického plánu Moskvy i to, co se stane v příštích volbách, počínaje volbami v roce 2020.

"Vězte: Oni proti nám vedou válku. Ať to chceme či nechceme uznat," konstatuje David Hoffman, který byl šéfem CIA v Moskvě za Obamovy vlády, píše v časopise Foreign Policy jeho redaktorka a spolupracovnice Britských listů Amy Mackinnon.

 
Agresivita ruského úsilí před volbami v roce 2016 celou řadu bývalých amerických výzvědných pracovníků překvapila. Internet sloužil jako steroid pro dlouhodobé charakteristické rysy nástrojů Moskvy: dezinformace, propagandu, a strategické prozrazování informací. Byla to také operace, o níž si Rusko přálo, aby byla odhalena.

"Jejich strategií bylo vyvolat mezi námi v USA konflikty," konstatuje Hoffman. A když Moskva zjistila, jak dobře to funguje, bude v tom i nadále pokračovat. "Jde o společenskou soudržnost," varuje Mark Galeotti.

"Rusko ustoupilo od podpory určitých konkrétních kandidátů, protože když se o to pokusilo, mělo to pro ně katastrofální dopady," upozorňuje Galeotti. Před prezidentskými volbami ve Francii r. 2017 se Macronovi podařilo odrazit ruský pokus ho diskreditovat hackerstvím a prozrazováním informací.

Rusko používá dávno zavedených podvratných  taktik, jako jsou fake news, propaganda, zneužívání extremistických organizací a bílých koní ve snaze vyvolávat v cílové zemi chaos. Podle Olega Kalugina, bývalého ředitele zahraniční kontrarozvědky v KGB, jde o aktivní opatření s cílem oslabit Západ.

Celá řada bývalých amerických výzvědných pracovníků poukazuje na to, že zásahy Ruska do předvolební americké kampaně r. 2016 byly pozoruhodné svou intenzitou. Podstatné bylo, že mělo Rusko k dispozici sociální sítě. Využilo jich k prohlubování polarizace a konfliktů, které v USA už existují, a podařilo se jim oslovit  126 milionů lidí.

"Je to levná asymetrická válka a oni jsou v tom nesmírně dobří," konstatuje Hoffman.

Rusko si uvědomuje, že nemá prostředky k dosažení svých geopolitických cílů konvenčními metodami, a tak si vypracovalo arzenál jiných nástrojů k získání toho, co chce.

Putin si uvědomuje, že nikdo proti tomu nečiní žádné kroky. "My vždycky jen řekneme, 'To je děsné', ale už proti tomu nic neděláme," konstatuje bývalý pracovník CIA John Sipher.

"Za předchozích vlád, za George W. Bushe a za Obamy, se to zdálo trochu přehnané. Pořád všichni doufali, že jestliže budeme s Rusy spolupracovat, oni se stanou našimi přáteli. Avšak lidé, kteří se zabývali Ruskem, si uvědomili, že se to nikdy nestane, a byli skeptičtější."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9432

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019